Έφυγε από την ζωή ο εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος

Έφυγε από την ζωή ο εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος

του Νίκου Γαζή

Έφυγε σήμερα απ΄ την ζωή σε ηλικία 88 ετών ο εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος, ο οποίος είχε κυρίαρχη παρουσία στην Ναυτιλία και ειδικότερα στην Ελληνική κρουαζιέρα κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, όταν ο στόλος των κρουαζιεροπλοίων της (οικογενειακής του) εταιρείας κυριάρχησε στις Ελληνικές θάλασσες, στην Ανατολική Μεσόγειο και είχε παρουσία σε όλους τους τουριστικούς θαλάσσιους προορισμούς παγκοσμίως.

Ο εκλιπών ήταν ο πλέον εμβληματικός άνθρωπος της ελληνικής κρουαζιέρας, ενώ επιμένοντας να χρησιμοποιεί όλα αυτά τα χρόνια αμιγώς ελληνικά πληρώματα, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στις χιλιάδες των ναυτικών που εργάστηκαν και πολλοί -μεταξύ των οποίων και ο γράφων-  έκαναν καριέρα στα κρουαζιερόπλοιά του, ο αριθμός των οποίων ήταν σταθερά διψήφιος.

Πέρα από την μακρόχρονη επιχειρηματική παρουσία του όμως υπήρξε επί δεκαετίες πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, αλλά και πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδας όπως και των Special Olympics, ενώ ήταν μέλος σε πάρα πολλούς φορείς και οργανισμούς.

Πέρα απ΄ αυτά όμως,  είχε και έντονη εθνική-πατριωτική δράση. Έχει μείνει στην ιστορία η επιτυχημένη μυστική μεταφορά με το πλοίο “ΟΡΦΕΥΣ” στην Κύπρο, μιας ολόκληρης ελληνικής ταξιαρχίας, η οποία έγινε σε συνεννόηση με τον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου και την Ελληνοκυπριακή πλευρά  κατά την διάρκεια της κρίσης του 1964, με τους στρατιώτες  να φορούν γυναικεία μπικίνι και καπέλα κάνοντας ηλιοθεραπεία στο κατάστρωμα της πισίνας του πλοίου, ξεγελώντας έτσι τα τούρκικα αεροπλάνα που καχύποπτα έκοβαν βόλτες από πάνω του…

Η Ελληνική Ναυτιλία από σήμερα έγινε φτωχότερη με την απώλεια του κυρίου Ανδρέα.. Ας είναι καλό το τελευταίο ταξίδι του προς τον Παράδεισο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *