Το Εργατικό Κέντρο τιμά την εργαζόμενη γυναίκα

Το Εργατικό Κέντρο τιμά την εργαζόμενη γυναίκα

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΤΜΗΜΑ: ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ: Γ. ΜΕΣΣΗΝΗ 7, ΛΕΥΚΑΔΑ. ΤΗΛ – FAX: 2645022466, email: ergatlef@otenet.gr

 

ΤΡΙΤΗ 8 ΜΑΡΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

6:30μμ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

 

Εκμετάλλευση, πόλεμοι και βία.

Ασπίδα προστασίας η πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και τη χειραφέτηση των λαών.

 

Τιμούμε την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, μέρα πάλης για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας ενάντια στην εκμετάλλευση και το βάρβαρο σύστημα που τη γεννά.

Η 8η Μάρτη, εξακολουθεί να εμπνέει και σήμερα την οργάνωση και την πάλη των γυναικών ενάντια στην εκμετάλλευση, που γεννά συνεχώς μεγαλύτερα προβλήματα και χειροτερεύει τους όρους ζωής της εργαζόμενης γυναίκας και συνολικά της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Οι αγώνες των εργατριών του 19ου και του 20ου αιώνα για ισότιμα δικαιώματα στην εργασία και στην κοινωνική δράση φωτίζουν το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης για τη ζωή που έχουμε ανάγκη.

Ο φετινός εορτασμός της 8ης Μάρτη συμπίπτει με την απαράδεκτη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, που είναι αποτέλεσμα των σφοδρών ανταγωνισμών, των αντιθέσεων μεταξύ των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ από τη μια πλευρά και της Ρωσίας από την άλλη.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος διεξάγεται για τα συμφέροντα των μονοπωλίων και όχι των λαών. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, γίνονται κρέας στις πολεμικές μηχανές των ιμπεριαλιστών για να βάλουν στο χέρι τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και δυνατότητες των χωρών, να ελέγχουν τις σφαίρες επιρροής, τους δρόμους μεταφοράς του αερίου, του πετρελαίου, να ξαναμοιραστεί η πίτα των κερδών.

Οι αιτίες του πολέμου είναι οι ίδιες που γεννούν και πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα του λαού, των γυναικών, της νεολαίας και στην περίοδο της ιμπεριαλιστικής ειρήνης που οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν να γεφυρώσουν τις αντιθέσεις τους με διπλωματικά μέσα και συμφωνίες. Στο μόνο θεό που πιστεύουν είναι το κέρδος και την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Είναι διατεθειμένοι, όπως αποδεικνύει η ζωή, να διαπράξουν τα μεγαλύτερα εγκλήματα εις βάρος των λαών για να εξασφαλίσουν περισσότερα κέρδη στον ανταγωνισμό τους για το ποιος θα έχει «το πάνω χέρι» να αρπάζει το μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των κερδών.

Σε αυτές τις συνθήκες, όλο και περισσότερο, φανερώνεται ότι η πάλη για τη χειραφέτηση και τη γυναίκεια ισοτιμία, η πάλη των γυναικών για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και σταθερό ωράριο, για μέτρα προστασίας της μητρότητας, για αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις περνά μέσα από το συλλογικό οργανωμένο αγώνα ενάντια στο βάρβαρο εκμεταλλευτικό τους σύστημα. Το βίαιο σύστημα υπεράσπισης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες αφήνουν ευάλωτες τις γυναίκες στην ανασφάλεια και την πολύμορφη βία. Μόνο μέσα από το συλλογικό αγώνα,  μπορεί κάθε γυναίκα να βρει τη δύναμη ώστε με τη δική της αποφασιστική θέληση, στάση, δράση να παλέψει ενάντια στην εκμετάλλευση, τη βία, τους εκβιασμούς.

Εντείνουμε την πάλη μας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα ευρωατλαντικά σχέδια.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για:

  • Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο. Καμιά συμμετοχή, με κανέναν τρόπο και διευκόλυνση του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων.
  • Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας μας. Να γυρίσουν πίσω όλες οι στρατιωτικές αποστολές που βρίσκονται στο εξωτερικό.
  • Να κλείσουν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στη χώρα μας.
  • Αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του και στον πλούτο που παράγει.

 

Διεκδικούμε:

  • Μέτρα στήριξης των άνεργων γυναικών (επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις), των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.
  • Σταθερή εργασία για όλες τις γυναίκες, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που θα καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας για να μπορέσουν οι γυναίκες να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.
  • Ολόπλευρη προστασία της μητρότητας. Δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες για τις ανάγκες της οικογένειας, των παιδιών και ηλικιωμένων, των ΑΜΕΑ αποκλειστικά κρατικές και δωρεάν υπηρεσίες για πρόνοια, για προσχολική και ειδική αγωγή.
  • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.α.), με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ.
  • Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.

5/3/2022

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *