Ο Πολιτισμός κι η καλαισθησία νίκησαν! Ευτυχώς…

Το έργο τέχνης διασώθηκε! Ουφ, ευτυχώς!!

του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ(*)

Ασφαλώς και θα έχετε προσέξει την καλαίσθητη ενημερωτική ηλεκτρονική πινακίδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας, που έστησε η προηγούμενη δημοτική διοίκηση (Δρακονταειδή) στην ΒΔ μετόπη του πάρκου των ποιητών (ανάμεσα στις οδούς Πέτρου Φίλιππα Πανάγου και Αλέξανδρου Παναγούλη) στην πόλη της Λευκάδας, η οποία καλοδέχεται και πληροφορεί όσους απ΄ τους επισκέπτες μας την προσέξουν τέλος πάντων, για τα πιο σπουδαία πράγματα της συγκυρίας, της ημέρας και του τόπου!

Δεν πρέπει να παραλείψουμε να πούμε, πως η συγκεκριμένη πινακίδα αποτελεί την μισή κληρονομιά τέχνης και καλαισθησίας (η οποία αφορά την σύνδεση του τόπου με το μέλλον και την τεχνολογική πρόοδο) που μας άφησε η προαναφερόμενη δημοτική διοίκηση κατά την πενταετή θητεία της. (Η άλλη μισή κληρονομιά που μας άφησαν, είναι το μοναδικό και καλαίσθητο παραδοσιακό καλντερίμι που ανακάλυψαν έξω από τον Άγιο Σπυρίδωνα στην  πλατεία,  εκεί ακριβώς που κάποτε ήταν το περίπτερο του Κοκόλια, το οποίο αφού ανέδειξαν και φώτισαν, μας το   παρέδωσαν περήφανοι σαν μοναδικό πολιτιστικό τεχνούργημα του παρελθόντος μας!).

***

Πριν όμως πούμε οτιδήποτε για το συγκεκριμένο έργο τέχνης, ας το γνωρίσουμε:

Όπως είδατε ήδη στην πρώτη φωτογραφία -και θα δείτε και στην τελευταία- το έργο ενημερώνει πρωτίστως τον επισκέπτη για τρία σημαντικά πράγματα:

-την ημερομηνία

-την ώρα

-και την θερμοκρασία της στιγμής

Το έργο τέχνης διασώθηκε! Ουφ, ευτυχώς!!

Στην συνέχεια ακολουθεί το καλωσόρισμα του Δήμου Λευκάδας και μιας που βρισκόμαστε στο κατακαλόκαιρο, (μην γελάτε γιατί στην Αυστραλία τώρα έχουν καλοκαίρι), ακολουθεί η σημαντική προτροπή προς τους επισκέπτες μας, να διατηρούν τις παραλίες μας καθαρές, (προφανώς καθώς θα παίρνουν το Φλεβαριάτικο μπάνιο τους!).

Το έργο τέχνης διασώθηκε! Ουφ, ευτυχώς!!

Ακολουθεί -με μεγαλύτερα γράμματα- το πιο σημαντικότερο μήνυμα τούτης της περιόδου. Αφορά βέβαια, τι άλλο; από τα μέτρα κατά του κορωνοϊού!  Μόνο που επειδή τα μεγαλύτερα γράμματα δεν χωράνε, το μήνυμα γράφτηκε σε δόσεις.  Οπότε για να το δείτε ολόκληρο, δείτε το σε συνδυασμό με άλλο του μισό του, την επόμενη φωτογραφία:

Το έργο τέχνης διασώθηκε! Ουφ, ευτυχώς!!

***

Μετά από όλα τούτα, μάλλον θεωρείται φυσικό που η θερμοκρασία, παρότι βρισκόμαστε στο ίδιο ακριβώς λεπτό,

Το έργο τέχνης διασώθηκε! Ουφ, ευτυχώς!!

…(13:57) έπεσε κατά έναν ολόκληρο βαθμό!. Εμ, άδικο είχε; (Κι εμείς μεταξύ μας κρυώσαμε)…

***

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, στο οποίο έχω την τιμή να συμμετέχω, ένα απ΄ τα θέματα προς συζήτηση (και προς απόφαση) ήταν αν θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε την συνδρομή μας των 1.200 ευρώ ετησίως στην προμηθεύτρια εταιρεία για την συντήρηση (!) και την ασφάλεια ενδεχόμενης επισκευής (αν προκύψει βλάβη), ή αν θα το αφήσουμε να δουλέψει  όσο δουλέψει κι αν χαλάσει βλέπουμε. Ο υπογράφων έβαλε στο τραπέζι και μια τρίτη εκδοχή: Να το ξηλώσουμε το συντομότερο την κιτς αυτή κατασκευή και ή να την κρύψουμε σε καμιά αποθήκη ή ακόμη καλύτερα, να την εκποιήσουμε όσο-όσο αν είναι δυνατόν, έτσι ώστε όχι μόνο να μην πληρώσει αλλά να κερδίσει και κάτι ο φορέας…

[Διευκρινιστική λεπτομέρεια: Το κόστος αγοράς της πινακίδας όπως ειπώθηκε ήταν 2.600 ή 2.800 ευρώ]

Τελικά όλως περιέργως, συνέβη το εξής παράδοξο: Αφού από τα δέκα μέλη του Δ.Σ. η συντριπτική πλειοψηφία (νομίζω οι 8) μιλώντας τοποθετηθήκαμε λιγότερο ή περισσότερο αρνητικά απέναντι σ΄ αυτό το …έργο τέχνης, κατά την ψηφοφορία που ακολούθησε το αποτέλεσμα αντεστράφη: Οι οκτώ(;) ψήφισαν να συνεχίσει ο φορέας να πληρώνει την εταιρεία και μόνο οι δύο ψηφίσαμε όχι!.

Τελικά είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο, ο Πολιτισμός κι η καλαισθησία είναι αυτοί που στο τέλος νικάνε…

 

(* Ο Νίκος Γαζής είναι δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Λευκάδας με την παράταξη “Δίαυλος” και μέλος του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *