Ο …σέμπρικος δρόμος της Αγίας Μαρίνας!

της Σεβαστής Κωνσταντινίδη-ΡεκατσίναΟ …σέμπρικος δρόμος της Αγίας Μαρίνας!

Είναι γνωστό ότι η οδός Αγίας Μαρίνας αν και χαρακτηρισμένη με απόφαση του Νομάρχη Λευκάδας (ΦΕΚ 1073/1986 τ.Δ) ως δημοτική οδός έχει μετατραπεί χρόνια τώρα ως η πλέον επιβαρυμένη επαρχιακή οδός του νησιού της Λευκάδας.

Ο λόγος, ότι γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας των φορτηγών και όλων των βαρέων οχημάτων που εισέρχονται ή εξέρχονται από το νησί της Λευκάδας.

Η δυσανάλογα μεγάλη επιβάρυνση του δρόμου έχει ως αποτέλεσμα πολλά τμήματα του να βρίσκονται (εδώ και χρόνια) σε πολύ κακή κατάσταση. Σε πολλά σημεία η άσφαλτος έχει κατακερματιστεί και σε αρκετές περιπτώσεις έχει κοκκώδη μορφή. Συγχρόνως το υπόστρωμα της οδού έχει υποχωρήσει και έχουν σχηματισθεί βαθιές λακκούβες επικίνδυνες για κάθε είδους διερχόμενο όχημα αλλά και πεζούς. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι, κατά τη διάρκεια και μετά από βροχοπτώσεις τα νερά που λιμνάζουν στις λακκούβες να εκτινάσσονται μαζί με λάσπες σε διερχόμενα ή σταθμευμένα οχήματα, στις παρακείμενες ιδιοκτησίες ακόμη και σε διερχόμενους πεζούς.

Προφανής πιστεύουμε ότι είναι ο κίνδυνος πρόκλησης ζημιών και φθορών στα ίδια, διερχόμενα βαρέα και μη οχήματα αλλά κυρίως και πολύ περισσότερο η κατάσταση εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τους διερχόμενους κατοίκους  και τους περιπατητές της περιοχής.

Την περιγραφείσα παραπάνω κατάσταση της δημοτικής οδού τονίσαμε τουλάχιστον τρείς φορές σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου μας από το 2019.

Η απάντηση που πήραμε από τον κ. Δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Λύγδα το έτος 2020 ήταν ότι έχει εκπονηθεί η σχετική μελέτη και το έργο της αποκατάστασης του δρόμου θα ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του επόμενου έτους. Όταν στα τέλη του 2021 (σε συνεδρίαση του Δ.Σ. επίσης) υπενθυμίσαμε την υποχρέωση του Δήμου να συμπεριλάβει επιτέλους την αποκατάσταση του δρόμου στο τεχνικό πρόγραμμα μας γνωστοποιήθηκε από τον κ. Δήμαρχο ότι έχει έλθει σε συνεννόηση με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κτενά προκειμένου η αποκατάσταση – ασφαλτόστρωση του δρόμου να πραγματοποιηθεί με έργο που θα υλοποιηθεί από πιστώσεις της Περιφ. Ενότητας Λευκάδας.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. (της 13ης/04/2022) υπενθυμίσαμε και πάλι την ανάγκη αποκατάστασης του δρόμου και ζητήσαμε να πληροφορηθούμε την εξέλιξη της συνεννόησης και κυρίως τις ενέργειες σχετικά με την αποκατάσταση του δρόμου από μέρους των «σέμπρων» (ας μας επιτραπεί η έκφραση, εξαιτίας της οικειοποίησης της χρήσης του δρόμου) Δήμου και Περιφέρειας.

Η απάντηση του κ. Δημάρχου ήταν η εξής : «Η μελέτη του έργου έχει εκπονηθεί. Προφανώς χρειάζεται μια μικρή επικαιροποίηση γιατί τα ασφαλτικά έχουν αυξηθεί. Πρόκειται για ένα κονδύλι όμως το οποίο αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε και γι’ αυτό το λόγο εκτός από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κτενά έθεσα το θέμα και στην κ. Κράτσα (Περιφερειάρχη Ι.Ν.) καθότι υπάρχει ένα κονδύλι που διαχειρίζεται και νομίζω ότι αυτές τις μέρες υπογράφει με τον ανάδοχο για ασφαλτικά της τάξης των 2 εκατ. ευρώ και μάλιστα με ένα μεγάλο ποσοστό έκπτωσης. Αντιλαμβάνεστε ότι το κόστος που θα έχει η κατασκευή του έργου μέσω αυτού του προγράμματος της Περιφέρειας προφανέστατα θα είναι πολύ μικρότερο από το να βγάζαμε μια δημοπρασία εμείς που σας λέω και πάλι τα χρήματα αυτή τη στιγμή δεν τα έχουμε. Σε κάθε περίπτωση κάνουμε επίκληση ότι μπορεί να είναι δημοτικός δρόμος αλλά νομίζω ότι πιο βαριά χρήση ή πιο κύρια χρήση επαρχιακού δρόμου αμφιβάλω αν έχουμε στο Δήμο μας … από την Αγία Μαρίνα περνάνε όλα, άρα στην πράξη είναι επαρχιακός δρόμος. Τυπικά είναι δικός μας και εμείς έχουμε την ευθύνη.»

Προσωπικά να θυμίσω στους κ.κ. Αντιπεριφερειάρχη και Δήμαρχο Λευκάδας αυτό που ο θυμόσοφος λαός μας θα έλεγε για την περίπτωση ότι δηλαδή «σέμπρικο γαϊδούρι ή του λύκου ή του ψόφου», με την παρότρυνση προς τον κ. Κτενά πλέον (αφού σύμφωνα με την τελευταία και προεκτεθείσα δήλωσή του ο κ. Δήμαρχος αποποιήθηκε την … υποχρέωση) να μην επιτρέψει να επιβεβαιωθεί και στην περίπτωση του «σέμπρικου» (πλην δημοτικού) δρόμου !

 

Σεβαστή Κωνσταντινίδη Ρεκατσίνα

πρώην Δήμαρχος Καρυάς

Δημοτική Σύμβουλος Λευκάδας

με το συνδυασμό «δίαυλος»

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *