Καθαρά Δευτέρα

Καθαρά Δευτέρα
της Ειρήνης Περδικάρη
Η Καθαρά Δευτέρα είναι κινητή γιορτή, η οποία εξαρτάται από την ημερομηνία του Πάσχα. Συγκεκριμένα πέφτει κάθε χρόνο στο ξεκίνημα της 7ης εβδομάδας, δηλαδή 48 μέρες πριν το Ορθόδοξο Πάσχα και προφανώς πάντοτε ημέρα Δευτέρα.
Καθαρά Δευτέρα
Την ημέρα αυτή ξεκινάει η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημαίνει το τέλος των Αποκριών. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά.[1] Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.
Όταν ήμουν παιδί θυμάμαι στην Αθήνα ήταν όλα κλειστά. Τα ψώνια μας τα κάναμε από το Σάββατο. Έτσι την καθαρά Δευτέρα την έμαθα ως αργία…
Οι καιροί άλλαξαν και δουλεύουμε. Εντάξει δεκτό. Όμως δεν είναι σωστό να βγαίνουν οι κύριοι των επιμελητηρίων Ελλάδος να νομιμοποιούν την απλήρωτη εργασία έστω και αυτό το συν λόγω της ημέρας. Διαχωρίζουν μια κοινωνία στους προνομιούχους και μη. Δεν είναι όλος ο κόσμος δημόσιοι υπάλληλοι και όλοι θα ήθελαν αυτή τη μέρα να τη γιορτάσουν στο σπίτι τους με τις οικογένειές τους. Μια θρησκευτική εορτή μόνο για τους μισούς Έλληνες.
***
Καθαρά Δευτέρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *