Η Τ.Ο. Λευκάδας του ΚΚΕ για την Ελληνογαλλική Συμφωνία

Η Τ.Ο. Λευκάδας του ΚΚΕ για την Ελληνογαλλική Συμφωνία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                Επικυρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής η Ελληνογαλλική Συμφωνία και η οποία πρόκειται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής, με τις ψήφους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και της «Ελληνικής Λύσης» ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε διαφωνώντας με 2 άρθρα συμφωνώντας όμως με την εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή.

            Το ΚΚΕ καταψήφισε τη Συμφωνία και δημοσιεύουμε ολόκληρη την τοποθέτηση του Γ. Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Η τοποθέτηση έχει ως εξής:

Ομως οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί δεν μπορούν να κρύψουν ότι η Συμφωνία αυτή δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και την άμυνα της χώρας.

Υπηρετεί τους γενικότερους στόχους της ελληνικής αστικής τάξης στην αντιπαράθεση με την τουρκική και εμπλέκει βαθύτερα τον λαό μας στους σχεδιασμούς της Γαλλίας, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στους σφοδρούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Σε ποιες συνθήκες προωθείται η Συμφωνία;

Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν μετά από 20 χρόνια καταστροφικού πολέμου και κατοχής, η αναδιάταξη των δυνάμεών τους στην πλευρά του Ινδο-Ειρηνικού και η συγκρότηση της συμμαχίας AUKUS, μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Βρετανίας, στον ανταγωνισμό με την Κίνα, προσθέτουν νέα στοιχεία στις διεθνείς εξελίξεις.

Σ’ αυτό το τοπίο η Γαλλία, που δέχτηκε «πισώπλατη μαχαιριά» από τους συμμάχους της – όπως δήλωσε η γαλλική πλευρά – για την ακύρωση της παραγγελίας των γαλλικών υποβρυχίων προς την Αυστραλία, «αποζημιώνεται» με έναν τρόπο με την πώληση των φρεγατών στην Ελλάδα και ταυτόχρονα εντείνει τη διεθνή δράση της.

Η Γαλλία είναι ισχυρή ιμπεριαλιστική δύναμη που εκπληρώνει ιδιαίτερο ρόλο στην ευρωατλαντική συμμαχία, διαθέτει πυρηνικά όπλα, 11 στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό, έχει συμμετοχή στους ευρωατλαντικούς πολέμους σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Ακτή Ελεφαντοστού, Τσαντ, Σομαλία, Μάλι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Αυτή είναι η συμμαχική δύναμη, κύριε υπουργέ, που διαφημίζει η κυβέρνησή σας όλη αυτήν την περίοδο.

Η γαλλική αστική τάξη διεκδικεί αναβάθμιση της θέσης της. Επεκτείνει την παρέμβασή της σε όλη την υδρόγειο και διευρύνει τις συμμαχίες της, για τα δικά της συμφέροντα, αναζητεί καλύτερη θέση στην αναμέτρηση των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα.

Ανοίγει ο δρόμος για γαλλικές στρατιωτικές βάσεις δίπλα στις αμερικανικές

Τα παραπάνω στοιχεία αντανακλώνται στην Ελληνογαλλική Συμφωνία, η οποία περιέχει τα εξής βασικά στοιχεία:

— Αναγνωρίζει το ΝΑΤΟ, έναν δολοφονικό μηχανισμό κατά των λαών, ως θεμέλιο της ευρωπαϊκής ασφάλειας και αναδεικνύει τον ρόλο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, που βρίσκεται πίσω από δεκάδες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Δηλαδή η Ελληνογαλλική Συμφωνία στηρίζει και στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων.

— Ανοίγει τον δρόμο σε γαλλικές στρατιωτικές βάσεις και υποδομές στην Ελλάδα, δίπλα στις αμερικανοΝΑΤΟικές.

— Αξιοποιεί τη λεγόμενη «Διαρθρωμένη Στρατιωτική Συνεργασία», τη γνωστή PESCO, και την «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επέμβασης», όπου πρωταγωνιστεί η Γαλλία και θέτει το ζήτημα της δημιουργίας ευρωστρατού στο πλαίσιο της λεγόμενης «στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ, σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, για να εκπληρώσει η ευρωπαϊκή λυκοσυμμαχία πιο προωθημένο ρόλο στους ανταγωνισμούς.

— Υιοθετεί όλα τα προσχήματα που χρησιμοποιούνται στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει το άρθρο 2, περί «βοήθειας και συνδρομής» σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο κράτη, ως «σανίδα σωτηρίας» στις τουρκικές προκλήσεις. Και ρωτάμε: Πού πήγαν οι πολυδιαφημισμένες ρήτρες συνδρομής και βοήθειας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ;

Στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι αυτή η Συμφωνία και αυτές που έχει συνάψει η κυβέρνηση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ οδηγούν την Ελλάδα σε εμπλοκή σε ευρύτερα πεδία γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων, τροφοδοτούν τον ανταγωνισμό με τη ΝΑΤΟική Τουρκία.

Επί της ουσίας δίνετε «εργαλεία» στην αστική τάξη της Γαλλίας για να συμμετάσχει από καλύτερες θέσεις στο παζάρι του ευρωατλαντικού ιμπεριαλιστικού συνασπισμού με την Τουρκία, για τον καθορισμό σφαιρών επιρροής, μεριδίων, ζωνών κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Γαλλία και Τουρκία αναμετρούνται και παζαρεύουν στην Ανατ. Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στο Σαχέλ, περιοχές κρίσιμες για τη διατήρηση του γαλλικού καπιταλισμού σε θέση παγκόσμιας δύναμης. Από ποιον λοιπόν προσδοκάτε να σας συνδράμει;

Εχει καταρριφθεί ο μύθος ότι οι ιμπεριαλιστές και οι συμμαχίες τους εξασφαλίζουν την ειρήνη

Εχει καταρριφθεί ο μύθος ότι ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη και οι συμμαχίες τους μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, όπως λέτε. Να υποστηρίξουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν εγκληματικές ευθύνες για την κυπριακή τραγωδία, την κατοχή και τη διχοτόμηση του νησιού.

Κάτω από τη μύτη τους αμφισβητούνται τα ελληνικά σύνορα από την Τουρκία, η κυριαρχία ελληνικών νησιών, παραβιάζεται ο εναέριος και θαλάσσιος χώρος, κλιμακώνονται οι προκλήσεις, όπως αυτές τις μέρες ανατολικά της Κρήτης, από το Καστελόριζο μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ.

Πριν έναν χρόνο η Κύπρος, μέλος της ΕΕ, υπέγραψε με τη Γαλλία αμυντική συμφωνία. Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός «Total» έχει πατήσει από χρόνια πριν πόδι στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά αυτά δεν σταμάτησαν τις τουρκικές διεκδικήσεις. Η κατάσταση χειροτέρεψε.

Αυτό που καθορίζει τη στάση των ιμπεριαλιστικών σας συμμάχων είναι τα συμφέροντά τους, η στρατηγική σχέση με την Τουρκία και η απόσπασή της από την επιρροή της Ρωσίας, η ισχυροποίηση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, οι μπίζνες μεταξύ των αστικών τάξεων.

Την ίδια χρονική περίοδο που εσείς πανηγυρίζατε για το «Ελλάς – Γαλλία συμμαχία», ο Γάλλος εντεταλμένος υπουργός για το Εξωτερικό Εμπόριο επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη, συνοδευόμενος από Γάλλους επιχειρηματίες, και συμπροέδρευσε με τον Τούρκο υπουργό Εμπορίου στην 6η Σύνοδο της Μεικτής Οικονομικής και Εμπορικής Επιτροπής Γαλλίας – Τουρκίας.

Δεν μπορείτε λοιπόν να καλλιεργείτε ψεύτικες προσδοκίες για σωτήριες γαλλικές παρεμβάσεις στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο. Κάθε είδους τέτοια «συμμαχική» παρέμβαση – με όποιο όνομα κι αν εμφανίζεται, «βοήθεια ή συνδρομή» – έχει τη σφραγίδα των δικών τους γεωπολιτικών επιδιώξεων. Ρίχνουν λάδι στη φωτιά και περιπλέκουν τα προβλήματα.

Αυτό που «μένει στο χέρι» τελικά, από το άρθρο 2 της Συμφωνίας, είναι η αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Μάλι, γενικότερα στην περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική και σε άλλες «επικίνδυνες αποστολές» για να συνδράμετε τα γαλλικά στρατεύματα, κι αυτό είναι πρόκληση για τον λαό μας.

Στρατηγική ταύτιση και υποκριτικές κορόνες

Η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι επιλογές της Συμφωνίας είναι «επί της αρχής στρατηγικά ορθές» ξεπλένει την πολιτική της κυβέρνησης, καλλιεργεί συγχύσεις ότι οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες μπορούν να εγγυηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία της χώρας.

Η Ελληνογαλλική Συμφωνία είναι ενιαία και συστατικό της στοιχείο είναι η συμμετοχή ελληνικών ενόπλων τμημάτων στο Σαχέλ. Οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποκριτικές, πολύ περισσότερο που επί κυβέρνησής του συνεχίστηκε η αποστολή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, μέχρι και στο Αφγανιστάν στη διάρκεια του ιμπεριαλιστικού πολέμου, και συμμετοχή με μάχιμα τμήματα.

Η κυβέρνηση διαφημίζει υπερφίαλα τα μαχητικά «Ραφάλ» και τις φρεγάτες «Μπελαρά», και υπάρχουν τρία κρίσιμα ζητήματα:

— Πρώτον, οι εξοπλισμοί δεν υπηρετούν την άμυνα της χώρας αλλά τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Ελληνικές φρεγάτες περιπολούν σε πολλά σημεία του ορίζοντα. Αεροσκάφη «F-16» φυλάσσουν τον εναέριο χώρο της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου, σύμφωνα με τις ΝΑΤΟικές οδηγίες. Στείλατε πυροβολαρχία «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία ενάντια στο Ιράν, στη θέση των αμερικανικών «Πάτριοτ», που κατευθύνονται στον Ινδο-Ειρηνικό.

Το τονίζουμε. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καμία θέση ούτε στον Περσικό ούτε στην Αφρική, δεν έχουν καμία δουλειά εκτός συνόρων.

— Δεύτερον, για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες ο λαός μας πληρώνει 4 και πάνω δισ. ευρώ τον χρόνο και θα πληρώσει πολλά ακόμα δισεκατομμύρια για τις νέες παραγγελίες, κι εσείς ληστεύετε τους εργαζόμενους με τη φορολογία και ισχυρίζεστε πως δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα για την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, τους μισθούς και τις συντάξεις. Δίνετε ελάχιστα ποσά, ψίχουλα για τους πυρόπληκτους, τους πλημμυροπαθείς, τους σεισμοπαθείς.

— Τρίτον, η πολιτική σας τροφοδοτεί την κούρσα των εξοπλισμών, που είναι «βαρέλι δίχως πάτο». Προβάλατε την αποτελεσματικότητα των μαχητικών «Ραφάλ» και η Τουρκία φιλοξένησε ευθύς αμέσως 35 «Ραφάλ» από το Κατάρ, και γνωρίζετε καλά πως τόσο στα «Ραφάλ» όσο και στις φρεγάτες η τουρκική κυβέρνηση απαντά με τους ρωσικούς «S-400» και νέο ενισχυμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Στη συζήτηση στη Βουλή για την αναβάθμιση των «F-16», ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, όλοι σας, ισχυρίστηκαν ότι εξασφαλίστηκε η «αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο».

Πού πήγαν αυτά; Το βασικό είναι πως το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ξεκαθάρισε ρητά ότι «η αναβάθμιση των “F-16” θα ενισχύσει την ικανότητα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ». Κι αυτά τα κρύβετε…

Να δυναμώσει ο αγώνας απέναντι στην πολιτική της εμπλοκής

Η Ελληνογαλλική Συμφωνία συμβαδίζει με την Ελληνοαμερικάνικη Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Υπέγραψε η ΝΔ την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, το 2020, αναβαθμίστηκε η Σούδα, δημιουργήθηκαν βάσεις στην Αλεξανδρούπολη, στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο, χρησιμοποιούνται για την περικύκλωση της Ρωσίας.

Τώρα, προκλητικά, η κυβέρνηση ετοιμάζει τη νέα Συμφωνία, 5ετούς ή αορίστου διάρκειας, με νέες βάσεις στην Καβάλα, στην Ξάνθη ή σε άλλες περιοχές. Παρακαλάτε για βάση στη Σκύρο. Εχετε μετατρέψει τη χώρα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, σε στόχο αντιποίνων, και βάζετε τον λαό σε μεγάλους κινδύνους.

Το ΚΚΕ καταψηφίζει την Ελληνογαλλική Συμφωνία και καλεί τον λαό να μην δώσει βάση στις κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες, να καταδικάσει την πολιτική της εμπλοκής, να δυναμώσει ο αγώνας κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να ξηλωθούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις.

Ο λαός να περάσει στην αντεπίθεση, να αναμετρηθεί με την εξουσία του κεφαλαίου για την ανατροπή της, για να οικοδομήσει σχέσεις αμοιβαίου οφέλους και να ζήσει ειρηνικά με τους γειτονικούς λαούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *