Οδοιπορικό στον Κάβαλο!

Οδοιπορικό στον Κάβαλο!

«Καβάλα» στον ψηλότερο λόφο της περιοχής, σε υψόμετρο 473 μ. τα πετρόκτιστα παραδοσιακά σπίτια του οικισμού διαθέτουν το προνόμιο τα μισά να αγναντεύουν την υπέροχη φύση και τα χωριά της ενδοχώρας (Λαζαράτα, Ασπρογερακάτα-Φρυά, Καρυά …) και τα υπόλοιπα την Πόλη της Λευκάδας, το Ιόνιο, την Πρέβεζα…

Το κλίμα άριστο, από τα καλύτερα του νησιού…

Οι πληροφορίες που μας δίνει ο Παν. Θ. Κουνιάκης για το χωριό στο κεφάλαιο που αναφέρεται στην περίοδο μετά την Ένωση των Επτανήσων (1864-1915) : «Χωρίον …επί λοφοσειράς κείμενον, ανώμαλλον και πετρώδες. Κάτοικοι 563, δυνατοί άνδρες και ατίθασοι. Κυριαρχούντα επώνυμα Μορφέσης, Λιβιτσάνος, Κούρτης. Προϊόντα οίνος και έλαιον».

Αξιόλογα μνημεία της περιοχής το ξωκλήσι του Παντοκράτορα που βρίσκεται 1 χλμ. ΒΑ του χωριού, με ανώφλια αρχαίων ελληνικών ναών, ο παραπλεύρως ευρισκόμενος ερειπωμένος πλέον ανεμόμυλος του Κοσπέτου, τα δυο πηγάδια του Στενόφρυα που βρίσκονται παρακάτω και από τα οποία παλαιότερα γινόταν η υδροδότηση του χωριού…

Επισκεπτόμενος (και αγναντεύοντας) από το σημείο τούτο το χωριό  θα δεις στα δεξιά του απέναντι λόφου τον δεύτερο (καλοσυντηρημένο), ανεμόμυλο του οικισμού και στ’ αριστερά του να αναπτύσσονται τα παραδοσιακά – πετρόχτιστα, δίπατα κυρίως σπίτια του χωριού. Σπίτια που δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκονται «σφιχταγκαλιασμένα» το ένα με το άλλο, σα σε προσπάθεια να αντιμετωπίσουν από κοινού τη μοναξιά, εξαιτίας της εγκατάλειψης που γνωρίζουν τα περισσότερα από αυτά λόγω της μετοίκησης των ιδιοκτητών τους.

Πανέμορφες εξωτερικές πέτρινες σκάλες με θολωτές καμάρες στο κάτω μέρος τους (χαρακτηριστικό γνώρισμα των δίπατων σπιτιών της ενδοχώρας). Περίτεχνα ανώφλια, πελεκητά  κατώφλια και λαξευμένα αγκωνάρια διαμορφώνουν τα πορτοπαράθυρα. Πλακόστρωτα δρομάκια, καλοφτιαγμένοι με μαστορική ξερολιθιά ή παραδοσιακά πετρόχτιστοι αυλόγυροι…Σε κάποιες αυλές υπάρχουν στέρνες (πηγάδια) στις οποίες συλλέγονται τα βρόχινα νερά.

Στην ΒΑ πλευρά του οικισμού, ένα τεραστίων διατάσεων λιοτριβολίθαρο   «ενημερώνει» για την ύπαρξη ενός από τα τέσσερα ελαιοτριβεία που υπήρχαν παλιά στο χωριό, ιδιοκτησίας του αείμνηστου δασκάλου Απ. Κάτσενου.

Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο του χωριού και κατευθυνόμενοι προς την έξοδο που σε οδηγεί στους  Τσουκαλάδες ο δρόμος στ’ αριστερά σε «φέρνει» στο παλιό δημοτικό σχολείο, δίπλα σε ένα υπέροχο πευκοδάσος, όπου σήμερα στεγάζεται το αξιολογότατο Μουσείο που φέρει το όνομα του Καβαλησάνου λαογράφου μας Πανταζή Κοντομίχη…

Επιστρέφοντας και πάλι στον κεντρικό δρόμο και κατεβαίνοντας τον πλακόστρωτο δρόμο που οδηγεί στην έξοδο για Καρυά, θα συναντήσεις την πλατεία Γεωργίου Ζαβιτσάνου με τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και το επιβλητικό μεταλλικό καμπαναριό του. Ο ναός αρχικά χτίστηκε τον 17ο αιώνα και θεωρείται ένας από τους παλαιότερους των Σφακιωτών.

Λίγο πιο κάτω η μικρή πλατεία του χωριού, σημείο συνάντησης των κατοίκων και πολλών επισκεπτών εξαιτίας της ύπαρξης του καφενέ του Λιβιτσάνου κυρίως που, μάλλον με πολυκατάστημα «φέρνει» αφού πέραν του μερακλίδικου καφέ που σερβίρει, στήνει κάθε Κυριακή (το καλοκαίρι συνήθως) και την ψησταριά για τους γευστικότατους μεζέδες του. Εδώ καταφεύγουν οι ντόπιοι προκειμένου να μάθουν τα νέα, να σχολιάσουν την επικαιρότητα αλλά και να  καλύψουν άμεσες ανάγκες δυο – τριών ειδών παντοπωλείου ή σνακ (ένα πακέτο μακαρόνια, ένα σακουλάκι ρύζι, ένα πελτέ, ένα σακουλάκι πατατάκια …). Εάν είναι μάλιστα τυχεροί και βρουν σε  κέφια το «μεγάλο αφεντικό» τότε  τους «παίρνει» και λίγο το μαλλί στην ειδικά διαμορφωμένη «αίθουσα-κουρείο» με την παραδοσιακή καρέκλα κουρείου να αποτελεί τον πλέον αξιοπρόσεχτο εξοπλισμό του !

Απέναντι από τον καφενέ βρίσκεται το παλιό κοινοτικό κατάστημα και δίπλα στην αρχή του ανηφορικού δρόμου που οδηγεί στα σπίτια που είναι χτισμένα στην κορυφή του λόφου, η  προτομή του Γεωργίου Απ. Ζαβιτσάνου.

Φεύγοντας αξίζει να σταθείτε και να θαυμάσετε την πέτρινη εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης με το τριόροφο καμπαναριό και το μαρμάρινο μνημείο πεσόντων που υπάρχει στον περίβολό της.

 

Σεβαστή Κωνσταντινίδη Ρεκατσίνα

πρώην Δήμαρχος Καρυάς

Δημ. Σύμβουλος Λευκάδας

με την παράταξη «δίαυλος»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *