Κάλαμος-Καστός

Κάλαμος Καστός

της Σεβαστής Κωνσταντινίδη-Ρεκατσίνα

Η καθημερινότητα των λιγοστών κατοίκων τους είναι γεμάτη δυσκολίες και ο χειμώνας ιδιαίτερα μοναχικός.

Η έλλειψη μόνιμου γιατρού στον Καστό αποτελεί δίχως άλλο ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα.

Ευτυχώς βέβαια τα δύο νησάκια μας βρίσκονται πολύ κοντά στη στερεά Ελλάδα και η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια καθώς υπάρχει καθημερινή σύνδεση με την Ακαρνανία και δυο ημέρες την εβδομάδα υπάρχει σύνδεση με τη Λευκάδα.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου πόντισης του νέου αγωγού ύδρευσης Καστού και Καλάμου που έγινε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, η νυν δημοτική αρχή καλείται  να δώσει λύση στα προβλήματα που παρουσιάζει ιδιαίτερα το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης του Καστού προκειμένου να μην ξαναζήσουμε το φαινόμενο της περσινής λειψυδρίας ιδιαίτερα κατά τους μήνες του καλοκαιριού.

Κάλαμος Καστός

Σχετικά με το πρόβλημα των απορριμμάτων που αποτελεί χρόνιο πρόβλημα, να γνωστοποιήσουμε ότι με πρόσφατη απόφαση της Οικ. Επιτροπής του Δήμου της Λευκάδας εγκρίθηκε το πρακτικό του διαγωνισμού για την προμήθεια πέντε (05) απορριμματοκιβωτίων συμπίεσης απορριμμάτων (press containerss) για τη συλλογή των απορριμμάτων και αναμένεται ότι η τοποθέτησή τους θα συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων απαλλάσσοντας τα δύο νησιά μας από τις παράνομες χωματερές αλλά και τις συχνές αναφλέξεις των απορριμμάτων σε αυτές.

Η τοποθέτηση επίσης μικρότερων και περισσότερων κάδων στους οικισμούς, έχουμε την άποψη ότι, θα βοηθούσε στην καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων και θα συνέβαλε στην καλύτερη εικόνα των νησιών.

Πέραν των όποιων αποσπασματικών και μεμονωμένων ενεργειών εντούτοις πιστεύουμε ότι θα έπρεπε από χρόνια να είχε υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός ανακύκλωσης, διαχωρισμού των απορριμμάτων και κομποστοποίησης των οργανικών καθώς είναι βέβαιο ότι θα τύγχανε άριστης εφαρμογής και θα καθιστούσε τα δύο νησιά πρότυπα σε αυτό τον τομέα.

Οι παρθένες παραλίες των νησιών παραμένουν αναξιοποίητες και δεν είναι λίγες οι φορές που ιδιαίτερα στον Κάλαμο κατασκηνώνουν παραθεριστές που με τις διάφορες δράσεις τους (άναμμα φωτιάς) θέτουν σε κίνδυνο το μοναδικό θαλασσινό ή βασιλικό δάσος του.

Το συντριπτικό ποσοστό του τουριστικού προϊόντος των νησιών είναι τα ιστιοπλοϊκά σκάφη που δένουν στα λιμάνια, δωρεάν. Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο να παραμένουν ένα δυο μήνες απολαμβάνοντας τις μοναδικές ομορφιές και παραλίες χωρίς κανένα έσοδο για το Δήμο.

Οι ενέργειες του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου της Λευκάδας για χαρακτηρισμό των λιμανιών σε χερσαία ζώνη λιμένα πρέπει να ενταθούν προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για χρηματοδότηση επιλεγμένων έργων ανάπτυξης και αξιοποίησης των λιμανιών ικανά να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν επ’ ωφελεία των νησιών και των τοπικών κοινωνιών τους.

 

Σεβαστή Κωνσταντινίδη Ρεκατσίνα

                                                                                            πρώην Δήμαρχος Καρυάς

                                                                                            Δημ. Σύμβουλος Λευκάδας

                                                                                            με την παράταξη «δίαυλος»

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *