Να τιμήσουμε τον συμπατριώτη μας πιλότο-ήρωα Θεόδωρο Γαζή

Να τιμήσουμε τον συμπατριώτη μας πιλότο ήρωα Θεόδωρο Γαζή

Ο μέχρι πρότινος δάσκαλος και διευθυντής του Δημοτικού σχολείου Βασιλικής και νυν χειροτονημένος πρεσβύτερος πατήρ Πάνος Αιμιλίου Γαζής, που εκτελεί το θρησκευτικό του λειτούργημα υπηρετώντας παράλληλα και την ελληνορθόδοξη παιδεία  στο ελληνικό Δημοτικό σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, είναι γνωστός τόσο για τα ιστορικά και πατριωτικά του ενδιαφέροντα, όσο και για την αναζήτηση και ανίχνευση προσώπων και γεγονότων που έχουν σχέση με την Λευκάδα.  Ως εκ τούτου παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον το άκρως επίκαιρο δημοσίευμα που μας έστειλε, για την δράση και τον θάνατο του συμπατριώτη μας πιλότου-ήρωα Θεόδωρου Γαζή του Βασιλείου από το Νυδρί, ο οποίος έπεσε στην Αίγυπτο το 1943, πολεμώντας τον φασισμό του Άξονα!

Εξ ίσου μεγάλο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η προτροπή του  να τιμήσουμε με κάποια ονοματοδοσία δρόμου ενδεχομένως, αυτόν τον ήρωα συμπατριώτη μας.

***

Να τιμήσουμε τον συμπατριώτη μας πιλότο ήρωα Θεόδωρο Γαζή

Δείτε τι ακριβώς γράφει ο π. Πάνος Γαζής:

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΗΡΩΑΣ ΠΙΛΟΤΟΣ ΤΗΣ 335 ΜΟΙΡΑΣ ΔΙΩΞΕΩΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΥΔΡΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 26.2.43 με Hurricane ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ Μάρσα Ματρούχ της ΑΙΓΥΠΤΟΥ.
Μετά τη νικηφόρα προέλαση των Ελληνικών Δυνάμεων στο μέτωπο της Αλβανίας το 1940 και στις αρχές του 1941, ακολούθησε η κατάρρευση του μετώπου και η επέλαση της πανίσχυρης γερμανικής στρατιωτικής μηχανής εναντίον της Ελλάδας.
Η Ελληνική Αεροπορία με την τότε ονομασία Ελληνική Βασιλική Αεροπορία έχασε σχεδόν όλο το αεροπορικό δυναμικό της, αλλά δεν υπέστειλε την ελληνική σημαία. Με την αιώνια ηρωική λεβεντιά που διακρίνει την ελληνική ψυχή και τον πόθο για ελευθερία, τα ελάχιστα εναπομείναντα, με τα ελληνικά χρώματα, αεροσκάφη και ο βασικός ανθρώπινος πυρήνας της κατέφυγαν από τις 18 Απριλίου του 1941 στη Μέση Ανατολή για συνέχιση του αγώνα στο πλευρό των συμμάχων. Εκεί συγκροτήθηκαν τρεις Πολεμικές Μοίρες, η 13 Μοίρα Ελαφρού Βομβαρδισμού, η 335 Μοίρα Διώξεως και η 336 Μοίρα Διώξεως από ιπτάµενους και τεχνικούς που προέρχονταν από τη σκλαβωµένη πατρίδα µας και από Έλληνες της Αιγύπτου. Ανέπτυξαν πλούσια δράση, έλαβαν µέρος σε πολλές πολεµικές αποστολές, συνέτειναν στις συµµαχικές επιτυχίες στις επιχειρήσεις της Β. Αφρικής, των νησιών του Αιγαίου, της Κρήτης και της Ιταλίας και δέχθηκαν επαίνους και συγχαρητήρια από τις συµµαχικές αρχές για το έργο τους. Ένα έργο που γέµισε µε υπερηφάνεια όλους τους Έλληνες. Οι αγώνες και οι προσπάθειες όµως των δοξασµένων ελληνικών φτερών στην ξενιτιά δεν ήταν χωρίς θυσίες. Τα ονόµατα των 105 αεροπόρων που κοσµούν το πάνθεον των ηρώων, είναι ο βαρύς φόρος αίµατος της Ελληνικής Αεροπορίας της περιόδου εκείνης.
Ένας από αυτούς τους αεροπόρους που έδρασαν στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου ήταν και ο άγνωστος Λευκαδίτης ήρωας πιλότος Γαζής Θεόδωρος του Βασιλείου ο οποίος ανήκε στην 335 Μοίρα Διώξεως.
Την ημέρα της Εθνικής μας Εορτής μια ομάδα στο fb με την ονομασία «ΒΑΥΚΕΡΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» που διαχειρίζεται ο κ. Μιχάλης Θερμός έκανε αναφορά στον ηρωικό αυτόν πιλότο που κατάγεται από το Νυδρί Λευκάδας. Την ίδια ημέρα τέλεσα Τρισάγιο ως Ιερέας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής στο ηρώο των πεσόντων Ικάρων που βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Στο ηρώο αυτό βρίσκονται τα κόκαλα 105 Ελλήνων αεροπόρων που πολέμησαν στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Ο συνάδέλφος μου Δάσκαλος και Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου μου έστειλε τη λίστα με τα ονόματα των πεσόντων Ελλήνων πιλότων των οποίων τα κόκαλα βρίσκονται εντός του ηρώου που τέλεσα το Τρισάγιο. Στη λίστα αυτή βρίσκεται και το όνομα του αεροπόρου Γαζή Θεόδωρου. Το όνομά του το βρήκα και σε άλλα βιβλία, όπως αυτό του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βετεράνων Αεροπορίας με τίτλο «Οι Μοίρες της Ερήμου» το οποίο κυκλοφορεί και σε ηλεκτρονική μορφή στο διαδίκτυο (σελ. 121).
Το ελάχιστο που μπορώ να κάνω για όσο διάστημα θα βρίσκομαι στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου είναι να τελώ κάθε Σάββατο Τρισάγιο στη μνήμη του συμπατριώτη μας από το Νυδρί Λευκάδας ήρωα Γαζή Θεόδωρου και όλων των αεροπόρων που τα κόκαλά τους βρίσκονται στο Ηρώο Πεσόντων Ικάρων στο Β Κοιμητήριο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, οι οποίοι με τις θυσίες τους και την φιλοπατρία που τους διέκρινε μάς παρέδωσαν την Ελλάδα μας ελεύθερη και υπερήφανη. Οι συγκεκριμένοι δε θυσιάστηκαν μόνο για την ελευθερία της Ελλάδας, αλλά και για την ελευθερία της ανθρωπότητας και γι’ αυτό αξίζει να τους τιμούμε για πάντα.
Θα παρακαλέσω τον Πρόεδρο και τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Νυδριού καθώς και τον Δήμαρχο Λευκάδας κ. Χαράλαμπο Καλό και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ένας κεντρικός δρόμος του Νυδριού ή της Λευκάδας να πάρει το όνομα του ήρωα πιλότου Ανθυποσμηναγού Γαζή Θεοδώρου του Βασιλείου, ο οποίος συμμετείχε σε πολλές αποστολές αναχαίτισης, περιπολίας και επιδρομών του εχθρού και έπεσε υπερασπιζόμενος την πατρίδα του και τους συμμάχους του, εις ένδειξη μνήμης και τιμής.
Να τιμήσουμε τον συμπατριώτη μας πιλότο ήρωα Θεόδωρο Γαζή
Να τιμήσουμε τον συμπατριώτη μας πιλότο ήρωα Θεόδωρο Γαζή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *