Το Εργατικό Κέντρο απαντά στην “πρωτοβουλία” για το ΤΑΟΛ

Το Εργατικό Κέντρο απαντά στην “πρωτοβουλία” για το ΤΑΟΛ

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΤΜΗΜΑ: ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ: Γ. ΜΕΣΣΗΝΗ 7, ΛΕΥΚΑΔΑ. ΤΗΛ – FAX: 2645022466, email: ergatlef@otenet.gr

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ «ΤΑΟΛ»

 

Προκαλεί έκπληξη η κατ’ επανάληψη επίθεση που κάνει η επονομαζόμενη «Πρωτοβουλία αγροτών Λευκάδας» εναντίον του Εργατικού Κέντρου και του Συνδέσμου Συνεταιριστικών Υπαλλήλων Λευκάδας- «ΤΑΟΛ». Το Εργατικό Κέντρο έχει γνωστοποιήσει με ανακοινώσεις του την αντίθεσή του στην πώληση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου του Συνεταιρισμού, αλλά και συστηματικά, στις παρεμβάσεις του τα τελευταία χρόνια, το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει στο λαό το ζήτημα της παράδοσης δημόσιων χώρων στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα όπως της περιοχής του Κάστρου, αλλά και άλλες περιοχές όπως το λιμάνι του Περιγιαλίου, ή η περιοχή του Βλυχού για τη δημιουργία μαρίνας κλπ., απαιτώντας να μην ιδιωτικοποιηθούν.

Μάλιστα στις 30/3/2021 δημοσιεύτηκε άρθρο για τις εξελίξεις στο «ΤΑΟΛ» από την Ευγενία Κολυβά, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και Πρόεδρος Συνδέσμου Συνεταιριστικών Υπαλλήλων Λευκάδας- «ΤΑΟΛ». Στο συγκεκριμένο άρθρο γινόταν αναφορά στις αιτίες που, συνολικά οδήγησαν το «ΤΑΟΛ» στη σημερινή του κατάσταση, δηλαδή, με τους κυβερνητικούς νόμους που υλοποιούσαν τις κατευθύνσεις της Ε.Ε.. Επίσης, γινόταν αναφορά και στο ζήτημα της αντιμετώπισης των προβλημάτων του «ΤΑΟΛ», που δεν μπορεί να είναι άλλο από το να γίνει διαγραφή των χρεών, σε βάρος της τράπεζας που είναι και ο κύριος πιστωτής του «ΤΑΟΛ», ενώ τα περιουσιακά στοιχεία που δε μπορούν να συμβάλλουν στην παραγωγική δραστηριότητα, να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού και της νεολαίας της Λευκάδας. Αντίστοιχα, η περιοχή που βρίσκονται οι παλιές εγκαταστάσεις του παλιού οινοποιείου του «ΤΑΟΛ» στην περιοχή του «Κάστρου» να μην πουληθεί- παραχωρηθεί σε ιδιώτη. Θεωρούμε ότι με κρατική παρέμβαση θα μπορούσε, όπως έχει συμβεί και σε άλλες πόλεις τις Ελλάδας τέτοια «ιστορικά κτίρια» που συντέλεσαν σημαντικά στην οικονομική δραστηριότητα τους και αποτέλεσαν μέρος της «φυσιογνωμίας» τους για πολλά χρόνια και σήμερα τις «κοσμούν», με ευθύνη του κράτους να γίνουν αντίστοιχες παρεμβάσεις αξιοποίησης για το λαό, ενώ η παραλία να μείνει δημόσια  – ελεύθερη και δωρεάν για τους λουόμενους. Με την ίδια λογική δηλώνουμε την αντίθεση μας στην πρόταση που είχε εκφράσει η «Πρωτοβουλία αγροτών» για πώληση άλλων ακινήτων- περιουσιακών στοιχείων του «ΤΑΟΛ», όπως έχουν προτείνει συγκεκριμένα, το κτίριο που στεγάζεται το ξενοδοχείο «ΙΟΝΙΟΝ ΣΤΑΡ» και το κτίριο που στεγάζονται οι υπηρεσίες του «ΤΑΟΛ». Ιδιαίτερα για το κτίριο που στεγάζονται οι υπηρεσίες του ΤΑΟΛ θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι συνέπειες στους ίδιους τους εργαζόμενους και τους αγρότες.

Δημιουργεί ερωτήματα γιατί η εν λόγω «Πρωτοβουλία» δεν έχει ζητήσει συνάντηση με τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, προκειμένου να συζητήσει τις θέσεις της, τις διεκδικήσεις, τις μορφές αγώνα, αφού επιθυμεί το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία του να συνδράμουν στις πρωτοβουλίες που παίρνει.

Παράλληλα, τις τελευταίες μέρες η Διοίκηση του «ΤΑΟΛ» κινεί τις διαδικασίες για αλλαγή του καταστατικού του συνεταιρισμού. Η επιχειρούμενη αλλαγή στο καταστατικό του «ΤΑΟΛ» που θα το εναρμονίσει με τις διατάξεις του νόμου για τη λειτουργία των συνεταιρισμών, πρόκειται να σφραγίσει την πορεία αλλαγής του χαρακτήρα του και τη μετατροπή του σε ανώνυμη εταιρία με «θύματα» τα συμφέροντα των παραγωγών- μελών του, αφού προβλέπει την εμπλοκή εταιριών-μετόχων, κατάργηση, επί της ουσίας, της ψήφου ανά συνεταιριστή κ.ά.

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας- Βόνιτσας θα συνεχίσει να στέκεται αλληλέγγυο στους καθημερινούς αγώνες των αγροτών για τα προβλήματά τους, για την προστασία του εισοδήματος της αγροτικής οικογένειας κόντρα στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που τους οδηγεί σε οικονομικά αδιέξοδα, στην ανέχεια, στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους.

9/1/2022ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΑΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *