Μεγάλη η απώλεια του Ζισκάρ ντ΄ Εσταίν για την Ελλάδα

Μεγάλη η απώλεια του Ζισκάρ ντ΄ Εσταίν για την Ελλάδα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

03 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μεγάλη απώλεια  του τ. Προέδρου Βαλερί Ζισκάρ ντ΄ Εστέν

για την Ευρώπη και την Ελλάδα

 

Μια σπάνια προσωπικότητα, πραγματικός και σταθερός φίλος της Ελλάδος, ο τ. Πρόεδρος της Γαλλίας  Βαλερί Ζισκάρ ντ΄ Εστέν έφυγε από την ζωή και αφήνει μεγάλο κενό στην πνευματική και πολιτική ζωή της Ευρώπης.

 

Πεπαιδευμένος και πεπεισμένος, ευρωπαίος, συνέβαλε τα μέγιστα στην γαλλογερμανική συνεργασία,  και στην ενοποίηση της Ευρώπης από την σύλληψη της κοινής νομισματικής πολιτικής, έως την πολιτική ενοποίησή της  βάσει ενός ευρωπαϊκού Συντάγματος, το οποίο δυστυχώς δεν υιοθετήθηκε.

 

Η πολιτική του είχε πάντα ως υπόβαθρο τις αξίες του ελληνισμού, και του ανθρωπισμού, για μια Ευρώπη που στηρίζεται στις αξίες αυτές, της οποίας αναπόσπαστο κομμάτι είναι η Ελλάδα.

 

Ο ελληνικός λαός δεν ξέχασε ποτέ την υποστήριξη που έδωσε στη χώρα μας για να ενταχθεί στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, όταν αγωνιζόταν να βρει τους ρυθμούς μιας σύγχρονης δημοκρατίας μετά  από την επταετή δικτατορία που είχε περάσει.

 

Θαυμάστριά του από τα φοιτητικά μου χρόνια, παρακολουθούσα συστηματικά την πολιτική του στην Γαλλία και στην ευρωπαϊκή σκηνή.

 

Το 1991, στην πρώτη συνάντηση που έγινε στην Βουδαπέστη μεταξύ ευρωπαίων απο την δυτική και ανατολική Ευρώπη , μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου του είπα ότι στην Ελλάδα τον θεωρούμε τον πιο θερμό φιλέλληνα.

 

Και μου απάντησε “Μα εγώ είμαι Έλληνας. Δεν έχω την Ελληνική υπηκοότητα, αλλά έχω την Ελληνική παιδεία που θεμελίωσε την Ευρώπη”.

 

Σήμερα αποχαιρετώντας τον με σεβασμό, αναλογίζομαι ότι έχουμε ζωηρή ανάγκη πολιτικών ανδρών και γυναικών αυτής της παιδείας και της οραματικότητας στην Ευρωπαϊκή σκηνή.

 

Αιωνία του μνήμη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *