Η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, στην ομώνυμη οδό της πόλης, πίσω από τις παλιές φυλακές (και σημερινό Δικαστικό Μέγαρο) παραμένει ερειπωμένος μετά το μεγάλο σεισμό της Λευκάδας της 30ης Ιουνίου 1948.
Διασώζεται τμήμα του ημικυκλικού Ιερού Βήματος, τμήμα της λιθόκτιστης Ιεράς Τράπεζας, τα περίτεχνα ημικυκλικά πέτρινα σκαλοπάτια που οδηγούσαν στην Ωραία Πύλη και το πλακόστρωτο του κυρίως ναού.
Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μαχαιρά (Ναοί και Μοναί Λευκάδος, Αθήναι, 1957) «…ο πρώτος Ναός ήταν ξύλινος και χτίστηκε το 1717 από τον Λευκάδιο Αντώνιο Δοκανάρη, σε τελματώδη έκταση πλάτους είκοσι βημάτων και μήκους εξ, κειμένης εν τη συνοικία του Ναού της Ευαγγελίστριας και εν θέσει καλουμένη «Πέρα Μαγαζιά».
Η κατασκευή και λειτουργία του μικρού ναού στην τελματώδη και ιδιαίτερα υποβαθμισμένη τότε αυτή περιοχή της Λευκάδας, (καθώς βρισκόταν ανάμεσα στο κτήριο των φυλακών και σε βυρσοδεψία), αποτέλεσε πολύτιμο στήριγμα για τους φτωχούς κατοίκους της που ζούσαν σε συνθήκες αφόρητης δυσοσμίας και παρουσίας πολλών εντόμων και τρωκτικών.
Στις αρχές του 19ου αιώνα ο ξύλινος Ναΐσκος κατεδαφίσθηκε και στη θέση του κτίσθηκε λίθινος ο οποίος το 1841 πήρε τις σημερινές του διαστάσεις.
Έχοντας ως «συναδελφούς» σημαντικά πρόσωπα της λευκαδίτικης κοινωνίας της εποχής εικονογραφήθηκε με εικόνες σπουδαίων ζωγράφων-αγιογράφων. Πέντε (05) από αυτές, που διασώθηκαν από τον ερειπωμένο ναό, εικονίζουν το Μέγα Αρχιερέα, τους Απόστολους και τους Ευαγγελιστές και έχουν αγιογραφηθεί από τον γεννημένο στην Πάργα αλλά αναφερόμενο ως Λευκαδίτη αυτοδίδακτο αγιογράφο Γεώργιο Πατσιαρά, συγκαταλέγονται στη Συλλογή Μεταβυζαντινής Τέχνης της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Λευκάδας και εκτίθενται στον 1ο όροφο του κτηρίου στέγασής της (Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας).
Το τέμπλο του Αγίου Αντωνίου διασώζεται αυτούσιο καθώς πωλήθηκε και κοσμεί την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου του Πόρου.
Ο ναός διέθετε μεγάλη περιουσία η οποία εκποιήθηκε ενώ τμήματά της περιήλθαν και στο Δήμο της Λευκάδας (όπως το οικόπεδο εντός του οποίου κατασκευάσθηκε αντλιοστάσιο του βιολογικού καθαρισμού της πόλης, οικόπεδο το οποίο σήμερα φέρεται περιφραγμένο και προορίζεται για δημιουργία παιδικής χαράς…)
Από το καλοκαίρι του 2012, μετά από εξήντα πέντε χρόνια ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεράσιμος Ζαμπέλης ξεκίνησε και τελεί κάθε Αύγουστο παράκληση και αγρυπνία στα ταπεινά ερείπια του άλλοτε λαμπρού και αρχοντικού ναού, που σήμερα αποτελεί παρεκκλήσι του Μητροπολιτικού Ναού της Ευαγγελιστρίας της Λευκάδας.
Πρόσφατα η Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης ανέθεσε την εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης του ναού σε γραφείο ειδικών αρχιτεκτονικών μελετών με την ελπίδα ότι μετά την ολοκλήρωσή της θα καταστεί δυνατή και η υλοποίηση του έργου μέσω χρηματοδότησης που θα επιδιωχθεί από διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα ή και με τη συνδρομή πιστών.
Σεβαστή Κωνσταντινίδη Ρεκατσίνα
πρώην Δήμαρχος Καρυάς
Δημ. Σύμβουλος Λευκάδας
με την παράταξη «δίαυλος»