Ανακοίνωση της Ν Ε Λευκάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ανακοίνωση της Ν Ε Λευκάδας ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ

Η Ν.Ε. Λευκάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

σχετικά με την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ε.Γ.Σ. Λευκάδας

 και τις διαδικασίες της Γενικής Συνέλευσης για ρύθμιση των χρεών της

Η μέχρι τώρα διαχείριση της Ένωσης έχει δημιουργήσει μια αδιέξοδη κατάσταση που δυστυχώς είναι πολύ προβληματική τόσο για τους συνεταιριστές όσο και για την ίδια την τοπική κοινωνία.

Μαζί με τις ευθύνες των διοικήσεών της, διαχρονικά, υπάρχει και η εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.  Οι ευθύνες για τον εκφυλισμό των συνεταιρισμών αλλά ακόμα χειρότερα της ιδέας του συνεργατισμού στον αγροτικό χώρο, βαρύνουν εξίσου αυτούς τους πολιτικούς χώρους. Με την ανοχή τους, τη συγκάλυψη των ατασθαλιών και την ψηφοθηρική τους πελατειακή πρακτική, απέκτησαν ισχυρά ερείσματα στο συνεταιριστικό χώρο, σε μια «αξιοθαύμαστη» γαλαζοπράσινη συμμαχία, σύμπτωση απόψεων και δράσεων, με σθεναρή αντίσταση σε κάθε εξυγίανση του χώρου.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση του θεσμού, τη μετατροπή του σε πεδίο μικροπολιτικών συμφερόντων και την δυσπιστία των παραγωγών που στην συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν γυρίσει την πλάτη, αναγκάζοντας τους συνεταιρισμούς να στηρίζουν τη οικονομική τους βιωσιμότητα στην παροχή υπηρεσιών που θα έπρεπε να είναι δημόσιες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η υποβολή των δηλώσεων της Ενιαίας Ενίσχυσης η οποία γίνεται μέσω των ΕΑΣ, με καταβολή αντιτίμου από την πλευρά των αγροτών.

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, ακολουθήθηκε μια σταδιακή πορεία παρακμής, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σήμερα, όσοι συνεταιρισμοί απέμειναν, σε απελπιστική κατάσταση, να ασφυκτιούν κάτω από τα συσσωρευμένα χρέη του παρελθόντος και να απειλούνται με οριστικό αφανισμό, λόγω:

  • Πρακτικών κακοδιαχείρισης, ατασθαλιών και αδιαφάνειας από τις διοικήσεις τους, που οφείλονται και στην πλημμελή άσκηση του εποπτικού ρόλου από την πλευρά του κράτους.
  • Υπερχρέωσης μιας και σήμερα, οι συνεταιρισμοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι βυθισμένοι σε χρέη που πολύ δύσκολα εξυπηρετούνται.
  • Της εκχώρησης του καλού τμήματος της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς και της δημιουργίας μίας «κακής» Αγροτικής στην οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό των δανείων των συνεταιρισμών.

Σχετικά με τις διαδικασίες διεξαγωγής Γενικής Συνέλευσης της Ε.Γ.Σ. Λευκάδας , απαιτείται αυτή να πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε με τη φυσική-μαζική παρουσία των συνεταιριστών και όχι με τηλεδιάσκεψη.

Να υπάρξει πλήρη διαφάνεια, ουσιαστική ενημέρωση των αγροτών με γνωστοποίηση όλων των στοιχείων για τη σημερινή πραγματική κατάσταση και δημοκρατικές διαδικασίες που θα διασφαλίσουν ότι θα παρθεί η πλέον συμφέρουσα απόφαση για την Ε.Γ.Σ .Λευκάδας, τους συνεταιριστές και την τοπική κοινωνία.

Οφείλουν όλοι και προπάντων η Διοίκηση της Ε.Γ.Σ.  Λευκάδας με τη στάση και τις ενέργειές τους να τιμήσουν, έστω και τώρα, τους αγώνες όλων όσων μόχθησαν για την ίδρυση, το στέριωμα και την διατήρηση του «ΤΑΟΛ».

Νομαρχιακή Επιτροπή Λευκάδας

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

23/5/2021

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *