Επιφυλάξεις Σολδάτου για το τουριστικό περίπτερο

Επιφυλάξεις Σολδάτου για το τουριστικό περίπτερο

28.01.2021

“Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με την προοπτική της συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας, 25/01/2021, είχα υποβάλλει γραπτή ερώτηση προς τη Δημοτική Αρχή, σχετικά με την εξέλιξη της εκμισθώσεως του Τουριστικού Περιπτέρου και των συνοδών λουτρικών εγκαταστάσεων, (καμπίνες), στο Κάστρο.

Αναδείξαμε έτσι το γεγονός ότι η προκριθείσα στο διαγωνισμό εταιρεία “ΝΟΤΙΟΝ”, σχεδιάζει να λειτουργήσει στο χώρο, αναψυκτήριο, εστιατόριο και 7 παραθαλάσσιες καμπάνες μετά την ανακαίνιση-ανακατασκευή των υπαρχουσών καμπινών.

Επειδή ως γνωστόν συζητείται και η ενδεχόμενη αξιοποίηση του παρακείμενου ακινήτου του ΤΑΟΛ, η ανησυχία μας ως προς την προοπτική για το μέλλον της περιοχής, (που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη και τους κατοίκους της Λευκάδας), αυξάνεται.

Πιστεύουμε ότι αν δεν προνοήσει σήμερα ο Δήμος, υπάρχει ο κίνδυνος να δεσμευτεί στην ουσία όλη η αμμώδης έκταση από το ΤΑΟΛ μέχρι την Αμμόγλωσσα και μάλιστα σε συμφωνία με την ισχύουσα νομοθεσία.

Με βάση τα παραπάνω, απέστειλα πριν 2 μέρες σχετική επιστολή με τις προτάσεις μας προς το Δήμαρχο Λευκάδας κ. Χ. Καλό και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Σ. Καρβούνη και η οποία έχει ως ακολούθως:

 

«Αγαπητέ Δήμαρχε, αγαπητέ Πρόεδρε,

η εξέλιξη της εκμισθώσεως του Τουριστικού Περιπτέρου και των Καμπινών στην παραλία του Κάστρου, καθώς επίσης και η επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής για την έγκριση των αρχιτεκτονικών σχεδίων της επένδυσης, υποχρεώνουν τόσο εμένα όσο και τα μέλη της δημοτικής μου παράταξης να σας γνωστοποιήσω κάποιες ανησυχίες μας.

Στο εκτάσεως 8371,09 τ.μ. ακίνητο που περιλαμβάνει τα προαναφερθέντα κτίσματα, σχεδιάζεται σύμφωνα με την μετά από ερώτησή μου πρόσφατη ενημέρωση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, η λειτουργία Αναψυκτηρίου, Εστιατορίου και Υπηρεσιών Ύπνου, (με την ανακαίνιση των καμπινών και τη μετατροπή τους σε 7 παραθαλάσσιες Καμπάνες).

Είναι προφανές ότι η λειτουργία του ενιαίου συγκροτήματος, θα συνοδευτεί από την εκμετάλλευση του χώρου της παραλίας μπροστά από το συγκρότημα, μήκους 200 περίπου μέτρων και σύμφωνα βεβαίως με την κείμενη νομοθεσία.

Η ελεύθερη διέλευση από τις σημερινές εισόδους του συγκροτήματος καθίσταται μάλλον αμφίβολη, λόγω του χαρακτήρα της επένδυσης.

Σημειώνω ότι η ενδεχόμενη επιπροσθέτως αξιοποίηση του παρακείμενου ακινήτου του ΤΑΟΛ, ισχυροποιεί την ανησυχία μου. Σε μια τέτοια περίπτωση αν δεν προνοήσουμε, δεσμεύεται στην ουσία όλη η αμμώδης έκταση από το ΤΑΟΛ μέχρι την Αμμόγλωσσα.

Οι πολίτες της Λευκάδας ενδέχεται να χάσουν το δικαίωμα της διελεύσεως στην παραλία που για δεκαετίες αποτελεί αναπόσπαστη προέκταση της πόλης, κυρίαρχο στοιχείο της καθημερινότητάς τους κατά την καλοκαιρινή και όχι μόνο περίοδο, στοιχείο αναφοράς, αναμνήσεων αλλά και μελλοντικών σχεδίων, για όσους μεγάλωσαν ή μεγαλώνουν στην πόλη της Λευκάδας.

Διακατέχομαι από την ισχυρή πεποίθηση ότι αν δεν προνοήσουμε σήμερα, ενδέχεται στο εγγύς μέλλον να βρεθούμε αντιμέτωποι ανεξέλεγκτων συνθηκών.

Πιστεύω λοιπόν, ότι προκειμένου να προασπίσουμε το κεκτημένο των κατοίκων της πόλης, θα πρέπει να διασφαλισθούν διελεύσεις από το δρόμο προς την παραλία επαρκούς πλάτους, τόσο από την πλευρά του (πρώην) Φάρου, όσο και ΚΥΡΙΩΣ παράλληλα και εφαπτόμενα με το όριο του ακινήτου του ΤΑΟΛ.

Η προτεινόμενη διασφάλιση διελεύσεως προς την παραλία, πρέπει να συντελεστεί με ισχυρή νομική κατοχύρωση, όσο το δυνατό συντομότερα.

Σημειώνω ότι η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται μέσω των παραθαλάσσιων ακινήτων που στεγάζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους, να δεσμεύουν συγκεκριμένο αριθμό τετραγωνικών προς εκμετάλλευση στις παραλίες, ΑΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ.

Όσες περισσότερες οι δραστηριότητες, (αναψυκτήριο, εστιατόριο, μπαρ, κλαμπ, ξενοδοχείο κλπ), τόσο περισσότερα τα τετραγωνικά που δεσμεύουν.

Είναι προφανές ότι δε μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στα ενδεχόμενα που αναφέρω.»

 

 Για τη “Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ”

Θοδωρής Σολδάτος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *