H N E ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Λευκάδας για το κλείσιμο του Ταχ. Βασιλικής

H N E ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Λευκάδας για το κλείσιμο του Ταχ. Βασιλικής

ANAKOIΝΩΣΗ

Για την κατάργηση του Ταχυδρομικού Γραφείου Βασιλικής Λευκάδας

και τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ

 

Αρχές Δεκεμβρίου 2020 κατατέθηκε τροπολογία-νομοσχέδιο για τα ΕΛΤΑ που ψηφίστηκε με διαδικασίες εξπρές και έδειχνε το «σεβασμό»της κυβέρνησης Μητσοτάκη τόσο στον κοινοβουλευτισμό, όσο και σ’ ένα Δημόσιο Οργανισμό 192 χρόνων με τεράστια προσφορά στην οικονομική, πολιτιστική και περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας. Μια… τροπολογία-μαμούθ με 83 σελίδες, 12 άρθρα, 4 συνοδευτικές εκθέσεις και την πολιτική ευθύνη εννέα (9) υπουργών!

Έτσι ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα ξεπετάχθηκε στα γρήγορα, μέσα στην πανδημία και στα πλαίσια ενός νομοσχεδίου για το… λαθρεμπόριο που συζητήθηκε σε μια μόλις κοινοβουλευτική συνεδρίαση! Καμία ειδική συζήτηση για τα ΕΛΤΑ, ούτε καν τοποθέτηση των κοινωνικών φορέων! Δεν χρειαζόταν εξάλλου αφού η δοκιμασμένη «συνταγή της ΔΕΗ» τους αρκεί!

Τα ΕΛΤΑμια Δημόσια Υπηρεσία με τεράστια ιστορία και κοινωνικό ρόλο, σκόπιμα απαξιωμένααπό τις πολιτικές δεκαετιών και τη ρουσφετολογική αντιμετώπισή τους από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκαν στην συρρίκνωση. Έτσι από την εποχή του εκσυγχρονισμού, περάσαμε στην εποχή περιστολής δαπανών για να φτάσουμε σήμερα (εποχή του «επιτελικού κράτους»), μέσω «εξορθολογισμού», «μετασχηματισμού», κ.λπ. στον τελικό στόχο: την παράδοση των υπολειμμάτων ενός κοινωφελούς Οργανισμού στους δικούς μας φίλους-ιδιώτες, όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν με το Ταχ/κό Ταμιευτήριο!

Κι αυτό θα επιτευχθεί με κλείσιμο γραφείων, εκβιαστικές εθελούσιες αποχωρήσεις με την απειλή μετάθεσης οπουδήποτε στην Επικράτεια, σύμπτυξη τομέων και δρομολογίων, μείωση στο ελάχιστο της ταχυδρομικής εξυπηρέτησης, κ.λπ!

Το σχέδιοτης ΝΔ προβλέπει καιτο κλείσιμο 400-450 από τα 650 ταχυδρομικά γραφεία της χώρας. Είναι λοιπόν προφανέςότι αυτό ακουμπάει και τη Λευκάδα, αφού στη λίστα κατάργησης (που υπάρχει αλλά δεν δημοσιεύεται, όπως όλοι ομολογούν), κατ’ αρχήνφιγουράρει το Ταχυδρομείο Βασιλικήςκι ύστερα… βλέπουμε!Πρόκειται για υποκατάστημα των ΕΛΤΑ με μεγάλο κύκλο εργασιών, στα πλαίσια πάντα της κατηγορίας του.

Θυμίζουμε ότι από τα έξη (6) καταστήματα των ΕΛΤΑ, που λειτουργούσαν στο πρόσφατο παρελθόν στα όρια του Δήμου και της Π.Ε. Λευκάδας, έχουν απομείνει μόνο τρία (3), σε Λευκάδα, Νυδρί και Βασιλική, αφού επί κυβερνήσεων ή συγκυβερνήσεων ΝΔ–ΠΑΣΟΚ, καταργήθηκαν τα τρία (3) απ’ αυτά σε Κάλαμο, Βαθύ Μεγανησίου και τελευταία (2010) σε Καρυά.

Η κατάργηση του Γραφείου ΕΛΤΑ Βασιλικής, που εξυπηρετεί αδιάλειπτα για πάνω από 100 χρόνια το 40% της έκτασης της Λευκάδας, δε θα είναι απλά μια άσχημη εξέλιξη. Θα είναι πάρα πολύ αρνητικό, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο για μια περιοχή που αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, με 20 οικισμούς, πληθώρα τουριστικών επιχειρήσεων, τουριστικό αγκυροβόλιο, θαλάσσια σύνδεση με Κεφαλονιά, κ.λπ. Κυρίως όμως θα επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων όλης της Νότιας Λευκάδας, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων και των ανήμπορων.

Κι ενώ η δημοτική αρχή Λευκάδας ήταν ενήμερη για το σοβαρό αυτό κοινωνικό-οικονομικό ζήτημα, ο δήμαρχος κ. Καλός απέφυγε να το θίξει στις ανακοινώσεις-τοποθετήσεις του και να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο,στη συνεδρίαση της 25ης/1/2021.

Έτσι όταν τέθηκε με ερωτήσεις-τοποθετήσεις συμβούλων, ανέλαβε ο αντιδήμαρχος της Παράταξης του κ. Σολάτου κ. Ζουριδάκης να απαντήσει, σαν έτοιμος από καιρό! Και η απάντησή του (λιγότερο ως αυτοδιοικητικού και περισσότερο ως κομματικού εκπροσώπου) όχι μόνο δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες ή τουλάχιστον να διασκεδάσει τις μεγάλες ανησυχίες τους για την τύχη του Ταχυδρομικού Γραφείου Βασιλικής αλλά αντίθετα τους προβλημάτισε ακόμη περισσότερο. Και η συζήτηση έμεινε στο θα…!

Αλλά και άλλοι θεσμικοί ή αυτοδιοικητικοί, μέχρι σήμερα… ποιούν την νήσσαν! Την ίδια ώρα ο βουλευτής της ΝΔ στη Λευκάδα είναι απασχολημένος με την παροχή… συμβουλών στους συμπολίτες μας για την κατάθεση ενστάσεων στο άλλο «μεγάλο» έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αυτό των δασικών χαρτών!

Θεωρούμε ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα είναι αδιανόητο είτε να προτάσσονται οι όποιες κομματικές ή προσωπικές σκοπιμότητες, είτε να υπεκφεύγουμε με το γνωστό μότο«άφησέ το γι’ αργότερα και βλέπουμε».

Ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Είμαστε στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας στη Ν. Λευκάδα και καλούμε την κυβέρνηση της ΝΔ, την διοίκηση των ΕΛΤΑ να μην καταργήσουν το Ταχυδρομείο Βασιλικής και να μην δημιουργήσουν κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή.

Είμαστε απέναντι στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και την προσπάθεια να εξελιχθούν τα ΕΛΤΑ σε ένα γαλάζιο ιδιωτικό μαγαζί που, αφού λεηλατηθεί πλήρως, θα παραδοθεί στα ιδιωτικά ανταγωνιστικά συμφέροντα.

Θέτουμε κόκκινη γραμμή που είναι: κάθε χωριό, ακόμα και το πιο απομακρυσμένο, να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες χαμηλού κόστους των ΕΛΤΑ.

Απαιτούμε τα ΕΛΤΑ να παραμείνουν, ως βιώσιμος οργανισμός, υπό δημόσιο έλεγχο και να μην κλείσει η ΝΔ όσα γραφεία έχει ήδη προγράψει.

 

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Λευκάδας

1/2/2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *