Ο Ορφέας αποχαιρετά την φιλόλογο Κασσιανή Κούρτη

Ο Ορφέας αποχαιρετά την φιλόλογο Κασσιανή Κούρτη

Ο Ορφέας αποχαιρετά την φιλόλογο Κασσιανή Κούρτη

Έφυγε από τη ζωή η φιλόλογος Κασσιανή Κούρτη –Παναγοπούλου…

Η Κασσιανή Κούρτη, υπήρξε μέλος του Ομίλου «Ορφέα» Λευκάδας την περίοδο 1968-1972 και γραμματέας του Δ.Σ. Η θητεία της σφραγίστηκε από τις ομιλίες της στις εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Όμιλος στις γιορτές για την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Στους εορτασμούς για τα 150 χρόνια (1971) από την Επανάσταση του 1821, που παίρνουν μέρος η χορωδία-μαντολινάτα και το χορευτικό του «Ορφέα» είναι ξανά ομιλήτρια με θέμα «Η συμβολή της Λευκάδας στην Επανάσταση του 1821». Την ίδια χρονιά συνοδεύει το χορευτικό τμήμα του Ομίλου στο Λονδίνο μετά από πρόσκληση της εκεί Ομογένειας, στις Γιορτές για την Επέτειο της Παλιγγενεσίας.

Την εποχή εκείνη αρχίζει να διαφαίνεται το ενδιαφέρον της για την παράδοση και τον Λευκαδίτικο πολιτισμό. Επιμελείται τις φορεσιές του χορευτικού όπως τις φθαρμένες ποδιές των γυναικείων φορεσιών του «ΓΙΔΑ» της Μακεδονίας, στολίζοντας τες με υφαντά μοτίβα.

Το 1972 μετατίθεται στην Αθήνα όπου και υπηρέτησε σε πολλά σχολεία.

Το 2017 εκδίδει το βιβλίο «Η ιερή Γεωμετρία στην παλαιά βελονιά και τις καρπέτες της Λευκάδας».  Η πρόσκληση από το Λαογραφικό Μουσείο του «Ορφέα» δεν άργησε να γίνει και η χαρά και η επιθυμία της Κασσιανής για παρουσίαση του στη Λευκάδα πραγματοποιήθηκε στις 13 Αυγούστου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας. Το βιβλίο τιμά τον Λαϊκό πολιτισμό μας. Εργασία χρόνιας μελέτης και έρευνας, απόκτημα του τόπου μας. Η παράδοση του λαϊκού μας πολιτισμού γίνεται Αθάνατη, όπως και η Κασσιανή κι ας έφυγε έτσι ξαφνικά.

Θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά και τους οικείους της.

Το Δ.Σ. «Ορφέα» Λευκάδος

=============================================================================

 

Μία άξια επιστήμων και εμπνευσμένη φιλόλογος-συγγραφέας έφυγε…

Η άριστη και φιλομαθής μαθήτρια Κασσιανή Κούρτη από την Εγκλουβή, επιστρέφει το 1967 στη Λευκάδα, πτυχιούχος της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως καθηγήτρια στο Γυμνάσιο, μετά από σύντομη θητεία στο Γυμνάσιο του Πόρου. Αμέσως διακρίνεται για τη φιλολογική μόρφωση και επάρκειά της.

Δεν αργεί να λάβει ενεργό μέρος στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας. Εκλέγεται μέλος του Δ.Σ. του «ΟΡΦΕΑ».   Η προσφορά της φιλολόγου αλλά και η καθοριστική συνδρομή της στη συνέχιση της Λευκαδίτικης παράδοσης, χαρακτήρισαν την πενταετή διαμονή της στη Λευκάδα.

Στην Αθήνα υπηρέτησε σε πολλά Γυμνάσια καθώς και στη Μαράσλειο Ακαδημία. Παντρεύτηκε τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, μαθηματικό και δημιούργησε μια θαυμαστή οικογένεια.

Το ανήσυχο και ερευνητικό πνεύμα της, της χάρισε ανείπωτες χαρές στα φιλολογικά ταξίδια της πορείας της. Στη διδασκαλία των αρχαίων κειμένων εύρισκε τις απαντήσεις στα μεγάλα κοινωνικά ερωτήματα. Αυτά μετέδιδε στους μαθητές κάνοντας τους, κοινωνούς και θαυμαστές των αρχαίων κειμένων. Ποτέ δεν ξέχασε και το «χρέος», όπως έλεγε, στον παραδοσιακό πολιτισμό του τόπου μας και για πολλά χρόνια αφιέρωσε την έρευνά της σ’ αυτόν. Το βιβλίο της «Η ΙΕΡΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΒΕΛΟΝΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΡΠΕΤΕΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ», είναι η υλοποίηση του πνευματικού της μόχθου.

Σε ευχαριστούμε για την μεγάλη προσφορά σου στην τοπική μας παράδοση, σε εμάς και στους κατοπινούς.

Συλλυπητήρια στην Ελένη και στο Γιάννη και έπαινοι για τη μητέρα τους.

Κλείνω με λίγα δικά της λόγια από την εισαγωγή του βιβλίου της:

«Η αγωνία του γεννητικού νου να αποδώσει το σχήμα που φαντασιώνεται και το ίδιο το μοτίβο σε εργόχειρα στην Ελλάδα σε τόσους λαούς της γης, οδηγεί στην παραδοχή της ομοιότητας της βαθιάς ψυχής των λαών που εκφράζονται με τον γεωμετρικό νόμο…»

Τούλα Σκληρού

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *