Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λευκάδας για τον θάνατο της άξιας φιλολόγου Κασσιανής Κούρτη-Παναγοπούλου
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λευκάδας εκφράζει τη βαθιά λύπη του για την απώλεια της άξιας φιλολόγου Κασσιανής Κούρτη-Παναγοπούλου, η οποία τίμησε την πατρίδα της με τη μακρά και αφοσιωμένη θητεία της στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό αλλά και με την ανώτερη ποιότητα, το παιδαγωγικό και ανθρώπινο ήθος της.
Η Κασσιανή Κούρτη, νεοδιόριστη φιλόλογος στη Λευκάδα, από το 1967 και για μια πενταετία, έδωσε έμπρακτα δείγματα της ιδιαίτερης, δωρικής, αλλά ουσιαστικής προσωπικότητάς της με το ενδιαφέρον της προς το παιδαγωγείν, που το βίωνε και ως χειρονομία ευρύτερης λειτουργίας πολιτισμού στον τόπο της. Ως εκπαιδευτικός, και παρά το νεαρό της ηλικίας της, είχε έναν αυθόρμητο, ενσυναισθητικό τρόπο να επικοινωνεί με τα εφηβικά της ακροατήρια, εξισορροπώντας την «περιπέτεια» του μανθάνειν με την πρεπούμενη άνεση στις μεταξύ μαθητή και καθηγητή σχέσεις. Στο Συμβούλιο του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου Ορφέας, έδωσε δείγματα της πνευματικότητας και της γνώσης της ως ομιλήτρια σε εκδηλώσεις, με ζωντανό πάντα ενδιαφέρον για την ιστορία, την παράδοση και τον λαϊκό πολιτισμό: όπως η ίδια τον ενστερνίστηκε ως ουσία και κατευθυντήριο προσανατολισμό στις επίμονες και ουσιώδεις, για την επιβίωσή του, ερευνητικές της ανησυχίες.
Το εκπαιδευτικό της έργο συνέχισε αδιατάρακτα σε σχολεία της Αθήνας, χωρίς ωστόσο να αποκοπεί από τις ρίζες του γενέθλιου τόπου της, που πάντοτε ζει μέσα της με τη γνησιότητα της απαιτητικής «φωνής» του. Άλλο ένα καθήκον, διαρκές και αισιόδοξα επίπονο, για την πνευματικότητα και τον άδολο, λιτά εκδηλούμενο, συναισθηματισμό της. Μια πρώτη γεύση της ερευνητικής εργασίας της -συνδυασμένη με τη φιλολογική της γνώση-, είχαμε το καλοκαίρι του 2014 (28 και 29 Ιουνίου), όταν ο Σύλλογος Φίλων του Αλεξάνδρου «Φηγός», ένας πρωτοποριακός φορέας, δημιούργημα του Νίκου και της Μάχης Κονδυλάτου, με σκοπό τη ρομαντική πολιτισμική αναγέννηση της παράδοσης και ένταξής της στο σύγχρονο αστικό και οικονομικό γίγνεσθαι, διοργάνωσαν μια ολιστική πολιτισμική πρόταση με προσκεκλημένους φορείς την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το Πανεπιστήμιο Ορέων Κρήτης-Αποστολή Πηνελόπη Gandhi. Καλεσμένη ως καθ’ύλην αρμοδία, κατά τη δεύτερη βραδιά των εκδηλώσεων, η Κασσιανή Κούρτη, πραγματοποίησε ομιλία σχετική με την Εύα Πάλμερ-Σικελιανού και τη μύησή της στην ιερή τέχνη του αργαλειού από ικανές υφάντρες της Λευκάδας: έχοντας συνδέσει τη γνώση της για τον ρόλο της Εύας και του Άγγελου Σικελιανού στη στροφή του ενδιαφέροντος προς τη γυναικεία χειροτεχνία, με την επιτόπια εμπειρική του συνέχεια.
Στο βιβλίο της-που δικαίωσε τον μακροχρόνιο ερευνητικό της μόχθο-, με τίτλο: Η ιερή γεωμετρία στην παλαιά βελονιά και τις καρπέτες της Λευκάδας (Αndy’s Publishers, Αθήνα 2017), η Κασσιανή Κούρτη θα διοχετεύσει όλη την ερευνητική της ευαισθησία και τη βιωμένη της εμπειρία, και θα προσπαθήσει να παρακολουθήσει και να διασυνδέσει τους κοινούς δρόμους της σκέψης και της φαντασίας των λαϊκών ανθρώπων, όταν μετατρέπουν τη βιοτική ανάγκη σε ατομική και συλλογική τέχνη και αισθητική. Αργαλειός και κέντημα, ανυφάντρες και κεντήστρες-σικελιάνειες, στέρεες ποιητικές μορφές- παίζουν με την «ιερή γεωμετρία» έναν ευρηματικό «κυβισμό» συμβόλων, μορφών, εικονίσεων, νατουραλιστικών σχεδίων, όπου συνηχεί η λαογραφία με την ιστορία, η εθνογραφία με τη μυθολογία, τα τελετουργικά της θρησκείας με τη λογοτεχνία. Και αναδύονται οι χαμένες, μέσα στην μακρά ανωνυμία τους, συλλογικότητες με τις επώνυμες, δωρικές μορφές των υπερήφανων-όπως η συγγραφέας- γυναικών του χωριού της, της Εγκλουβής Λευκάδας.
Γνωρίζουμε ότι δεν είχε βάλει τελεία στις μελέτες της. Είχε κρατήσει-όπως κάθε πνευματικός άνθρωπος-ανοιχτό το κεφάλαιο των αναζητήσεών της. Και είχε την αγωνία, αυτή η μαγεία της λαϊκής, γυναικείας δημιουργίας, που υπήρξε αγώνας για δημιουργία, αγώνας για ζωή, να περάσει στις ανακυκλούμενες γενιές μαθητών και νέων ανθρώπων- που η ζωή τους έχει πια «αστικοποιηθεί» και σε βαθμό ανησυχητικό «εκσυγχρονιστεί»-, ώστε να μάθουν και να εσωτερικεύσουν τα μαθήματα τέχνης και ζωής, που χαμηλότονα τούς υπαγορεύουν τα έργα της λαϊκής δημιουργίας.
Η Κασσιανή έφυγε σε άωρο ακόμα, για τη ζωτικότητα και τα ανώτερα πνευματικά ενδιαφέροντά της, χρόνο. Ως φιλόλογοι, συνάδελφοι προσφιλείς και κάποιοι από μας αγαπημένοι της μαθητές, ανταποκρινόμενοι με τον προσήκοντα σεβασμό και την ανταποδοτική, στην εκπαιδευτική παρουσία της, αγάπη, εκείνο που μπορούμε να της υποσχεθούμε –το ήθελε τόσο πολύ-είναι να προωθήσουμε τη γνώση και τη σκέψη της την άδολη και ανιδιοτελή, στα σχολεία μας. όπου οι σύγχρονοι μαθητές θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και -γιατί όχι- και το σύγχρονο οπλοστάσιο των αξιών τους με σκοπό τόσο την αισθητική τους αναβάθμιση όσο και την πράξη της επιβίωσης στο μέλλον. Γιατί ο κόσμος της παράδοσης-μας το δίδαξε αυτό η Κασσιανή Κούρτη-είναι διαχρονικά παρών, αρκεί να τον προσλάβουμε με ένα διαφορετικό, ευρηματικό βλέμμα και συγχρονική προοπτική.
Στην οικογένειά της εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και ευχόμαστε διαρκή και άξια, της φύσης και του άμεμπτου ήθους της, μνήμη.
Εκ μέρους του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας
Η Πρόεδρος
Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού