Ανδρέας Κτενάς: Η υγεία είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο

Ανδρέας Κτενάς: Η υγεία είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο

Τετάρτη, 7 Απριλίου 2021

Δελτίο Τύπου

Ανδρέας Κτενάς: «Η Υγεία είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο» – Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου 1948 και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) έχει καθιερώσει την 7η Απριλίου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day). Με αφορμή τον φετινό εορτασμό, ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Η Υγεία είναι το σημαντικότερο αγαθό και κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στη διασφάλισή της. Το θέμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμια Ημέρας Υγείας είναι “Ας χτίσουμε έναν κόσμο πιο δίκαιο και πιο υγιή για όλους”.

 

Ζώντας περισσότερο από ένα χρόνο με τo Covid-19, μας κάνει να επανεκτιμήσουμε πράγματα που είχαμε παραμελήσει.

 

Μας υπενθύμισε την ανάγκη για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, που θωρακίζει τον οργανισμό μας, αλλά και για έναν τρόπο ζωής που σέβεται το φυσικό περιβάλλον και δεν διαταράσσει τα οικοσυστήματα, δημιουργώντας νέες απειλές για την υγεία.

 

Μας έκανε να εκτιμήσουμε τη Δημόσια Υγεία ως κοινωνικό αγαθό και το Σύστημα Υγείας ως ναυαρχίδα για τη διασφάλισή του. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά τις όποιες ατέλειες και τις αδυναμίες του, στάθηκε “όρθιο”, αλλά η περίοδος επιβάλλει να το ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο!

 

Μας υπενθύμισε επίσης ότι ο ανθρώπινος παράγοντας, παραμένει ο πιο κρίσιμος για μια υγιή κοινωνία. Από τους γιατρούς, τις νοσηλεύτριες και τους λοιπούς εργαζόμενους στο τομέα της υγείας, που δίνουν τη μάχη στη πρώτη γραμμή με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, έως τον καθένα από εμάς, που με τη συμπεριφορά του μπορεί να αλλάξει θετικά τα δεδομένα.

 

Μας υπενθύμισε, ακόμα την αξία της αλληλεγγύης. Ότι για να είμαστε εμείς καλά, πρέπει να είναι και ο διπλανός μας καλά, και ότι πρέπει να έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας προς τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, που είναι πιο εκτεθειμένοι και πιο ευάλωτοι.

 

Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις! Προσβάλει τον οποιονδήποτε, ανεξάρτητα, εθνικότητας, κοινωνικού επίπεδου, οικονομικής επιφάνειας, μόρφωσης. Ξημερώνοντας ένα νέο αύριο, Πολιτεία και Κοινωνία, οφείλουμε να ενώσουμε δυνάμεις, ώστε να διασφαλίσουμε το πολύτιμο αγαθό της Δημόσιας Υγείας για το καθένα μας.».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *