Περιμένοντας τον Πολυχώρο Πολιτισμού & Ιστορίας στο Νυδρί

Περιμένοντας τον Πολυχώρο Πολιτισμού και Ιστορίας «Β. Νταίρπφελντ» στο Νυδρί

και ένας επίλογος – έκκληση προς τον κ. Δήμαρχo

 

Ο λογότυπός μας για τα 200 χρόνια από την Παλιγγενεσία του Έθνους ακολουθεί κάθε δημοσίευσή μας αυτού του επετειακού έτουςς.

Η Λευκάδα με την μεγάλη συμμετοχή της στον Αγώνα και σε όλους τους αγώνες της ανεξαρτησίας της και με την αδειάλλειπη ιστορική της συνέχεια αποτελεί ένα σημαντικό τόπο, μια σημαντική μικρή πατρίδα μέσα στην πατρίδα. Και χωρίς πατρίδα δεν υπάρχουμε.

 

Η  ιστορία του νησιού, η προϊστορία, η σπουδαία αρχαιολογική του παράδοση είναι οι βάσεις  της δικής μας πολιτισμικής ταυτότητας, ένα σταθερό σημείο εδάφους και οράματος στον παγκόσμιο χώρο και  χρόνο που θα μας  ενώνει με το παρελθόν και το μέλλον  μας.

 

Το Νυδρί μπορεί να προσφέρει μία μικρή στέγη στο παγκόσμιο αυτό όραμα.

 

Μία σημαντική ημέρα από την ίδρυση του Συλλόγου ήταν η 22α Φεβρουαρίο 2016, όταν  φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της ίδρυσης του πολιτιστικού Πολυχώρου στο Νυδρί, στο παλαιό Δημοτικό σχολείο και πάρθηκαν οι σχετικές αποφάσεις.

Κύριος  πυρήνας του προτείναμε να είναι το ψηφιακό αρχείο του  Β. Νταίρπφελντ, η βιβλιοθήκη του, όπως την είχε αφήσει στο σπίτι του στην Αγία Κυριακή και η οποία  φιλοξενείται ακόμη στο Κοινοτικό Κατάστημα στο Νυδρί, κάθε μελέτη που έχει ήδη δημοσιευθεί σχετικά για  το έργο του, αλλά και κάθε μελλοντική σχετική εργασία ή έρευνα.

Το ιστορικό συνέδριο του 2006 τo οποίο η  κ. Χαρά Παπαδάτου- φύλακας άγγελος σε κάθε βήμα μας- είχε οργανώσει για τον Νταίρπφελντ  στα πλαίσια των γιορτών Λόγου και Τέχνης, το συνεχές και σπουδαίο έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων μας που διευθύνει με άψογο τρόπο η δρ. κ. Ολυμπία Βικάτου με τους συνεργάτες της, το έργο των ομηριστών- ερευνητών τεράστιο και πολυσχιδές, αποτελούν μερικές ανεξάντλητες πηγές γνώσης και έρευνας.

Αλλά και καινούργιες επιστημονικές ομάδες  επικοινωνούν μαζί μας και ήδη μας εχουν γνωστοποιήσει  πρωτοποριακές προτάσεις.

Γιατί,

ό, τι έχει σχέση με τον Νταίρπφελντ, είναι  μία Μητρόπολις, ένα κέντρο, μία παγκόσμια αναφορά.

Ο Νταίρπφελντ ερευνώντας στα μεγαλύτερα κέντρα του αρχαίου κόσμου, όπως Ακρόπολις, Πνύκα, Αρχαία Αγορά, Τίρυνθα, Ολυμπία, Αρχαία θέατρα, Τροία, Πέργαμο , Κάτω Ιταλία και αλλού δημιουργεί ένα έργο πρωτοποριακό.

Ο άλλος ερευνητικός πόλος και όραμα της ζωής του, η Λευκάδα – ομηρική ιθάκη, η επαναστατική θεωρία του, καθιστά το νησί μας ένα σπουδαίο παγκόσμιο πολιτισμικό κέντρο.

 

Στην τιμητική εκδήλωσή μας το 2017 στο Μουσείο της Ακροπόλεως, μέσα στο πλαίσιο  της καλής συνεργασίας μας με το Γερμανικό Αρχαιολογικό  Ινστιτούτο στην Αθήνα, του οποίου για 25 χρόνια υπήρξε διευθυντής, διαπιστώσαμε ότι η ιστορική του συλλογή  περιλαμβάνει 5000 αρχεία! Καταλαβαίνετε  ότι μία κοινότητα, ένα νησί της περιφέρειας της Ελλάδας, όπως το Νυδρί – Λευκάδα, μπορεί να έχουν ένα σπάνιο θησαυρό που εκτός από αμιγώς ιστορικός γίνεται πεδίο Τέχνης και μίας φαντασμαγορικής ανάπλασης  μιας ολόκληρης εποχής.

 

Η φιλοσοφία του ενεργού χώρου ή οι θελκτικές αράχνες;

Οραματιζόμαστε από την αρχή  τον Πολυχώρο ως ένα ενεργό πεδίο για τους νέους επιστήμονες που θα δουλέψουν εκεί και κυρίως για όλη την κοινότητα.

Να μπορούν να δημιουργούν τις δικές τους εποχιακές εκθέσεις και ξεναγήσεις ατον σπουδαίο κόσμο της αρχαιολογίας και του Ομήρου. Να παράγεται  νέο επιστημονικό έργο με την συνεχή και ανοικτή διαδικασία της έρευνας.

 

Έτσι δημιουργείται το ωραίο τουριστικό προϊόν με την συνεχή προστιθέμενη αξία.

 

Και φυσικά οι τουρίστες και επισκέπτες, σχολεία από άλλες περιοχές της χώρας θα μπορούν να  γνωρίσουν και να απολαύσουν κυρίως το έργο αυτών ακριβώς των φορέων.

Μέσα από την συνεχή λοιπόν διαδικασία της μάθησης και της παιδείας, της καθημερινής, αν είναι δυνατόν, επαφής με το ιστορικό υλικό, με την ενεργό συμμετοχή θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε εμείς, ως ζωνταμή κοινωνία, το δικό μας έργο και όχι περνώντας περιστασιακά  μπροστά από εκθέματα  που θα τα σκεπάζει η σκόνη της αδράνειας και της αδιαφορίας.

 

Και καλέσαμε το Πνεύμα του Καλού: την Πάττυ Καλού!

 

Είναι ο άνθρωπος που έδωσε σε αυτή την ανάγκη του ενεργού χώρου την αρχιτεκτονική του δομή και λειτουργία.

Με αυτό το όραμα, με αυτή τη φιλοσοφία σχεδιάστηκε από την ίδια την αρχιτέκτονα και  μέλος του Συλλόγου μας η ανάπλαση του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου.

Η  μελέτη της μας έδωσε ένα δημοτικό κτίριο που με τον αύλειο χώρο του και τον μοναδικό του πλάτανο γίνεται ένας χώρος κόσμημα, μια ανάσα  δημόσιας ζωής  χωρίς τη γνωστή ευτέλεια, αλλά με το φως και την λαμπρότητα που αξίζουν οι κοινότητές μας.

Και στο Νυδρί οφείλεται να δοθεί άμεσα αυτός ο πνεύμονας  πολιτισμού και Ιστορίας που πιστεύουμε ότι θα αλλάξει τα

Δεδομένα και θα σημάνει μια νέα εποχή.

Συγχρόνως δημιουργείται  ένα ψηφιακό περιβάλλον μέσα και έξω από το κτίριο που θα μπορούν κυρίως τα παιδιά, οι μαθητές, οι νέοι, να πειραματίζονται, να μαθαίνουν, να παίζουν, να δημιουργούν με φαντασία και χαρά με το υλικό της Ιστορίας και του πολιτισμού τους. Χωρίς να ξεχάσουμε το χώμα για τους μικρούς αρχαιολόγους μας που θα «εξερευνούν» στην σκιά του μεγάλου ερευνητή, στο προαύλιο χώρο σε ειδικές κατασκευές.

Χωρίς να ξεχάσουμε τον ισόγειο χώρο που θα έχει τη διπλή λειτουργία για τις εσωτερικές  δραστηριότητες των παιδιών  και για τους μεγάλους  που θα μπορούν  να συγκεντρώνονται, να μιλούν, να φιλοξενούν τις εκδηλώσεις τους.

 

Μέσα  στο μικρό χώρο της τοπικής  μνήμης, στο σχολικό κτίριο του μεσοπολέμου, όταν ο ίδιος ο αρχαιολόγος ζούσε στο Νυδρί, και ο οποίος ήταν το δημοτικό σχολείο τόσων γενεών μέχρι και την δεκαετία του 2000, η συλλογική μνήμη της μικρής πόλης  θα συνυπάρξει  με τη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας.

 

Ο  Σύλλογος- εργοδότης ευχαριστεί

 

Ευχαριστούμε την Πάττυ Καλού για την τεράστια υπομονή και εμπιστοσύνη της.

Την ευχαριστούμε για τις αμέτρητες ώρες προσπαθειών, συζητήσεων και φυσικά για το εξαιρετικό αποτελέσμα. Εκπροσωπεί επάξια τη νέα γενιά των Λευκαδίων. Υπάρχουν  τόσοι πολλοί νέοι με ταλέντο και επαγγελματισμό στο νησί μας, όποιο κι αν είναι το επάγγελμά τους.

Είναι σημαντικό να ευχαριστήσουμε επίσης τον αγαπητό και πάντα πρόθυμο για το έργο μας αρχιτέκτονα κ. Αρτέμη Παπαλεξόπουλο για τις πρώτες σχεδιαστικές προτάσεις του.

Ευχαριστούμε θερμά και τους μέχρι τώρα χρηματοδότες της μελέτης, τις σπουδαίες κυρίες του Συλλόγου μας, κ. Γεωργία Γαζή και Ανθούλα Σολδάτου και τον αγαπητό φίλο και μέλος μας κ.  Άγγελο  Κακλαμάνη εκ Βαυκερής ορμώμενο. ‘Επονται κι άλλοι.… Έπονται και άλλοι.

Αλλά και την αγαπητή κ. Μαρία Γενιτσαρίου για τις εύστοχες παρεμβάσεις της. Επίσης από την πλευρά του Δήμου, ευχαριστούμε τον  κ. Λευτέρη Σίδερη για την γρήγορη και ακριβή μηχανολογική του μελέτη και τους κ. Βασίλη Σέρβο και Ευτύχιο Ζουριδάκη για την βοήθειά τους μέχρι τώρα.

 

Το παράδειγμα: Δήμητρα Καββαδά–lefkadahistory.gr

 

Αν  δεν υπήρχε ο Σύλλογος να με εμπνεύσει και να μου δώσει ιδέες και ερεθίσματα η δημιουργία της ιστοσελίδας μου θα ήταν αδύνατη, σημειώνει η Δήμητρα Καβαδδά, η νεαρή μητέρα η οποία μέσα στον μεγάλο αγώνα της επιβίωσης καταφέρνει να δημιουργεί προϊόντα- εργαλεία πολιτισμού, όπως την ιστοσελίδα: lefkadahistory.gr.

Ένας χρήσιμος ιστορικός οδηγός  κυρίως για τους ξένους επισκέπτες του νησιού. Πολλά ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις έχουν ήδη συνδεθεί.

Η ίδια παρακαλεί για παρατηρήσεις και επισημάνσεις, ένας ιστότοπος που πραγματικά θα μεταβάλλεται και θα ανανώνεται συνέχειαΔιάβασα πολλές φορές το Alt Ithaka – την Αρχαία Ιθάκη σημειώνει ξανά με μεγάλο πάθος για το σπουδαίο έργο του αρχαιολόγου το οποίο περιλαμβάνει όλα τα συμπεράσματα των ερευνών του στην Λευκάδα. Πριν λίγα χρόνια αγνοούσαμε την ύπαρξή του. Τώρα οι επαγγελματίες της τοπικής κονωνίας παράγουν έργο μελετώντας το…

Αλλά και η σειρά της με illustration τους ήρωες του έπους, ένας μοντέρνος σχεδιασμός με χιούμορ και φαντασία, δίνει νέες ιδέες και εικόνες για να δημιουργεί κανείς με αφορμή την Ιστορία του τόπου του.

 

Η αναφορά εδώ δεν έχει σχέση με την ιδιοτελή και αθέμιτη διαφήμιση. Είναι ένα παράδειγμα κρίσιμο και αναγκαίο  για το πως τοπικοί συλλογοι μπορούν να εμπνεύσουν, όπως έγινε και με το μεγάλο γεγονός της ιστορικής διαδρομής Β. Νταίρπφελντ, που ένωσε όλους τους συλλόγους, ολόκληρη τη κοινωνία. Είναι ένα παράδειγμα για το πως μπορούμε να αποδράσουμε από την  κινεζοποίηση της παραγωγής και δημιουργίας και συνεπώς του εγκεφάλου μας. Και ευτυχώς υπάρχουν πολλά ανάλογα παραδείγματα  στην Λευκάδα

 

Δεν έπεσε η στέγη στα κεφάλια μας! –  Η κ. Βικτωρία Παπαρϊζου

 

Το 2018 μετά την παρέμβασή μας για την δημιουργία του Πολυχώρου, καταφέραμε να αλλάξει  η ετοιμόρροπη στέγη του κτιρίου, να κατασκευαστεί καινούργια και να ευπρεπιστεί προσωρινά εξωτερικά το κτίριο από την τότε δημοτική αρχή. Θα ήταν αδύνατη η πρώτη αυτή παρέμβαση χωρίς την ουσιαστική βοήθεια της μηχανικού του Δήμου και μέλους του Συμβουλίου μας κ.Βικτωρίας Παπαρίζου, οι μεγάλες διοικητικές της ικανότητες και το απίστευτο εργασιακό της ήθος έκαναν τα αδύνατα δυνατά! Είμαστε πάντα ευγνώμονες.

 

Η  «λίθινη  εποχή»

 

Περιμένουμε λοιπόν με ανυπομονησία και την εμμφάνιση των παλιών πέτρινων επιφανειών του ισογείου που για δεκαετίες θάφτηκαν κάτω από τους λεγόμενους σομόν σοβάδες. Ήταν από τις μεγάλες προτεραιότητες του Συλλόγου. Μια εργασία πολύτιμη που θα αναδείξει εκείνη τη συγκεκριμένη ιστορική εικόνα που είχαν όλα τα σχολεία του μεσοπολέμου και θα δώσει στο Νυδρί μια από τις πολύτιμες και σπάνιες εικόνες της λίθινης εποχής του.

 

Ένας επίλογος – έκκληση προς τον κ. Δήμαρχο.

 

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,

στο τέλος αυτής της δημοσίευσης για το σπουδαίο αυτό έργο κάνουμε για πολλοστή φορά έκκληση, να μην καθυστερήσει άλλο η αποστολή του φακέλου στην Περιφέρεια, στην Κέρκυρα για την χρηματοδότηση του έργου.

Εδώ και ενάμιση χρόνο αφότου ο Σύλλογός μας αποφάσισε να πάρει το βάρος της χρηματοδότησης και να αναθέσει την αρχιτεκτονική μελέτη στην κ. Καλού, η οποία μέσα σε ασφυκτικά περιθώρια κατάφερε να την ολοκληρώσει, μένουν λίγες ώρες δουλειάς για να κλείσει η τιμολόγηση του έργου, που μόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες σας μπορούν να την ολοκληρώσουν. Και οι λίγες ώρες δουλειάς έγιναν ένα αδρανές διάστημα ενός έτους…

Από το 2016 οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου πρέπει να ολοκληρώσουν άλλα σπουδαία έργα.

Λες και ο ομηρικός κόσμος, η αρχαιολογία, το θέμα της Λευκάδας –ομηρικής Ιθάκης  είναι ένα πάρεργο…

Αυτό το διάστημα της αδιανόητης καθυστέρησης και μετά από τόσες  προσπάθειες και επαφές χωρίς αποτέλεσμα μαζί σας, έχουμε καταπιεί απίστευτους φιλιππικούς, άγχος και απογοήτευση και απευθύνουμε αυτή την έκκλησή μας μέσα στα όρια της ευπρέπειας και κυρίως της εκτίμησης για το πρόσωπό σας, ώστε να αναλάβετε την ιστορική σας ευθύνη για το σπουδαίο αυτό εγχείρημα και όχι μόνο να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση, αλλά να κερδηθεί με κάθε δυνατό τρόπο ο Χαμένος Χρόνος.

 

Σας ευχαριστούμε

 

Με εκτίμηση,

Για τον Σύλλογό μας

Ελένη Βερυκίου

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *