Ο κακός μας ο καιρός!

Ο κακός μας ο καιρός! (άρθρο του Ν. Γαζή)

Του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ(*)

Η Φύση γελάει με την ανθρώπινη ανοησία, αλλά και τιμωρεί σκληρά τους απερίσκεπτους που θα αγνοήσουν τους νόμους της. Μόνο που αντί να κατανοήσουμε την απλή αυτή αλήθεια και να συντονιστούμε με φρόνηση μαζί της, συχνά βαφτίζουμε σαν πρωτοφανή θεομηνία μια απολύτως φυσιολογική κακοκαιρία, προσπαθώντας έτσι να δικαιολογήσουμε κάποια άστοχη και λαθεμένη ανθρώπινη παρέμβαση. Και τότε  η συγκεκριμένη κακοκαιρία θα κρατήσει τον «τίτλο» της «πρωτοφανούς» μέχρι την επόμενη καταστροφική κακοκαιρία, η οποία   αργά ή γρήγορα νομοτελειακά θα συμβεί και θα της τον πάρει…

Αναφέρομαι, όπως θα καταλάβατε, στην πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε το νεοκατασκευασμένο αγκυροβόλιο της Βασιλικής, αλλά και σ΄ αυτά που ακούστηκαν σχετικά με το θέμα στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο.

Λίγα περί μποφώρ

Όμως αγαπητοί μου συνάδελφοι (στο Δ.Σ.), άνεμοι των 10 μποφώρ δεν αποτελούν ούτε πρωτοφανή ούτε καν απλή θεομηνία. Είναι μια πολύ έντονη πλην απλή και σχετικά συνηθισμένη κακοκαιρία, απολύτως φυσιολογική κι αναμενόμενη στην χώρα μας, ιδιαίτερα   κάθε τέλος Νοέμβρη. Γι αυτό άλλωστε και ο σοφός λαός μας λέει πως «του Αγίου Αντριός γυρίζει ο καιρός αλλιώς».

Θα το πω με απλά λόγια, για να το κατανοήσουν  και αυτοί που δεν έχουν σχέση ούτε με την θάλασσα ούτε με καιρούς:

Ο άνεμος εντάσεως 10 μποφώρ έχει ταχύτητα από 48 μέχρι 56 κόμβους (δηλαδή από 89 μέχρι 102 Χιλιόμετρα την ώρα).

Ο άνεμος σε hurricane (τυφώνα) κατηγορίας  3  έχει ταχύτητα από 96 μέχρι 113 κόμβους (δηλαδή από 178 μέχρι 209 Χιλιόμετρα την ώρα).

Βλέπουμε λοιπόν πως η ταχύτητα του ανέμου π.χ. στην κατηγορία 3 ενός hurricane, (που είναι ένας μεσαίας έντασης τυφώνας),  στην κατάταξή τους σε  κατηγορίες από την 1η μέχρι την 5η, η οποία  όντως αποτελεί θεομηνία, είναι υπερδιπλάσια από την ένταση του ανέμου σε μια απλή  θύελλα των 10 μποφώρ. Κατόπιν αυτού, αντιλαμβανόμαστε γιατί ο «Κατρίνα» για παράδειγμα, που ήταν θύελλα της πιο μεγάλης κατηγορίας 5,  προκάλεσε τέτοιες καταστροφές. Παράλληλα όμως αντιλαμβανόμαστε  και πόσο τυχεροί είμαστε εμείς σαν τόπος, που ευτυχώς, (προς το παρόν τουλάχιστον), δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα…

Αυτός όμως δεν είναι λόγος ούτε να σχεδιάζουμε κακοτεχνίες ούτε και να κατασκευάζουμε έργα που αποτελούν πρόκληση στην Φύση και στην λογική.

«Προφητείες…»

Ας αφήσουμε όμως τους τυφώνες και τους κυκλώνες και να επανέλθουμε  στην προχθεσινή κακοκαιρία που έπληξε την Βασιλική για  να πούμε πως: Αν υπάρχει κάτι το περίεργο σ΄ αυτό το καταστροφικό συμβάν είναι πως καθυστέρησε να γίνει!  Ακριβώς όπως το ακούτε.

Ο υπογράφων έχει γράψει δεκάδες φορές(**) -και με διάφορες αφορμές- πως με τον προσανατολισμό που έχει η είσοδος του συγκεκριμένου αγκυροβολίου, (να είναι δηλαδή ανοιχτή και εκτεθειμένη στον Νοτιο-νοτιο-δυτικό καιρό, τον κοινώς λεγόμενο «Οστριογάρμπη», που είναι ο χειρότερος καιρός στην περιοχή), είναι καθαρά ζήτημα χρόνου, όχι αν θα έρθει, αλλά πότε θα έρθει η καταστροφή. Και είναι   ευτυχής συγκυρία που καθυστέρησε (υπέρμετρα θα έλεγα)  να ενεργοποιηθεί το αγκυροβόλιο κι έτσι η καταστροφή περιορίστηκε στις εγκαταστάσεις κι όχι και στα σκάφη που θα φιλοξενούνταν σ΄ αυτό αν λειτουργούσε! Γιατί όπως έχω επίσης ξαναγράψει, καθώς τα κύματα μπαίνουν ζωντανά στο αγκυροβόλιο, η ταχύτητα και η ορμή τους αυξάνεται λόγω του φαινομένου «Venturi».  Χτυπούν λοιπόν ενισχυμένα απέναντι στην προκυμαία προς το Γυμνάσιο και εκτός απ΄ τις άμεσες ζημιές που προκάλεσαν,  διασπώνται και διαχέονται σε ολόκληρη την λεκάνη του αγκυροβολίου.  Φανταστείτε λοιπόν  τα αγκυροβολημένα σκάφη να «χορεύουν»  ανεξέλεγκτα, να χτυπιούνται στις προβλήτες και να τσουγκρίζουν το ένα το άλλο σαν πασχαλιάτικα αυγά! Η  ζημιά λοιπόν τότε δεν θα περιορίζονταν στις εγκαταστάσεις, όπως έγινε τώρα, αλλά θα επεκτείνονταν και στα σκάφη. Και πέρα απ΄ τις αυξημένες  υλικές ζημιές, θα ήταν πολλαπλάσια ζημιογόνος η δυσφήμιση που θα προκαλούσε στον τόπο η φήμη για  τις προβληματικές τουριστικές υποδομές του…

Όλα τούτα δεν αποτελούν τίποτε υπερφυσικές …προφητείες, αλλά πολύ λογική και τεκμηριωμένη από τα δεδομένα πρόβλεψη. Και βέβαια δεν μονοπωλώ για την αφεντιά μου την συγκεκριμένη πρόβλεψη, γιατί είμαι βέβαιος πως κι ο τελευταίος  βαρκάρης-ψαράς της περιοχής αν ερωτούνταν, χωρίς αμφιβολία θα έλεγε πως ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου αγκυροβολίου είναι λαθεμένος κι επικίνδυνος. Όμως στη χώρα μας είναι σύστημα να αγνοούνται οι σχετικοί και να ρωτούνται (καθώς και  να επιπλέουν οι φελλοί ) κι οι άσχετοι…

Και τώρα τι γίνεται;

Μοναδική διέξοδος στο πρόβλημα που  η ασχετοσύνη κάποιων δημιούργησε, είναι πλέον  η υπερεπείγουσα κατασκευή ενός κάθετου κυματοθραύστη μπροστά από την είσοδο του αγκυροβολίου, που θα την προστατεύει από κακοκαιρίες σαν την πρόσφατη. Κι αυτό θα πρέπει να προηγηθεί της λειτουργίας του αγκυροβολίου, γιατί με τον καιρό συμφωνίες δεν γίνονται. Μπορεί να περάσουν άλλα πέντε χρόνια και να μην συμβεί  παρόμοια κακοκαιρία. Όμως μπορεί να ξανασυμβεί ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, όπως και να επαναληφθεί και τον επόμενο μήνα.  Σε κάθε περίπτωση πάντως εμείς πρέπει να πάρουμε επιτέλους  το μάθημά μας, γιατί ούτε η Φύση ούτε η θάλασσα  αστειεύονται.  Και μπροστά στη δύναμή τους οφείλουμε να στεκόμαστε με σεβασμό και σύνεση. Διαφορετικά δεν θα μας φταίει ο κακός καιρός αλλά «ο κακός μας ο καιρός»!

 

(* Ο ΝΙΚΟΣ ΓΑΖΗΣ είναι πρώην Αρχιπλοίαρχος του Ε.Ν.  και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Λευκάδας)

(** Ενδεικτικά δείτε το άρθρο μου της 5/8/2016 με τίτλο “Ενημερώθηκε για το πως θα είναι προβληματικό το αγκυροβόλιο της Βασιλικής ο υπουργός?” στον σύνδεσμο [fortsalefkada.gr/arthra/39757])

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *