Η Ν.Ε. Λευκάδας ΣΥΡΙΖΑ-Π Σ για το Νοσοκομείο

Η Ν.Ε. Λευκάδας ΣΥΡΙΖΑ Π Σ για το Νοσοκομείο

Είναι η πολιτική τέχνη του εφικτού ή τέχνη της παραπληροφόρησης;

Είναι γεγονός ότι η συγκλίνουσα σε ακραίες πολιτικές και κοινωνικές θέσεις ΝΔ, τρέφει «μίσος» για οτιδήποτε έχει σχέση με δημόσιες  κοινωνικές παροχές. Το έχει διακηρύξει και το έχει εφαρμόσει ή το εφαρμόζει τώρα σε πάρα πολλούς τομείς.

Στον τομέα της Υγείας και παρότι η πανδημία δεν επέτρεψε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να αναπτυχθεί όσο θα ήθελε υλοποιώντας πλήρως τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της, όσα έγιναν μέχρι τώρα και κυρίως όσα δεν έγιναν, μας προδιαθέτουν για το τι θα συμβεί αν επανέλθουμε σε μια υγειονομική κανονικότητα.

Βιώσαμε όλοι τις πρόσφατες προκλητικές επιλογές της ΝΔ, που ξεκινούν από τη μείωση δαπανών για το ΕΣΥ κατά 600 εκατ. σε περίοδο πανδημίας. Περνούν στην άρνηση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού παρά τις τεράστιες ελλείψεις και την εσκεμμένη καθυστέρηση πολλών από τις θέσεις που είχαν προκηρυχθεί επί ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. Λευκάδα), την κατάργηση του σχεδιασμού 10.000 προσλήψεων και την «δημιουργική λογιστική» γύρω από τις ΜΕΘ που έχει αναπτύξει συστηματικά η κυβέρνηση. Και φτάνουν στην Πρωτ/θμια Φροντίδα Υγείας με τη συνειδητή καθυστέρηση πρόσληψης 500 περίπου μόνιμων γιατρών στα Κέντρα Υγείας (προκήρυξη Ιανουαρίου 2019) και την προσπάθεια να καταργηθεί η σημαντικότερη μεταρρύθμιση στο χώρο της ΠΦΥ τις τελευταίες δεκαετίες που είναι οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), λόγω ιδεοληψιών, αγκυλώσεων και ενδεχομένως άγνοιας.

Την ίδια ώρα το Νοσοκομείο Λευκάδας, μετά την πολύ δύσκολη 4ετή (2015-2019) και επιτυχή προσπάθεια επαναφοράς του (εν μέσω μνημονίων) σε μια κανονικότητα, δείχνει να μην ανακάμπτει και να επηρεάζεται αρνητικά από τις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης.

Ανησυχούμε μάλιστα ιδιαίτερα επειδή προφανώς δεν ξεχνάμε την κατάσταση που το παρέλαβε η προηγούμενη διοίκηση το 2015, από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

  • Με συνολικά 19 γιατρούς (16 μόνιμοι, 3 επικουρικοί), με την Καρδιολογική κλειστή (με 1 γιατρό αποσπασμένη από Πρέβεζα), με την Μαιευτική σε πλήρη αδράνεια (1 τοκετός την περίοδο 2014-2015) και την Παθολογική στα όριά της.
  • Με ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 1.200.000 € που εξοφλήθηκαν ενώ το 2019 παραδόθηκε απόθεμα περίπου 1.500.000 €.
  • Με χρέη ανασφάλιστων-ανήμπορων συμπολιτών μας στο Νοσοκομείο 170.000 €, τα οποία είχαν βεβαιωθεί επί υπουργών Γεωργιάδη – Βορίδη και τα οποία διαγράφτηκαν με εμβληματική παρέμβαση-απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
  • Με προσωπικό στην καθαριότητα να αμείβεται εξευτελιστικά μέσω εργολάβων, των οποίων η σύμβαση δεν ανανεώθηκε αλλά προσλήφθηκαν εργαζόμενοι με σχέση ΙΔΟΧ.
  • Χωρίς Μονάδα Εμφραγμάτων, η οποία λειτούργησε για 1η φορά αμέσως μετά τη μεταφορά στο νέο Νοσοκομείο, καθώς είχαν προηγηθεί οι προσλήψεις 3 καρδιολόγων και 10 νοσηλευτών, που εκπαιδεύτηκαν στη Μονάδα Εμφραγμάτων του Γ. Ν. Πρέβεζας.
  • Με εκατοντάδες συμπολίτες μας ανασφάλιστους (λόγω χρεών, κλπ) που όμως με βάση το Ν. 4368/2016 του ΣΥΡΙΖΑ, τους δόθηκε ξανά η δυνατότητα πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
  • Με εισιτήριο 5 € για τους πολίτες (ο Γεωργιάδης επεδίωξε να το κάνει 25), το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε.
  • Με το έργο κατασκευής του νέου νοσοκομείου, που ξεκίνησε το 2012, να βρίσκεται στο 25% το 2015 και να παραδίνεται για χρήση το 2019, όταν ο συνήθης μέσος όρος κατασκευής άλλων νοσοκομείων, στο παρελθόν, ήταν 15-20 χρόνια (Κέρκυρας, Χαλκίδας, Κατερίνης).
  • Με τα έργα υποδομής και πρόσβασης του νέου νοσοκομείου να είναι το 2015 κυριολεκτικά στον «αέρα». Την διαδικασία ανέλαβε από μηδενική βάση η τότε δημοτική αρχή Κ. Δρακονταειδή (σχεδιασμός, μελέτες, αποφάσεις, εξασφάλιση πιστώσεων, υλοποίηση) και η χρηματοδότηση προήλθε από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή Θ. Γαλιατσάτου. Ο Δήμος Λευκάδας πάρα πολύ έγκαιρα, παρά τις κινδυνολογίες και την παραπληροφόρηση, ολοκλήρωσε και παρέδωσε τα έργα.
  • Δεν προβλεπόταν στο νέο νοσοκομείο η ύπαρξη – λειτουργία αξονικού τομογράφου και μονάδας παραγωγής οξυγόνου που βεβαίως εντάχθηκαν και εγκαταστάθηκαν στη συνέχεια, ενώ έγινε και μετατροπή φωτισμού από συμβατικό σε led με ότι αυτό σημαίνει για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 40%-60%.
  • Με αρχική πρόβλεψη μόνο 9 θέσεων αιμοκάθαρσης στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, οι οποίες όμως στην πορεία του έργου αυξήθηκαν σε 15.

Σε ότι αφορά την προμήθεια του εξοπλισμού για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και ύστερα από την εσκεμμένη παραπληροφόρηση (έχει γίνει συνήθεια πλέον) του βουλευτή της ΝΔ στη Λευκάδα Θ. Καββαδά, παραθέτουμε το δελτίο τύπου της τότε Διοίκησης του Νοσοκομείου.

Σ’ αυτό ανακοινώνεται η έναρξη της διαδικασίας διαγωνισμού για την προμήθεια 15 μηχανημάτων αιμοκάθαρσης αλλά και άλλου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αναγκαίου για τη λειτουργία του Νοσοκομείου, που δεν προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση, συνολικού ποσού 354.000 €.

1ο ψέμα του κ. Καββαδά: αναφέρει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίθηκε στον… «αγώνα» του πέρα από μια επιστολή του Υπουργείου Υγείας στην ΚΤΥΠ ΑΕ, όταν γνωρίζει πολύ καλά τις τότε διοικητικές και υπηρεσιακές ενέργειες!  Αλλά τότε κύριο μέλημά του, στις επισκέψεις στο Νοσοκομείο, ήταν οι φωτογραφίες για το σύνηθες δελτίο τύπου!

2ο ψέμα του κ. Καββαδά: ότι ο ίδιος επεδίωξε η χρηματοδότηση να μην είναι μέσω ΕΣΠΑ γιατί θα υπήρχε καθυστέρηση περίπου 2 χρόνων! Έτσι επικαλούμενος τις υποτιθέμενες και κατά φαντασία δυσκολίες, καθυστέρησε τον διαγωνισμό που θα ολοκληρωνόταν το αργότερο αρχές του 2020, για να «πανηγυρίσει» 1,5 χρόνο αργότερα. Κι όλα αυτά βέβαια για το καλό της κοινωνίας!

Κάπως έτσι «αυτοθαυμάζεται» και για τις 12 θέσεις ιατρικού προσωπικού (9 νέες + 3 από προηγούμενο άγονο διαγωνισμό) που προκηρύχθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ το Μάϊο 2019. Αφού τις καθυστέρησαν σκόπιμα τώρα τις ανακοινώνουν «κατόπιν ενεργειών μου». Σ΄ αυτή την περίπτωση το… ενδιαφέρον για τους συμπολίτες του «πάει περίπατο» και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας!

Υπάρχει όμως κι η αλήθεια, που δεν μπορεί να την εξαφανίσει, παρά μόνον αν ανεχθούμε την διαχρονική παραπληροφόρησή του. Κι αυτή είναι ότι συνεχώς επιδίδεται σε μια άνευ προηγουμένου αγχώδη προσπάθεια να οικειοποιηθεί… «ότι περπατά, ότι κολυμπά και ότι πετά»! Το τελευταίο διάστημα μάλιστα το πράττει και με πληρωμένες καταχωρίσεις, που θυμίζουν αθλητικά πρωτοσέλιδα περασμένων δεκαετιών, απευθυνόμενα σε οργανωμένους οπαδούς!

Στόχος του είναι να πειστούμε πως από το Σεπτέμβριο 2015 και ύστερα, ως αντιπολιτευόμενος ή συμπολιτευόμενος βουλευτής, είναι πίσω από κάθε θετικό που συνέβη, συμβαίνει ή θα συμβεί στη Λευκάδα.

Με σκληρή δεξιά άποψη και κομματική ακρότητα, έχει κατηγορήσει πολλές φορές στο παρελθόν και συνεχίζει να το πράττει, το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τη Ν. Ε. Λευκάδας για διχαστικό λόγο ενώ επικαλείται (μέσω ανακοίνωσης της τοπικής ΝΔ) τον πολιτικό πολιτισμό για την «άδικη» (sick) κριτική που του ασκείται! Ναι, σωστά διαβάσατε.              Ο κ. Θ. Καββαδάς και η ΝΔ «ανακάλυψαν» στα μέσα του 2021 τον πολιτικό πολιτισμό! Ας τους ενημερώσει κάποιος ότι προαπαιτούμενα γι’ αυτό είναι η πολιτική και ο πολιτισμός.

Λευκάδα, 28/5/2021

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *