Δελτίο Τύπου της Ν Ε Λευκάδας των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Δελτίο Τύπου της Ν Ε Λευκάδας των ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ελληνική κοινωνία έχει αντιληφθεί την απουσία πολιτικής βούλησης

από την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, να προστατεύσει

 νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την ακρίβεια.

Δελτίο Τύπου της Ν Ε Λευκάδας των ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Οι πρωτοφανείς ανατιμήσεις (στο 2,2% ο πληθωρισμός τον περασμένο μήνα, η υψηλότερη τιμή της τελευταίας 10ετίας) μειώνουν ραγδαία την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών αφού ο μισθός παραμένει εδώ και 3 χρόνια καθηλωμένος και παράλληλα αυξάνουν το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων. Επίσης σε δύσκολη θέση έχει περιέλθει ο κρίσιμος τομέας της βιομηχανίας και των διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων – υπηρεσιών, καθώς η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» Ευρώπης στην χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση Μητσοτάκη απλά παρακολουθεί, προσπαθώντας να καθησυχάσει με μέτρα ανεπαρκή και αναποτελεσματικά. Στην πραγματικότητα έχει αφήσει την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας στο έλεος της ακρίβειας, αρνούμενη να πάρει συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων, όπως:

  • αύξηση του κατώτατου μισθού στα €800
  • κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ανεξαρτήτως επαγγέλματος
  • κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 €
  • έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση των αγροτών και επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για πετρέλαιο κίνησης
  • επέκταση στις 48 από τις 24 δόσεις για βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τα φορολογικά έτη 2020 και 2021 για όλους τους οφειλέτες
  • μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 93%, στο πετρέλαιο κίνησης κατά 20% και στη βενζίνη κατά 50%, δηλαδή μείωση στα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα έχει αρνηθεί την ουσιαστική ελάφρυνση των πληγέντων από την πανδημία, με διαγραφή μέρους των οφειλών τους προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια:

– Άμεση αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ ώστε να αυξηθεί το εισόδημα των πολιτών.

– Μείωση ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων [κατατέθηκε στη Βουλή ως πρόταση νόμου και η κυβερνητική πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένου και του βουλευτή της ΝΔ στη Λευκάδα Θ. Καββαδά, την αρνήθηκε].

– Μείωση τιμολογίων της ΔΕΗ για να συμπαρασύρει και τους ιδιώτες παρόδους με παράλληλους εξαντλητικούς ελέγχους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σε πανικό η ΝΔ ψελλίζει ότι η πρόταση που θα φέρει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 €, θα οδηγήσει σε ύφεση της οικονομίας, σε αύξηση της ανεργίας, πιέζοντας τις μικρές επιχειρήσεις και μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας!

Μα η ίδια κριτική ακουγόταν και το 2019, όταν τότε ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και κατά 27% για τους νέους με την κατάργηση του υποκατώτατου. Όμως αυτό που συνέβη τότε, ήταν πιο γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας και η αύξηση της ενεργούς ζήτησης και της ιδιωτικής κατανάλωσης, ενισχύοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης,  μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο φτώχειας. Αντίθετα, το 2012 που μειώθηκε οι κατώτατος μισθός είχαμε βαθιά ύφεση και εκτίναξη της ανεργίας στο 27% με πάνω από 50% για τους νέους.

Η αύξηση στα 800 € είναι αναγκαία! Θα τονώσει την αγοραστική δύναμη των μισθωτών και παράλληλα θα ενισχύσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την αύξηση του τζίρου τους. Επομένως, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα που αυτά που αναφέρουν όσοι επικρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πέραν αυτών είναι πολύ πιθανό η αύξηση να οδηγήσει σε βιώσιμη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αναγκάζοντας μεγάλες επιχειρήσεις (που η αύξηση μισθών πράγματι θα τις πιέσει) να μην στηρίζονται σε χαμηλούς μισθούς αλλά να επενδύσουν σε ποιοτικά προϊόντα και σε επιστημονική έρευνα και καινοτομία.

Στην πραγματικότητα οι χαμηλοί μισθοί δεν είναι μόνο αντικοινωνικοί αλλά και αναποτελεσματικοί, υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Έτσι τα σίγουρα αποτελέσματα των χαμηλών μισθών είναι η φτωχοποίηση της κοινωνίας και η αύξηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η περίοδος είναι πάρα πολύ δύσκολη. Οι επιπτώσεις της πανδημίας και η κλιμακούμενη ακρίβεια σε συνδυασμό με την οικονομική ανασφάλεια κτυπούν την ελληνική κοινωνία.  Η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη, δέσμια των δογματισμών, των ιδεοληψιών και της προκλητικής εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων, αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να στηρίξει τους πολίτες που πλήττονται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα είναι διαρκώς δίπλα τους με συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις, στηρίζοντας τα νοικοκυριά και τους μικρομεσαίους της πατρίδας μας.

 

11/11/2021

Από το Γραφείο Τύπου

Ν.Ε. Λευκάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *