Φαράγγι της Μέλισσας

Φαράγγι της Μέλισσας

της Σεβαστής Κωνσταντινίδη-Ρεκατσίνα

Τρέχουμε για να μην κλείσει ο εγκαταλελειμμένος …παράδεισος !

Τραγική και επικίνδυνη χαρακτηρίζεται σήμερα η κατάσταση του, απείρου κάλλους, «Φαραγγιού της Μέλισσας».

Τα πέτρινα  γεφύρια, οι νερόμυλοι, οι σπηλιές εγκαταλελειμμένα και ασυντήρητα από καιρό, τα κιόσκια στην «Πηγή της Σπηλιάς» και την «Απεταστή» κατεστραμμένα, τα ξύλινα προστατευτικά κάγκελα που υπήρχαν κάποτε κατά μήκος των μονοπατιών, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, σπασμένα και πεσμένα προς τις κοίτες του φαραγγιού με τα σίδερα και τις βίδες που τα στήριζαν να εξέχουν… Πολλά σκαλοπάτια των ξύλινων γεφυριών βρίσκονται σαπισμένα, σπασμένα και κάποια από αυτά απουσιάζουν εντελώς…

Είναι γνωστό ότι το φαράγγι, με το απαράμιλλο φυσικό κάλλος, αποτελεί δημοφιλή προορισμό πολλών επισκεπτών (ντόπιων και τουριστών) κάθε εποχή του χρόνου και ιδιαίτερα τους μήνες που ακολουθούν, δηλαδή από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο. Δυστυχώς, τη σημερινή εικόνα αυτού  του επίγειου παραδείσου του νησιού, που περιλαμβάνεται στο σύνολο των τουριστικών οδηγών-χαρτών μας, μόνο ο τίτλος «Ένας εγκαταλελειμμένος παράδεισος», θα μπορούσε να αποτυπώσει με ακρίβεια και χωρίς υπερβολή.

Την κατάσταση του φαραγγιού, όπως περιεγράφηκε παραπάνω, γνωστοποιήσαμε στη δημοτική αρχή, κατά τη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου της 21ης//02/2022.

Επισημάναμε επίσης την υποχρέωσή της (δημοτικής αρχής) να δρομολογήσει άμεσα τις, όχι και ιδιαίτερα δαπανηρές για το δήμο μας, εργασίες αποκατάστασης των φθορών προς άρση της επικινδυνότητας διέλευσης του φαραγγιού.

Αφού συμφώνησε μαζί μας σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση του φαραγγιού, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Σπ. Λύγδας γνωστοποίησε ότι πρόκειται να επικαιροποιηθεί η υπάρχουσα μελέτη (!)

Θα εκπονηθεί όπως είπε επίσης μελέτη για τις άμεσα απαιτούμενες  παρεμβάσεις-εργασίες προκειμένου να αρθεί η επικινδυνότητα διέλευσης και θα αναζητηθεί η πίστωση-χρηματοδότηση για την υλοποίηση τους.

Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε, εάν δεν επιτευχθεί χρονικά ή οικονομικά η υλοποίηση των απαιτούμενων εργασιών προς αποκατάσταση των ζημιών και την άρση της επικινδυνότητας θα ληφθούν μέτρα προκειμένου το φαράγγι να μην είναι επισκέψιμο.

 

Σεβαστή Κωνσταντινίδη Ρεκατσίνα

πρώην Δήμαρχος Καρυάς

Δημ. Σύμβουλος Λευκάδας

με την παράταξη «δίαυλος»

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *