Ενορχηστρωμένη διαμαρτυρία

Ενορχηστρωμένη διαμαρτυρία

του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ(*)

Αφού προηγήθηκαν έντονες και ποικιλότροπες διαμαρτυρίες του προηγούμενου δημάρχου προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και προς την δημοτική Αρχή για την συνέχιση των συνεδριάσεων με τηλεδιάσκεψη, φαίνεται πως αποφασίστηκε η αποχή του ιδίου και της παράταξής του απ΄ το μεθαυριανό Δημοτικό Συμβούλιο. Βέβαια, δεδομένης της κομματικής προέλευσης και σύνδεσης της συγκεκριμένης παράταξης με τον ΣΥΡΙΖΑ και επειδή η ίδια διαμαρτυρία έχει επεκταθεί και εκτός των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, σε πολιτικά πρόσωπα ή και κομματικούς σχηματισμούς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμπεραίνουμε πως αυτή η εξέλιξη  δεν αποτελεί επιλογή μόνο της δημοτικής παράταξης “Ολοι για τη Λευκάδα”, αλλά ενορχηστρωμένη κομματική και αντιπολιτευτική ενέργεια, τόσο κατά της δημοτικής Αρχής όσο και κυρίως κατά της κυβέρνησης.

Στην απάντησή του (που δημοσιεύτηκα στα τοπικά Μ.Μ.Ε.) ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου υπεραμύνθηκε της ορθότητας της απόφασής του για συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη, επικαλούμενος και την σχετική κυβερνητική εγκύκλιο που του δίνει την ευχέρεια αυτής της επιλογής.

Τούτων δοθέντων και επειδή τόσο ο τρόπος των συνεδριάσεων όσο και η εξέλιξη της πανδημίας είναι δυο ζητήματα που αφορούν αλλά και απασχολούν σοβαρά τους πολίτες,  λέμε εκμεταλλευόμενοι την μη εξάρτησή ή δέσμευσή μας από κόμματα, παρατάξεις και συμφέροντα και με μοναδικό γνώμονα την λογική, να προσπαθήσουμε να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει και με βάση αυτό να καταλήξουμε στο πρακτέο.

Όποιος παρακολουθεί την επικαιρότητα, πανελλαδική και τοπική, κάνει τις εξής διαπιστώσεις για το 4ο κύμα της πανδημίας (το τελευταίο δίμηνο): Πρώτη διαπίστωση είναι πως η επιδημία δείχνει εξαιρετικά ανθεκτική και ως εκ τούτου καλά κρατεί. Κατά το τελευταίο δίμηνο, παρατηρούμε πως πανελλαδικά έχουμε σταθερά μεγάλο αριθμό θανάτων οι οποίοι σε καθημερινή βάση κυμαίνονται από 25 μέχρι 45, νούμερο τραγικά μεγάλο, αν συνειδητοποιήσουμε πως μιλάμε για την ζωή συνανθρώπων μας. Ήδη το σύνολο των συμπατριωτών μας που έχουν χάσει την ζωή τους απ΄ την αρχή της πανδημίας αγγίζει τις 15.000! Επιπλέον υπάρχει μεγάλος αριθμός διασωληνωμένων στις εντατικές, που είναι σταθερά κοντά στους 350 (και πιέζουν ασφυκτικά το ΕΣΥ). Και τέλος ο αριθμός των νέων κρουσμάτων καθημερινά πανελλαδικά είναι σταθερά  από 2 μέχρι 4 χιλιάδες!

Στην Λευκάδα, τα δεδομένα της πανδημίας είναι ακόμα πιο ανησυχητικά και κυρίως είναι κατά πολύ χειρότερα απ΄ ότι ήταν και στα τρία προηγούμενα κύματα της πανδημίας:  Έτσι η πτέρυγα covid του Νοσοκομείου Λευκάδας είναι σχεδόν γεμάτη με νοσηλευόμενους, χώρια τα βαριά περιστατικά που διακομίστηκαν διασωληνωμένοι στα μεγάλα Νοσοκομεία. Το άλλο σημαντικό στοιχείο είναι πως εκεί που δεν είχαμε θάνατο από την πανδημία, τώρα όχι μόνο έχουμε αλλά αυτά πρέπει να κοντεύουν διψήφιο αριθμό. Και πέρα απ΄ αυτά, έχουμε καθημερινά (με την εξαίρεση μιας μόνο μέρας) αρκετά νέα κρούσματα, συνήθως μονοψήφια και λιγότερο διψήφια, αν και υπήρξε και μια ημέρα  που αυτά ξεπέρασαν τα είκοσι!

Μετά απ΄ αυτή την θεώρηση και σε συνδυασμό με την δυσκολία που αντικειμενικά  υπάρχει να ελέγχονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι και να εμποδίζονται οι δυνητικά επικίνδυνοι, με δεδομένο πως η τηλεδιάσκεψη, όπως αποδείχτηκε ενάμισι χρόνο τώρα, καλύπτει ικανοποιητικά την διενέργεια των συνεδριάσεων, σαν άμεσα ενδιαφερόμενος δημοτικός σύμβουλος, αλλά και σαν έμμεσα ενδιαφερόμενος αρθρογράφος και δημότης, θεωρώ αφροσύνη την επαναφορά στις δια ζώσης συνεδριάσεις και συνετή την απόφαση του προέδρου να συνεχιστούν οι συνεδριάσεις με αυτό τον τρόπο, μέχρι που τα αντικειμενικά δεδομένα της πανδημίας να επιτρέψουν την ασφαλή κατάργησή του.

(* Ο ΝΙΚΟΣ ΓΑΖΗΣ είναι δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Λευκάδας)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *