Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή για το λιμάνι Περιγιαλίου

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή για το λιμάνι Περιγιαλίου

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Εσωτερικών

 

Θέμα: Παραχώρηση – μετατροπή του λιμένος Περιγιαλίου Λευκάδος σε εργοτάξιο λόγω των κατασκευών που είναι σε εξέλιξη στη νήσο Σκορπιός.

Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, στο ιδιόκτητο νησί του Σκορπιού στην περιοχή της Λευκάδας εκτελούνται ευρείας κλίμακας κατασκευαστικά έργα. Προκειμένου να υποστηριχθούν αυτές οι εργασίες με υλικά και τον απαιτούμενο μηχανολογικό εξοπλισμό, το μικρό λιμάνι Περιγιαλίου έχει μετατραπεί σε λιμάνι φορτοεκφόρτωσης βαρέων οχημάτων μεταφοράς οικοδομικών υλικών.

Το λιμανάκι Περιγιαλίου αποτελεί τον μοναδικό κοινόχρηστο χώρο του οικισμού, που χρησιμοποιείται καθημερινά από το σύνολο των κατοίκων της περιοχής και τους επισκέπτες για τις καθημερινές ψυχαγωγικές τους δραστηριότητες, ως ένα κατάλληλο και ασφαλές περιβάλλον.

Είναι προφανές ότι η έναρξη φορτοεκφόρτωσης βαρέων οχημάτων σε οχηματαγωγά, που δένουν στο μέσον της υπάρχουσας μικρής προβλήτας, καταργεί στην πράξη την κοινοχρησία του χώρου, ενώ παράλληλα δημιουργεί και σοβαρά θέματα ασφάλειας για τους κατοίκους της περιοχής. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο, δεδομένου ότι δεν είναι ασφαλής η οδική σύνδεση της προβλήτας με το οδικό δίκτυο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την οδική ασφάλεια στην επαρχιακή οδό Λευκάδας- Νυδριού.

Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι στην 188246/8-11-2021 απόφαση της αρμόδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας- Πελοποννήσου και Ιονίου, ρητά αναφέρεται ότι : «όπως προκύπτει από την αρ.31053/16-03-2021 Απόφαση Περιβαλλοντικών Όρων του έργου «Λιμένας Περιγιαλίου Δημοτικής Ενότητας Ελλομένου, Δήμου Λευκάδας, ΠΕ Λευκάδας, Περιφέρειας Ιονίων Νήσων», του Γεν.Δ/ντη Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Α.Δ.Π.Δ.Ε.&Ι., ο λιμένας Περιγιαλίου κατατάσσεται στην Ομάδα 3 «Λιμενικά Έργα», με α/α 4 «λιμένες εξυπηρέτησης αλιευτικών σκαφών ή μικτής χρήσης με άλλα σκάφη ημερόπλοια, εξυπηρέτησης ναυταθλητικών δραστηριοτήτων, ιχθυόσκαλες και συναφείς εγκαταστάσεις»

«(Έκταση λιμενολεκάνης <50.000 m ή Μ<1.000m : Υποκατηγορία Α2).»

Είναι απολύτως εμφανές ότι από την κατάταξη αυτή, προκύπτει ότι Ε/Γ – Ο/Γ (επιβατηγά- οχηματαγωγά) πλοία δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στα σκάφη που επιτρέπεται να ελλιμενιστούν στον εν λόγω λιμένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν βεβαιωθεί και σχετικά πρόστιμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες τις Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λευκάδας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ο κ. Υπουργοί σε τι μέτρα προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση, προκειμένου να παύσει κάθε χρήση του λιμένα Περιγιαλίου, νήσου Λευκάδας, ως λιμάνι φορτοεκφόρτωσης βαρέων οχημάτων μεταφοράς οικοδομικών υλικών, η οποία σαφώς αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία, αλλά επιπλέον επιβαρύνει δραματικά την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής.

 

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Κατσώτης Χρήστος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *