Άρθρο του βουλευτή Θ. Καββαδά στον “Ελεύθερο Τύπο”

Άρθρο του βουλευτή Θ. Καββαδά στον “Ελεύθερο Τύπο”

«Η Ελλάδα δεν φοβάται, δεν εκβιάζεται» – Άρθρο του Θανάση Καββαδά στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου, Μεγ.Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

 

Η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Ν.Δένδια στην Άγκυρα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τον Μ.Τσαβούσογλου, εξέφρασε όλους τους Έλληνες. Αποτέλεσε όμως και ένα σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Σε πρώτο επίπεδο, αποδέκτης ήταν η Τουρκία και το μήνυμα ήταν κάτι περισσότερο από ξεκάθαρο: Η Ελλάδα δεν φοβάται, δεν απειλείται, δεν εκβιάζεται.

Και ήταν ένα μήνυμα απόλυτα επιβεβλημένο αφού κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν φοβικά σύνδρομα σε μια χώρα που διαθέτει Ένοπλες Δυνάμεις με ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα αλλά κυρίως διαθέτει ισχυρές συμμαχίες και είναι έμπρακτα δεσμευμένη στο δυτικό σύστημα ασφαλείας.

Το μήνυμα αυτό ήταν επιβεβλημένο από τη στιγμή που η Τουρκία, ελλείψει ουσιαστικών επιχειρημάτων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, έχει επιλέξει την πολιτική των απειλών αλλά και των εκβιαστικών πρακτικών απέναντι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Η θέση της Ελλάδας, έτσι όπως εκφράστηκε από την ελληνική κυβέρνηση δια του κ.Δένδια, ήταν και ένα μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα.

Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στους κανόνες καλής γειτονίας μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Αν η Τουρκία αποδεχθεί αυτούς τους κανόνες, που τους αναγνωρίζει όλος ο πολιτισμένος κόσμος και που αποτελούν το ρυθμιστικό πλαίσιο των διεθνών σχέσεων, τότε μπορεί να υπάρξει διάλογος. Και στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου η μοναδική διαφορά που προκύπτει είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Γιατί άλλες διαφορές δεν υπάρχουν και κυρίως δεν υπάρχουν οι διαφορές που θέλει να βάλει στο τραπέζι η Τουρκία, όπως η ύπαρξη τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας σε νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου όπως και η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Η προσβλητική συμπεριφορά του επίσημου Τουρκικού Κράτους απέναντι στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν προσβολή για την ίδια την ΕΕ. Μια σειρά περιστατικών όπως αυτό, αλλά και η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τα δικαιώματα των γυναικών και την καταπολέμηση της βίας, αναγκάζουν την Ευρώπη να δει την πραγματική εικόνα. Αυτήν που προφανώς έχουν δει, εδώ και πολύ καιρό, οι Ηνωμένες Πολιτείες που αποδεικνύουν γιατί παραμένουν μια ισχυρή υπερδύναμη.

Οι ΗΠΑ με τις κυρώσεις που επέβαλαν στην Τουρκία αλλά και με την απόφαση του Προέδρου Μπάιντεν για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα. Η Τουρκία είχε και έχει ως στόχο να αμφισβητήσει όχι μόνο τη Συνθήκη της Λωζάνης και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και το status quo στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Και αυτή η αμφισβήτηση περνάει μέσα από τη δημιουργία στρατηγικής έντασης.

Η επιλογή της χώρας μας, είναι δεδομένη:

  • Προσήλωση στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, του διαλόγου και της διπλωματίας. Διάλογος έγινε και στην επίμαχη συνέντευξη Τύπου και εκφράστηκαν ξεκάθαρα και πειστικά οι ελληνικές θέσεις. Δεν φοβόμαστε αυτό το διάλογο.
  • Ενίσχυση των συμμαχιών μας με χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Κύπρος ,τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και η Γαλλία, που αποτελούν δυνάμεις σταθερότητας και διασφάλισης της ειρήνης στη Μεσόγειο αλλά και της στρατηγικής σχέσης μας με τις ΗΠΑ.
  • Ενεργητική και εξωστρεφής διπλωματία. Όπως ταιριάζει σε μια χώρα-μέλος της Ε.Ε. που παράλληλα έχει ζωτικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο ιδεώδες της Ειρήνης και θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει  με ειρηνικά μέσα, με το διάλογο, με τη διπλωματία και την αποτροπή, την αρμονική συμβίωση Ελλήνων και Τούρκων, αλλά και την ομαλότητα Μεσόγειο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *