Σύβοτα

Σύβοτα

Το μικρό χωριό φωλιασμένο στην αγκαλιά του, απάνεμου φυσικά διαμορφωμένου, όρμου αποτελεί ασφαλές αγκυροβόλιο των κάθε είδους σκαφών ακόμη και σε άσχημες καιρικές συνθήκες.

Περιστοιχισμένο από κατάφυτες πλαγιές και τη θάλασσα να εισχωρεί ανάμεσα τους θυμίζει σκανδιναβικό φιόρδ.
Πανελληνίως γνωστό για τις παραθαλάσσιες ψαροταβέρνες του που αναπτύσσονται γύρω από το λιμανάκι και προσφέρουν φρέσκα ψάρια και θαλασσινά καθώς και παραδοσιακά, ποιοτικά πιάτα.

Η περατζάδα δίπλα στη θάλασσα από το ένα σημείο του λιμανιού στο άλλο γοητεύει και προσφέρει ενδιαφέρουσες επιλογές για αγορά αναμνηστικών κ.λ.π. δώρων αλλά και για να απολαύσει κανείς τον καφέ, το φαγητό, το ποτό του … όλες τις ώρες της ημέρας αλλά και της νύχτας.

Ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων του οικισμού, σύμφωνα με την απογραφή της ΕΛ.ΣΤΑΤ. του 2011,  ανέρχεται σε 84. Οικισμός που έχει χαρακτηρισθεί ως παραδοσιακός και προστατεύεται από την σχετική νομοθεσία.

Η ανοικοδόμηση καταλυμάτων και θερινών κατοικιών ιδιαίτερα στις πλαγιές που περικλείουν το λιμανάκι γίνεται με ταχύτατους ρυθμούς εν αντιθέσει με τα απαιτούμενα έργα βασικών υποδομών όπως η αξιοποίηση του λιμανιού (επί τη βάσει ολοκληρωμένου σχεδιασμού), η οδική πρόσβαση κ.λ.π. αλλά και η κατασκευή – εγκατάσταση αποχετευτικού δικτύου που καθίσταται επιτακτικότερη από ποτέ.

Αποχετευτικό δίκτυο που δεκαετίες τώρα δυστυχώς παραμένει στα λόγια ή ορθότερα στα προεκλογικά (ιλουστρασιόν) προεκλογικά προγράμματα των εκάστοτε υποψηφίων αλλά και εκλεγμένων δημάρχων μας…

 

Σεβαστή Κωνσταντινίδη Ρεκατσίνα

πρώην Δήμαρχος Καρυάς

Δημ. Σύμβουλος Λευκάδας

με την παράταξη «δίαυλος»

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *