Ο ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία και την Αυτοδιοίκηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την Αυτοδιοίκηση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συναντήσεις του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ με ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ

Την Τρίτη 14.12.2021 έγιναν συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με την Εκτελεστική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια των επαφών που έχει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς για την πανδημία. Ιδιαίτερα και σε ότι αφορά την ΚΕΔΕ, σε συνέχεια των επαφών της με το σύνολο των πολιτικών ηγεσιών και το υπόμνημα που έχει υποβάλλει στην κυβέρνηση ενόψει της Γενικής της Συνέλευσης, τέλη Ιανουαρίου 2022.

Στο κλείσιμο της συνάντησης με την ΚΕΔΕ και στην τοποθέτησή του με τους Περιφερειάρχες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπογράμμισε:

  • Την ανάγκη εμπλοκής της Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του covid-19 με τους διαφορετικούς ρόλους κάθε βαθμού.
  • Την άμεση οικονομική στήριξη των δήμων για τα οικονομικά τους ανοίγματα  που το 2022 θα προσλάβουν μεγάλες διαστάσεις.
  • Την συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της αναπτυξιακής πολιτικής καθώς και στην αξιοποίηση των αντίστοιχων χρηματοδοτικών εργαλείων (ΠΔΕ, ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης). Εδώ ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχει η πρόβλεψη για διακριτό ταμείο, με έργα και δράσεις περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, που η Αυτοδιοίκηση θα έχει την ευθύνη.
  • Τα 13 Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια που ως κυβέρνηση έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την προτροπή να απαιτήσουν κάτι ανάλογο σήμερα οι φορείς των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού.
  • Την επιτακτική ανάγκη προώθησης της αποκέντρωσης εξουσιών – αρμοδιοτήτων – πόρων στα πλαίσια της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, μέσα από ένα διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Υποσχέθηκε δε ότι αυτό θα αποτελέσει προτεραιότητα για την μελλοντική προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Στο σημείο αυτό αποδοκίμασε τόσο την ψήφιση του αντιδημοκρατικού εκλογικού νόμου όσο και την μεταφορά βασικών αρμοδιοτήτων από τα Συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές.

Από τους Αυτοδιοικητικούς επισημάνθηκε η χρησιμότητα ανάλογων τακτικών συναντήσεων για τα θέματα της Αυτοδιοίκησης με τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στις συναντήσεις συμμετείχαν επίσης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Τομεάρχης Εσωτερικών Κ. Ζαχαριάδης, ο αναπληρωτής Τομεάρχης Μ. Χατζηγιαννάκης  και  ο Συντονιστής του Τμήματος Αυτοδιοίκησης Θ. Γκοτσόπουλος.

Τμήμα Αυτοδιοίκησης Ν. Ε. Λευκάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

17/12/2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *