ΣΥΡΙΖΑ: Αντισυνταγματικές οι μεθοδεύσεις της ΝΔ από το ΣτΕ

Αντισυνταγματικές οι μεθοδεύσεις της ΝΔ από το ΣτΕ

Τμήμα Αυτοδιοίκησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λευκάδας: Αντισυνταγματικές από το ΣτΕ οι μεθοδεύσεις της ΝΔ για μετατροπή ισχνών μειοψηφιών σε τερατώδεις πλειοψηφίες.

Είναι διαχρονικά γνωστή σε όλους η απέχθεια της δεξιάς στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς      και ιδιαίτερα όταν δεν μπορεί να τους ελέγχει. Όμως σ’ αυτή την κυβερνητική της θητεία έχει ξεπεράσει κατά πολύ και τις αυταρχικές πρακτικές της δεκαετίας του ΄50. Κορύφωση όλων       οι  απολύτως αντιδημοκρατικές νομοθετήσεις Θεοδωρικάκου με τις οποίες, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και σε μια νύκτα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπέρασε κάθε όριο μετατρέποντας μικρές μειοψηφίες σε τερατώδεις πλειοψηφίες στα όργανα των δήμων με πραξικοπηματική αλλαγή των συσχετισμών.

Όμως το ΣτΕ με πρόσφατη απόφασή του (760/2022) έκρινε ότι αυτές οι ρυθμίσεις είναι αντισυνταγματικές και παραβιάζουν τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι με αποτέλεσμα να νοθεύεται η λαϊκή βούληση. Επίσης ότι συνιστούν παρέμβαση του νομοθέτη  στη λειτουργία των Δήμων σε διπλό επίπεδο:

  1. Με τη συγκρότηση των επιτροπών με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία-παντοδυναμία της παράταξης του δημάρχου στα έμμεσα συλλογικά όργανα του δήμου.
  2. Με τη μεταφορά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων από τα Δημοτικά Συμβούλια, από τα άμεσα δηλαδή εκλεγμένα όργανα διοίκησης του Δήμου, στις Οικονομικές Επιτροπές.

Το πολύ σημαντικό είναι ότι το ΣτΕ σημειώνει ότι όλα αυτά έγιναν χωρίς να περιμένουν  την εφαρμογή στην πράξη του νόμου ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ για την απλή αναλογική και να διορθωθούν τυχόν ατέλειες που θα προέκυπταν.

Για να αντιληφθούμε τις εμμονές, τις ιδεοληψίες και τις «αυτοδιοικητικές» συμπεριφορές της δεξιάς αλλά και όσων τις ακολουθούν και τις στηρίζουν (αμέσως ή εμμέσως) εδώ στη Λευκάδα ταυτιζόμενοι με τον αντιδημοκρατικό της κατήφορο αντί πινακίου «φακής», σημειώνουμε ότι είναι η τέταρτη απόφαση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ, που κρίνει διατάξεις νομοθετημάτων της κυβέρνησης ΝΔ για τους Δήμους, ως αντισυνταγματικές!

Ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή αυτές τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και τώρα η απόφαση του ΣτΕ ήρθε να δικαιώσει την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν και υποστήριξαν επιτυχώς αυτοδιοικητικοί δημοτικών παρατάξεων που στηρίξαμε.

Η προοδευτική κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που  θα προκύψει από τη λαϊκή ετυμηγορία, θα καταργήσει αυτές τις απαράδεκτες διατάξεις.

Θα προχωρήσει, σε συνεννόηση με την Αυτοδιοίκηση, σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο     που θα κατοχυρώνει την δημοκρατική και αποτελεσματική λειτουργία των ΟΤΑ με νέες αρμοδιότητες, πόρους και προγράμματα, όπως ο Φιλόδημος, το πιο επιτυχημένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

7/4/2022

Τμήμα Αυτοδιοίκησης Ν. Ε. Λευκάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *