Τα Κολυβάτα της Βασιλικής

Τα Κολυβάτα της Βασιλικής

Νοτιοανατολικά του οικισμού της Βασιλικής είναι χτισμένος ο παραθαλάσσιος συνοικισμός των Κολυβάτων.

Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο μετά το λιμάνι της Βασιλικής και στρίβοντας αριστερά συναντάς το εκκλησάκι του Αγίου Γερασίμου και αμέσως μετά πάνω στην καταπράσινη πλαγιά αναπτύσσονται τα σπίτια, αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα λίγο πιο ψηλά στο λόφο, όπου ο δημοτικός ασφαλτοστρωμένος δρόμος καταλήγει στο μονοπάτι για το Αγιοφύλι…

Μικρές φυσικά διαμορφωμένες βοτσαλωτές και εύκολα προσβάσιμες (με το αυτοκίνητο και τα πόδια) διαδοχικές παραλίες το όνομα των οποίων όπως μας είπαν κάτοικοι στους οποίους απευθυνθήκαμε Πρώτη, Δεύτερη, Τρίτη και Τέταρτη παραλία !

Τα «σπαρμένα» βράχια μέσα και έξω από τη θάλασσα με το παιχνίδισμα του νερού γύρω και τη θορυβώδη είσοδό του κάτω από μερικά προσθέτουν τη δική τους πινελιά στην παλέτα των χρωμάτων της περιοχής !

Όπως ξέρουμε το επίθετο Κολυβάς συναντιέται κυρίως στην περιοχή Αλεξάνδρου Νικιάνας όπου υπάρχει και ο γνωστός παραδοσιακός οικισμός με το ίδιο όνομα (Κολυβάτα).

Συναντιέται ωστόσο και στη Βασιλική και μάλιστα στο λιμάνι του χωριού υπάρχει η παλιά βρύση που, όπως αναγράφεται επί αυτής, είναι κατασκευασμένη το 1904 επί δημάρχου Δ. Κολυβά.

Σύμφωνα με το Γιάννη Αθηνιώτη και στο βιβλίο του, Οδοιπορικό Λευκάδας – Λευκάδα 1989, οι πρώτοι κάτοικοι, που ονομάζονταν Κολυβαίοι, καταδιωγμένοι από την Κεφαλλονιά βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή δίνοντας το όνομα τους στον οικισμό που δημιούργησαν.

Η εξαιρετική θέα προς την ανοιχτή θάλασσα, το ακρωτήρι Λευκάτας, τα νησιά της Ιθάκης και της Κεφαλονιάς και οι φυσικά διαμορφωμένες και εύκολα προσβάσιμες παραλίες καθιστούν δίχως άλλο τα Κολυβάτα ένα από τα πιο όμορφα και ελκυστικά σημεία της Βασιλικής.

Τα Κολυβάτα της Βασιλικής

                                                                    Σεβαστή Κωνσταντινίδη Ρεκατσίνα

πρώην Δήμαρχος Καρυάς

Δημ. Σύμβουλος Λευκάδας

με την παράταξη «δίαυλος»

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *