Η Λαϊκή Συσπείρωση Λευκάδας για το πρόβλημα υδροδότησης

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λευκάδας για το πρόβλημα υδροδότησης

Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης Λευκάδας» για τα προβλήματα στο δίκτυο υδροδότησης του Δήμου

 

Είναι αρκετές οι φορές μέσα στους τελευταίους δύο μήνες παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης σε διάφορες περιοχές του Δήμου Λευκάδας.

Σε αρκετές περιοχές, ιδιαίτερα σε χωριά του νησιού (Τσουκαλάδες, Λυγιά, Απόλπαινα, Καλαμίτσι, Σφακιώτες, Δρυμώνας, Εξάνθεια κ.ά), παρατηρείται ολοκληρωτική έλλειψη σε νερό για αρκετές ώρες μέσα στη μέρα. Επίσης, μέσα στην πόλη της Λευκάδας παρατηρείται αρκετά μειωμένη πίεση ή και έλλειψη νερού ανάλογα με την υψομετρική διαφορά και το ύψος των κτιρίων. Η δε χαμηλή πίεση είναι γενικευμένο φαινόμενο στα χωριά που βιώνουν την έλλειψη νερού ενώ ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στο νησί του Καστού. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζουν κυρίως περιοχές που έχουν αρκετές τουριστικές μονάδες και κάποιες απ’ αυτές είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

Η απάντηση της δημοτικής αρχής στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 7 Ιουνίου, δια στόματος του αντιδημάρχου, υπεύθυνου για την ύδρευση, αποτελεί πρόκληση για μεγάλο μέρος των κατοίκων που βιώνουν την έλλειψη νερού σχεδόν σε καθημερινή βάση. «Μικρά προβλήματα», «γενικά πάμε καλά» και άλλα τέτοια, που δείχνουν έλλειψη συναίσθησης του μεγέθους του προβλήματος ή προσπάθεια συγκάλυψης και αποποίησης των ευθυνών της δημοτικής αρχής. Η κατάσταση είναι τόσο οξυμένη ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές στα χωριά, που οι ίδιοι οι πρόεδροι, κυρίως, των τοπικών κοινοτήτων βρίσκονται εκτεθειμένοι απέναντι στην οργή και στην αγανάκτηση των κατοίκων.

            Τα μεγάλα λόγια για τις εκτεταμένες παρεμβάσεις στο δίκτυο ύδρευσης, που αυτή τη στιγμή, αλλά και για πολλά χρόνια ακόμα, θα είναι στα χαρτιά, στις υπογραφές για τα χρηματοδοτικά προγράμματα, και θα αποτελούν «σχέδια επί χάρτου» στα υπουργικά γραφεία, δεν αποτελούν λύση στα οξύτατα άμεσα προβλήματα.

Αποτελεί πρόκληση για το λαό της Λευκάδας, να έχει μεγάλη επάρκεια σε νερό το εκάστοτε ξενοδοχειακό συγκρότημα, το συγκρότημα καταλυμάτων, η βίλα πάνω στο βουνό, και να μην έχει νερό να πλυθεί όταν γυρίζει σπίτι του στην πόλη ή στο χωριό, ο εργαζόμενος που τα καθαρίζει, τα συντηρεί κλπ και λειτουργούν χάρις σ’ αυτόν. Και όλα αυτά, γιατί η μεγάλη τουριστική επιχείρηση υπέρ-καταναλώνει νερό είτε γεμίζοντας δεξαμενές είτε χρησιμοποιώντας διάφορα συστήματα βελτίωσης της δικής της παροχής σε βάρος του υπόλοιπου δικτύου, σε βάρος του νερού στα σπίτια των λαϊκών οικογενειών.

Με αφορμή τα προβλήματα στο δίκτυο υδροδότησης του Δήμου Λευκάδας έχουν επανέλθει ορισμένοι, θιασώτες της ιδιωτικοποίησης, επαναφέροντας την συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση της εκμετάλλευσης του δικτύου υδροδότησης η οποία έχει καταδικαστεί εδώ και χρόνια από τους Λευκαδίτες. Μια «πρώτη γεύση» της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης από ιδιώτη εργολάβο έχουμε και σήμερα από την υπάρχουσα κατάσταση, γιατί η ανταποδοτικότητα στην λειτουργία αυτών των κρίσιμων υπηρεσιών σημαίνει ότι ο Δήμος παρέχει την συγκεκριμένη υπηρεσία σαν ιδιωτική επιχείρηση, όπου το κόστος θα καθορίζει και την ποσότητα και την ποιότητα της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Η ανταποδοτικότητα  δηλαδή το ζύγι ανάμεσα στο κόστος για τον πάροχο- Δήμο και το όφελος προς τον δημότη  γέρνει στη μεριά του κόστους. Στην ουσία, ο Δήμος θέλει «να μη δίνει χρήματα» για λειτουργία-συντήρηση κλπ για να μην «χαλάει» περισσότερα από αυτά που εισπράτει από τα τέλη, και αυτή είναι η αιτία για την υποβάθμιση στην ποιότητα και την ποσότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ακριβώς αυτή είναι η ανταποδοτικότητα, η λογική μιας ιδιωτικής επιχείρησης από έναν δημόσιο φορέα.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κεντρικής στρατηγικής που αντιμετωπίζει συνολικά το νερό ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό, και την προωθούν και οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα αλλά και οι τοπικές διοικήσεις αυτών των κομμάτων, σε Περιφέρειες και Δήμους.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται συζήτηση στα ΜΜΕ όπου αναδεικνύεται το συνολικό πρόβλημα του κεντρικού αγωγού που υδροδοτεί όλους τους νόμους από τις πηγές του Άη Γιώργη. Όχι μόνο η Λευκάδα, αλλά και άλλοι νομοί, αντιμετωπίζουν πρόβλημα που οφείλεται στον κεντρικό αγωγό. Πρέπει άμεσα να μπει σε πορεία λύσης το ζήτημα του κεντρικού αγωγού με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα λύσει αποφασιστικά τα όποια ζητήματα παροχής νερού στην ευρύτερη περιοχή.

            Τα οξυμένα προβλήματα στο δίκτυο υδροδότησης του νησιού απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις για την βραχυπρόθεσμη βελτίωση της ποιότητας του δικτύου.

  • Με ευθύνη της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου να τεθεί περιορισμός στους πολύ μεγάλους καταναλωτές νερού, δηλαδή στις μεγάλες τουριστικές μονάδες ή μεγάλες ιδιωτικές κατοικίες.
  • Ως προσωρινή λύση στις περιπτώσεις που δεν επαρκεί η υπάρχουσα παροχή νερού μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι παλιότερες γεωτρήσεις στο νησί είτε να δημιουργηθούν νέες.
  • Στις περιοχές με σοβαρό πρόβλημα στα αντλιοστάσια (κυρίως να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες επιδιορθώσεις ώστε να λειτουργούν κανονικά, με την αξιοποίηση του έμπειρου δυναμικού του Δήμου ή πρόσληψη επιπλέον.
  • Στις περιοχές με προβλήματα τις σωληνώσεις του δικτύου (σπασίματα, διαρροές κλπ) να γίνουν άμεσα οι επιδιορθώσεις ώστε να μη «χάνεται» το νερό. Συχνά υποδεικνύονται τέτοια προβλήματα από τα τοπικά συμβούλια και τους κατοίκους και η δημοτική αρχή λέει είτε ότι «κάνει ότι μπορεί» είτε ότι «δε μπορεί να κάνει τίποτα».

Η χρηματοδότηση από δημόσιους πόρους και η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των αντίστοιχων υπηρεσιών του Δήμου Λευκάδας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν να γίνουν αυτές οι ενέργειες με επάρκεια και να μη βρισκόμαστε κάθε χρονιά μπροστά στο φαινόμενο τα προβλήματα να είναι οξύτερα, και η δημοτική αρχή να λέει «κάνω ότι μπορώ» και στο δια ταύτα να μην κάνει τίποτα.

3-7-21

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *