“Κερδισμένοι” και “χαμένοι” του Δημοτικού Συμβουλίου

“Κερδισμένοι” και “χαμένοι” του Δημοτικού Συμβουλίου

Κερδισμένοι και χαμένοι του Δημοτικού Συμβουλίου της 23-11-2020

 [Σημείωμα Σύνταξης: Ως γνωστόν οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, σαν πεδίο αντιπαράθεσης απόψεων που είναι,  κάθε φορά έχει τους κερδισμένους και τους χαμένους της.  Έχει συνεπώς ενδιαφέρον να δούμε,  ποιος ήταν στο  τελευταίο συμβούλιο ο κερδισμένος ,  που καρπώθηκε  την πιο καλή εντύπωση και ποιος  ο χαμένος της συνεδρίασης, που χρεώθηκε με την πιο άτυχη εμφάνιση…

Ο λόγος λοιπόν στον «Αυτοδιοικητικό!]

***

Πέρα από την προ Ημερησίας Διάταξης συζήτηση, που σε κάθε συνεδρίαση παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον,  τα τέσσερα πρώτα θέματα της Η.Δ. ήταν που ξεχώρισαν στην  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας, γι αυτό και η συζήτησή τους διήρκεσε σχεδόν 7 ώρες, έναντι των …21 λεπτών που χρειάστηκαν για τα υπόλοιπα 6 θέματα!

-Το πρώτο θέμα που ήταν για την έγκριση εσόδων-εξόδων του Γ΄τριμήνου 2020 για τον έλεγχο υλοποίησης του προϋπολογισμού,

-Το δεύτερο θέμα  που ήταν το σχέδιο ψηφίσματος του κ. Δρακονταειδή για τον πτωχευτικό κώδικα,

-Το τρίτο κατά σειρά θέμα που αφορούσε τις υδατοκαλλιέργειες στις Εχινάδες Νήσους και είχε  Λευκαδίτικο ενδιαφέρον λόγω του Καλάμου κυρίως και του Καστού δευτερευόντως

-και το τέταρτο κατά σειρά θέμα που αφορούσε την τροποποίηση χρήσης γης, ώστε να γίνει το Ειδικό Σχολείο στο οικόπεδο του Δήμου που προβλέπονταν  να γίνει η Δημοτική Αγορά.

***

“Κερδισμένοι” και “χαμένοι” του Δημοτικού Συμβουλίου

Ο «κερδισμένος» της ημέρας: Κώστας Γληγόρης

Πετροβολούν τα δένδρα που έχουν καρπούς…

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο επικεφαλής του «Διαύλου» Κ. Γληγόρης ήταν μακράν  ο κερδισμένος της ημέρας, αφού εκτός που είχε μια εντυπωσιακή ευστοχία στις τοποθετήσεις του, ήταν για μια ακόμα φορά ο αντιπολιτευτικός πόλος  που «πόνεσε» περισσότερο και τεκμηριωμένα την δημοτική Αρχή, με αποτέλεσμα να γίνει στόχος της. Όμως έχει καταγραφεί σαν αξίωμα, πως  ο  δέκτης επιθέσεων από την πλευρά της (κάθε) αρχής για την τεκμηριωμένη κριτική που της ασκεί, γίνεται κατά κανόνα συμπαθέστερος στους ακροατές… Εδώ μάλιστα η συμπάθεια των ακροατών μάλλον ενισχύθηκε και από το γεγονός πως ο πρόεδρος του σώματος ο οποίος εξαντλούσε όλη του την αυστηρότητα στον κ. Γληγόρη,  απειλώντας τον επανειλημμένως πως θα του κλείσει το μικρόφωνο, κυρίως για την υπέρβαση του χρόνου ομιλίας του, παρότι άλλοι, (όπως ο κ. Δρακονταειδής για παράδειγμα),  που και τον χρόνο υπερέβαινε μονίμως, αλλά και μετά την δευτερολογία του ενίοτε  προχωρούσε – ανενόχλητος και με την ανοχή του προέδρου – και σε τριτολογία και τεταρτολογία και πάει λέγοντας…

Η καλή μέρα απ΄ το πρωί φαίνεται…

Από το πρώτο θέμα λοιπόν της Ημερησίας Διάταξης, ο κ. Κ. Γληγόρης  έδειξε πως βρίσκονταν σε μεγάλη φόρμα, βάζοντας δύσκολα στην δημοτική Αρχή, κατηγορώντας την για τον αργό τρόπο με τον οποίον προχωράει τα έργα. Παρακολουθείστε τον:

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Κ. Γληγόρης για να τοποθετηθει, μετά την εισήγηση του  προϊσταμένου του  Οικονομικού τμήματος του Δήμου κ. Δελαπόρτα, είπε απευθυνόμενος στον εισηγητή:

«Κύριε Δελαπόρτα, στον ΚΑ73 που αφορά τα έργα και στο ΚΑ74 που αφορά τις μελέτες, βλέπω έναν προϋπολογισμό 26 εκατομμύρια στα έργα και έναν προϋπολογισμό ενός εκατομμυρίου περίπου στις μελέτες.

Στον τελευταίο πίνακα, εκεί που λέει πληρωθέντα, βλέπουμε ότι απ΄ τα έργα έχουν πληρωθεί το 1.300.000 ευρώ, δηλαδή ποσοστό 4,96% και στις μελέτες από το ένα εκατομμύριο μόλις 53.000 ευρώ.

Εσείς αυτό πως το κρίνετε, όταν βλέπετε έναν δήμο με 26 εκατ. Να έχει πληρώσει το 5% των υποχρεώσεών του στα έργα και άλλα 5% στις μελέτες;  Πιστεύετε δηλαδή πως πάμε καλά;»

Ο κ. Δελαπόρτας απέφυγε να απαντήσει ευθέως , προβάλλοντας τον ισχυρισμό πως δεν είχε μπροστά του τα αντίστοιχα στοιχεία από άλλες χρονιές, ώστε να μπορεί να κάνει την σύγκριση…

Οπότε συνέχισε ο κ. Κ. Γληγόρης λέγοντας:

«Για άλλο ένα τρίμηνο βλέπουμε ότι οι αιρετοί και το προσωπικό παίρνουν τα χρήματά τους, οι αμοιβές των συνεργατών και των απευθείας αναθέσεων πάνε μία χαρά και όλους αυτούς που μαζεύει σιγά-σιγά ο δήμαρχος με τους συνεργάτες του γύρω-γύρω, με αυτά που βλέπουμε καθημερινά στη Διαύγεια, βλέπουμε ότι ο κόσμος πληρώνει τα ανταποδοτικά του τέλη, με εξαίρεση πιθανόν την ύδρευση και την ΔΕΗ. Οι μόνοι που δεν πληρώνονται είναι οι άνθρωποι της αγοράς, γιατί βλέπουμε ότι τα έργα με εξαίρεση ένα πολύ μικρό ποσοστό δεν προχωράνε.

Δηλαδή όταν πληρώνεις 1.300.000 ευρώ και έχουν δεσμευτεί 14.000.000 ευρώ, αυτό σημαίνει πως επί τρία τρίμηνα δεν έκανες τίποτα. Προφανώς οι καθυστερήσεις υπάρχουν, όμως ποτέ δεν σταμάτησαν οι δημοπρασίες και οι εκκινήσεις των έργων. Υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσαμε να έχουμε δεσμεύσει και τα 20 εκατομμύρια και έχουμε πληρώσει 1.300.000 ευρώ,  ποσοστό 5% επί του προϋπολογισμού. Δηλαδή δεν προχωράνε έργα.  Τα έργα είναι εκεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Να τώρα ξεκίνησε ο αγωγός της ύδρευσης στη Γύρα, ένα έργο που δημοπρατήθηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο…

Όλα αυτά πρέπει να τρέχουν πιο γρήγορα, δεν μπορεί να καθόμαστε και να κοιτάμε πότε θα ξεκινήσει η κάθε εταιρεία. Και αυτό το φέρω σαν παράδειγμα και άλλα πολλά. Αν κάποιος πάρει το δικό σας τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, αυτό που φέρατε εσείς, και σας ρωτήσει σε τι ποσοστό έχει υλοποιηθεί αυτό, θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε τι θα λέγατε. Και όταν λέμε να υλοποιηθεί, δεν εννοούμε να δημοπρατηθεί, αλλά να έχει γίνει ένα έργο…

Σίγουρα κάποια έχουν γίνει, όμως όταν έχεις έναν τέτοιο προϋπολογισμό, δεν μπορείς να κρατάς πίσω τα χρήματα στο ταμείο σου. Ειδικά σε τόσο δύσκολες εποχές, που θα πρέπει με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς να μπορούμε να εκτελούμε έργα.

Από μια ματιά που έριξα στο Τεχνικό Πρόγραμμα, είδα πως προφανώς καταλάβατε αυτά που σας λέγαμε πέρυσι. Και βλέπουμε μια τεράστια αλλαγή στην πολιτική σας Και χάρηκα που άκουσα το Δήμαρχο να έρχεται επιτέλους στα λεγόμενά μου, λέγοντας να γίνει μια γενναία διαγραφή τελών, που δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν.

Σιγά-σιγά κάνετε κάποια πράγματα από αυτά που σας λέμε εδώ και ενάμιση χρόνο, αλλά παρ΄ όλα αυτά πηγαίνετε πάρα πολύ αργά. Το να λέτε για παράδειγμα ότι εντάχθηκε το έργο των Σφακιωτων, είναι κάτι καλό. Από την ένταξη όμως, μέχρι να μπει μέσα το πρώτο τσαπάκι, η πρώτη πρόγκα, άμα είναι να περάσουν τρία χρόνια, δεν έχει νόημα. Δεν λέει κανείς ότι το έργο δεν θα γίνει, αλλά ο καθένας δεν κρίνεται από τα λόγια, αλλά από το αποτέλεσμα που παράγει και πότε. Το θέμα είναι ο ορισμός της παραγωγικότητας, για να το πούμε διαφορετικά, σε τι  ποσοστό βρίσκεται ο ρυθμός της παραγωγικότητας, και αυτή τη στιγμή φαίνεται πως η δημοτική Αρχή και κυρίως οι αντιδήμαρχοι, τρέχουν με ρυθμούς χελώνας! Δεν πάνε με όπισθεν, αλλά πάνε με ρυθμό χελώνας… Και ακούμε τον κ. Ζουριδάκη να λέει ότι πήρε την απόφαση μεταφοράς του κτηνιατρείου στα σκουπίδια και βλέπουμε τον άλλο, στην πλατεία Ζαμπελίων, να ρίχνει μπετόν με το χέρι. Αυτά είναι αστειότητες πλέον…

Προχωρήστε τα έργα γιατί έχει ανάγκη η αγορά έξω το χρήμα, και μην το κρατάτε στα ταμεία των υπουργείων. Απλώς ασχοληθείτε λίγο με το δήμο, εσείς που πρέπει να ασχοληθείτε…»

***

Ο αντιδήμαρχος κ. Λύγδας στην απάντησή του απέδωσε τις καθυστερήσεις στην πανδημία και στις δυσκολίες στην εργασία και στις μετακινήσεις που αυτή προκαλεί. Ενώ όσον αφορά τα μικρά έργα, είπε με νόημα ο αντιδήμαρχος: «Έχουμε ενστάσεις δημοτικών συμβούλων, οι οποίες μπορεί ν ακυρώθηκαν από την αποκεντρωμένη Διοίκηση και τους αρμόδιους φορείς, παρόλα αυτά δημιούργησαν καθυστερήσεις και δεν μπορούμε να ζητάμε και τα ρέστα»…

Άκαρπη η κόντρα για τις ιχθυοκαλλιέργειες…

Στο 3ο θέμα (για τις ιχθυοκαλλιέργειες, ο κ. Γληγόρης συντάχθηκε με την ομόφωνη απόφαση της Τοπικής Κοινότητας Καλάμου η οποία είναι κάθετα αντίθετη όχι μόνο στην επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, αλλά στην συνέχεια και της ύπαρξης των υπαρχόντων.

Και εδώ υπήρξαν εντάσεις τόσο με τον πρόεδρο όσο  και με την δημοτική Αρχή για πολλούς λόγους, ένας εκ των οποίων ήταν η μη αποστολή στην παράταξή του όλων των σχετικών εγγράφων για την συνεδρίαση, όπως ήταν για παράδειγμα η απόφαση της τοπικής κοινότητας. Και βέβαια σταθερά δεύτερη αιτία της έντασης ήταν ο χρόνος ομιλίας του επικεφαλής του «Διαύλου»….

Οι «περίεργες» τροποποιήσεις του πολεοδομικού σχεδιασμού

Και στο 4ο θέμα όμως (του να γίνει Ειδικό Σχολείο εκεί που στο σχέδιο προβλέπεται η Δημοτική Αγορά) έκανε δριμεία κριτική και σκληρή αντιπολίτευση κατά την τοποθέτησή του ο Κώστας Γληγόρης, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Αυτή τη στιγμή πάμε να καταργήσουμε τη Δημοτική Αγορά, γιατί εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έχουμε ασχοληθεί με το Ειδικό Σχολείο, κάτι για το οποίο ως παράταξη έχουμε θέσει  αρκετές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο, και ξαφνικά την καταργούμε. Ας το δεχτούμε ότι είναι σωστό πού την καταργούμε και θα μπει εκεί η θέση του Ειδικού Σχολείου. Προφανώς αυτό προήλθε από συζητήσεις με την υπηρεσία, γιατί αν δεν κάνω λάθος η υπηρεσία είχε το Ειδικό Σχολείο κάπου αλλού, στο ΕΠΑΛ.

Εμείς λοιπόν τροποποιούμε το συγκεκριμένο οικόπεδο για τη δημιουργία του Ειδικού Σχολείου, όμως δεν υπάρχει αντίστοιχη τροποποίηση για τη δημιουργία Δημοτικής Αγοράς. Μπορεί να ανοίξει κάποια πρόσκληση κάποια στιγμή, θα έρθει ένα επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και ξεχνάμε την Δημοτική Αγορά μια για πάντα.

Προφανώς ο μελετητής του σχεδίου πόλεως, που είχε προβλέψει τη Δημοτική Αγορά και δεν είχε προβλέψει το Ειδικό Σχολείο, δεν είχε τελειώσει ούτε Δημοτικό, όχι το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αυτό είναι ξεκάθαρο. Προφανώς στις κοινωφελείς χρήσεις εκπαίδευσης, είναι μέσα και τα ειδικά σχολεία, αλλά μάλλον ο μελετητής είχε τελειώσει κάτι άλλο, δεν είχε τις γνώσεις του αντιδημάρχου σε χωροταξία και δεν προέβλεψε ειδικό σχολείο. Προέβλεψε όμως χώρους εκπαίδευσης πάρα πολλούς που είναι μέσα τα ειδικά σχολεία. Φυσικά αυτούς τους χώρους εμείς δεν τους αποδεχόμαστε ούτε τα κοινωφελή και με βάση το όραμα που έχουμε για τη Λευκάδα λέμε, να καταργήσουμε την Δημοτική Αγορά…»

Εδώ παρενέβη ο πρόεδρος του Δ.Σ. λέγοντας στον κ. Γληγόρη να μην προσβάλλει τους αντιδημάρχους, ενώ ο δήμαρχος με έντονο ύφος του είπε πως αναφέρθηκε υποτιμητικά τρεις φορές στον αντιδήμαρχο κ. Λύγδα. (Σ.Σ: Με τον οποίο βέβαια υπάρχει παγιωμένη και σταθερή προσωπική «βεντέτα» κυρίως σε κάθε συζήτηση για τα έργα…).

Συνεχίζοντας ο κ. Γληγόρης, κάλεσε την δημοτική Αρχή να πει που θα πάει η Δημοτική Αγορά, «κάτι που μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είπε, καθώς αν ανοίξει μία πρόσκληση για Δημοτική Αγορά, εμείς τότε δεν θα έχουμε οικόπεδο! Θα πρέπει τότε να περιμένουμε να χωροθετήσουμε και να δούμε πότε θα βγει το ΦΕΚ;

Πάμε στο επόμενο στάδιο: Υπάρχει ένα οικοδομικό τετράγωνο που είναι ακριβώς απέναντι από το Διοικητήριο, στο οποίο είναι μέσα το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό σχολείο. Το Νηπιαγωγείο εδώ και κάποια χρόνια, μετά το σεισμό (του 2015)  δεν λειτουργεί και έχει μεταφερθεί στο Δημοτικό Σχολείο.

Ακριβώς δίπλα, υπάρχει ένα οικόπεδο που το καλοκαίρι μάθαμε ότι έγινε πάρκινγκ κάτι που το διαφημίζουμε κιόλας ενώ κύριοι συνάδελφοι,  δεν υπάρχει κανένα πάρκινγκ!. . Εκεί υπάρχει ένα υπόλοιπο οικόπεδο της εκπαίδευσης, που είναι δύο στρέμματα και είναι ακριβώς δίπλα από το Νηπιαγωγείο, απέναντι από την τεχνική υπηρεσία του δήμου Λευκάδας.

Όλο αυτό το οικοδομικό τετράγωνο είναι χαρακτηρισμένο ως χώρος εκπαίδευσης και σ΄ αυτό τον  χώρο, χωρίς καμία τροποποίηση και χωρίς να καταργήσουμε καμιά Δημοτική αγορά, έχει γίνει πρόταση να γίνει εκεί το Ειδικό Σχολείο. Ακριβώς μπροστά έχει πράσινο και είναι η καλύτερη θέση γι αυτό. Επίσης υπάρχει και η θέση δίπλα από το ΕΠΑΛ, που η ίδια υπηρεσία έχει επιλέξει, ότι πρέπει να γίνει εκεί το Ειδικό Σχολείο. Και πρέπει να μας απαντήσετε, για ποιο λόγο άλλαξε η υπηρεσία την άποψή της;

Το χειρότερο από όλα όμως είναι, ότι κάποια στιγμή έγινε μία τροποποίηση και ενώ η αστυνομία ήταν στο οικόπεδο πίσω από το ΕΠΑΛ και πριν το ΚΤΕΛ, ξαφνικά βρέθηκε ακριβώς μπροστά από το Γυμνάσιο! Και αυτό είναι το οικόπεδο της ΕΛΑΣ πλέον!

Αν είμαστε εμείς δημοτική αρχή θα είχαμε καθορίσει όλες αυτές τις χρήσεις και το οικόπεδο αυτό που πρόσφατα μας είπε ο βουλευτής Λευκάδας πως θα γίνει το αστυνομικό μέγαρο.. Προσέξτε, το αστυνομικό μέγαρο θα χτιστεί μπροστά από το Γυμνάσιο, με θέα σε όλες τις κλούβες και τα ΜΑΤ!.

Αντί εμείς ως δημοτικό συμβούλιο, να καθίσουμε και να πούμε ότι, έχουμε αυτές τις χρήσεις και να τις καθορίσουμε. Εκεί θα μπει η Βιβλιοθήκη, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Αρχεία, εκεί θα μπει και το Ειδικό Σχολείο, που είναι η βιτρίνα της πόλης. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να έρθει κάποιος και να πει ότι έχω ένα όραμα, ότι περπατάω και εδώ βλέπω τι πρέπει να είναι, ένα Ειδικό Σχολείο, μία Δημοτική Αγορά κ.λ.π.

Αλλά για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να αγαπάτε τον τόπο, κι εσείς δεν τον αγαπάτε!…»

***

Στην δευτερολογία του ήταν ο κ.δήμαρχος που απάντησε στις αιτιάσεις του κ. Γληγόρη, λέγοντας πως η απάντηση είναι τόσο απλή καθώς τα δύο στρέμματα δεν φτάνουν για το Ειδικό Σχολείο, γιατί θέλει ειδικούς χώρους. «Όλα αυτά τα έχουμε ρωτήσει, συνέχισε, επικοινωνήσαμε με άλλους δημάρχους και με υπουργεία, τρία στρέμματα είναι το μίνιμουμ. Πώς λοιπόν θα πάμε εδώ δίπλα, ώστε να μην χρειαστεί να διαταράξουμε το σχέδιο πόλης αγαπητοί συνάδελφοι;», ρώτησε.

*****

“Κερδισμένοι” και “χαμένοι” του Δημοτικού Συμβουλίου

Ο «χαμένος» της ημέρας: Κώστας Δρακονταειδής

Η πρόκληση που απαντήθηκε…

Για την εισαγωγή στο κλίμα της συνεδρίασης, είναι ανάγκη να ξεκινήσουμε από μια τοποθέτηση του «δημοσιογραφούντος» κατά τον κ. Δρακονταειδή δημοτικό σύμβουλο Ν. Γαζή, που έγινε στην αρχή της προ Ημερήσιας Διάταξης συζήτησης, όταν ο κ. Θ. Σολδάτος άνοιξε πρόωρα την κουβέντα για το ψήφισμα που έφερε ο πρώην δήμαρχος, παρότι αυτό ήταν το δεύτερο στη σειρά προς συζήτηση θέμα της κανονικής διαδικασίας.

Παρότι λοιπόν ο κ. Θ. Σολδάτος πρότεινε να συζητηθεί (μεταξύ των αρχηγών), αν πρέπει τέτοια ζητήματα (γενικής πολιτικής φύσεως) να έρχονται -και μάλιστα εκπρόθεσμα- προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δημοσιογραφών δημοτικός σύμβουλος πήρε -μετά από μάχη με τον πρόεδρο είναι η αλήθεια και με επίμονη επίκληση του Κανονισμού- τον λόγο και είπε:

«Δεν αντιλαμβάνομαι την σπουδή του κ. Σολδάτου που περίπου αυθαίρετα σπεύδει να αποκλείσει απ΄ την συζήτηση εμάς τους απλούς δημοτικούς συμβούλους. 

Αντιλαμβάνομαι όμως το υπαρξιακό πρόβλημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξ αιτίας των δημοσκοπήσεων, όπως και αυτό των τοπικών αντιπροσώπων του να αντιστρέψουν το κλίμα. Παρόλα αυτά εμμένω στην σταθερή αρχή μου, που την έχω επανειλημμένα καταθέσει στο Συμβούλιο, να μην ψηφίζω ψηφίσματα».

Κατόπιν αυτού, ήταν φανερό για τους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ, πως θα ήταν εντελώς απίθανο για τον πρώην δήμαρχο, να προσπεράσει χωρίς να απαντήσει στις ευθείες βολές του δημοτικού συμβούλου εναντίον του.

Και όντως δεν τις προσπέρασε, αλλά λίγο μετά τις τοποθετήσεις του Δημάρχου (για το ψήφισμα με τον πτωχευτικό κώδικα), είπε ο κ. Κ. Δρακονταειδής:

«Ως προς το σκέλος που το θέτει ο κύριος Δήμαρχος, ότι πάμε να αλλάξουμε αυτό που συμβαίνει πάγια σε όλα τα δημοτικά συμβούλια της χώρας, δηλαδή να έχουν τη δυνατότητα να κουβεντιάζουν και πολιτικά ζητήματα, επειδή βλέπω ότι γίνεται μία τέτοια προσπάθεια και κάτι τέτοιο πάει να παρουσιαστεί με φιοριτούρες του τύπου, να συζητιούνται μόνο θέματα που αφορούν τα τοπικά μας ζητήματα, θεωρώ ότι είναι απολύτως λάθος, καθώς πρέπει να συζητούμε και πολιτικά ζητήματα, όχι φυσικά τα πάντα, γιατί τότε θα καταντήσουμε το δημοτικό συμβούλιο να συζητάει για τα πολιτικά θέματα και όχι για τα υπόλοιπα.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να πω ότι είμαστε θετικοί στο να κουβεντιάζουμε και πολιτικά ζητήματα που άπτονται της κοινωνίας(*), γιατί είμαστε και πολιτικό όργανο, για όσους δεν το έχουν καταλάβει στο δημοτικό συμβούλιο…»

(* To δικό μας σχόλιο: Λες και υπάρχουν και πολιτικά ζητήματα που δεν άπτονται της κοινωνίας…)

***

Ο « …δημοσιογραφούν» του δημοσιογραφούντος!

Δεν ήταν όμως η μόνη φορά που ο πρώην δήμαρχος αναφέρθηκε στον «δημοσιογραφούντα» δημοτικό σύμβουλο. Το έκανε και για να του απαντήσει σε ένα άρθρο, που όντως υπήρξε και που κι αυτό τον ενόχλησε. Απολαύστε τον:

«Εκτός χρόνου θα ήθελα να κάνω μια διευκρίνιση για το σώμα και για εσάς βέβαια κύριε πρόεδρε, και επειδή καταναλώθηκε από τον δημοσιογραφούντα πολύ φαιά ουσία με άρθρο, για το ότι φαίνομαι να έχω μπει στην τηλεδιάσκεψη με δυο συνδέσεις. Θέλω να εξηγήσω σε σας και φυσικά να το ακούσει κι ο παμμέγιστος δημοσιογραφούν (Σχόλιο Συντάκτη: ο …δημοσιογραφούν του δημοσιογραφούντος δηλαδή! Α ρε ταλαίπωρη ελληνική γλώσσα τι σου έμελε να πάθεις…), ότι μπαίνω απ΄ τον υπολογιστή μου γιατί έχω πρόβλημα με τον ήχο και μιλάω απ΄ το κινητό μου που έχει καλύτερο ήχο. Επειδή λοιπόν αυτό θα ήθελα να το αποσαφηνίσω, γι αυτό και το λέω.

Και το τελευταίο σχόλιο γι αυτό και τελείωσα -και αρχίστε μετά να μου μετράτε το χρόνο- είναι ότι επειδή μέσα σ΄ αυτό το άρθρο γίνονται και ιδεολογικές αναφορές του τύπου αριστερά, θέλουν ισονομία και τέτοια με δυο συνδέσεις, για να δείτε και το επίπεδο δηλαδή, θέλω να πω απευθυνόμενος προς τους πολίτες, αλλά και προς το σώμα βέβαια, ότι για τη δική μου άποψη, για την δική μου αντίληψη, η αριστερά είναι τρόπος ζωής. Κι αυτό πολλοί δεν πρόκειται ποτέ να το καταλάβουν!

Λοιπόν μετράμε τον χρόνο…»  είπε  και συνέχισε να ρητορεύει για άλλα θέματα…»

**

[ Τα δικά μας σχόλια:

1.Όσοι μέτρησαν (το χρόνο ομιλίας του) διαπίστωσαν πως  ξεπέρασε και πάλι τα όριά του κατά πολύ, ακόμα και χωρίς να λογαριαστεί ο παραπάνω δεκάρικός του, που αυθαίρετα ο ίδιος είχε αποφασίσει να μην προσμετρηθεί…

2 Σχετικά με την δεύτερη σύνδεση του πρώην στην τηλεδιάσκεψη, που δικαίως προκάλεσε την προσοχή του δημοτικού συμβούλου,  δεχόμαστε την άποψη του κ. Δρακονταειδή και απορρίπτουμε τις κακόβουλες όπως φαίνεται φήμες που κυκλοφορούν, ότι δήθεν η δεύτερη έχει παραχωθεί λάθρα σε μη εξουσιοδοτημένο πρόσωπο… Η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα πάντως είναι, πως μόνον αυτός από τους 33 δημοτικούς συμβούλους συν τον δήμαρχο, βρέθηκε να έχει προβληματική σύνδεση…]

Η άποψη του δημοσιογραφούντος…

Δεν αντέξαμε και ρωτήσαμε τον δημοσιογραφούντα πως σχολιάζει την αναφορά του πρώην δημάρχου ότι «η αριστερά είναι τρόπος ζωής.» Και μας απάντησε:

«Συμφωνώ απολύτως μαζί του, πως η αριστερά είναι τρόπος ζωής, αν βέβαια μιλάμε για τους παλιούς αριστερούς ιδεολόγους που τράβηξαν τα πάνδεινα εξ αιτίας της ιδεολογίας τους. Γιατί εκείνοι ήταν τίμιοι και τόσο αξιοπρεπείς, που ουδέποτε θα καταδέχονταν να πληρώνονται για εργασία που δεν έκαναν, ούτε κατάντησαν   ποτέ διακεκριμένοι  καρεκλοθήρες, να πηγαίνουν «από δήμαρχοι κλητήρες» μήπως και χάσουν κάποιες μέρες εξουσίας! Και βέβαια ούτε σε ψευδομαρτυρίες επιδίδονταν… Αν όμως μιλάμε  για την νεόκοπη,  γιαλαντζί αριστερά, τότε καλύτερα είναι να μην μιλήσω…».

***

Το «νοκ-άουτ» με το ψήφισμα

Όμως οι αρνητικές επιδόσεις του πρώην δημάρχου, δεν περιορίστηκαν μόνο «στα σημεία» που προαναφέραμε. Συνεχίστηκαν και με «νοκ άτουτ», όπως για παράδειγμα ήταν η ήττα του με την αναμφισβήτητη «καταδίκη» από ολόκληρο το δημοτικό Συμβούλιο του ψηφίσματος που κατέθεσε. Προσέξτε το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας:

Υπέρ του ψηφίσματος: 5 (Ήταν μόνο από τα μέλη της παράταξης «Όλοι για τη Λευκάδα».)

-Κατά του ψηφίσματος: 21 (Όλοι οι υπόλοιποι παρόντες και συμμετέχοντες στο Δ. Συμβούλιο)

***

«Άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε» για τις υδατοκαλλιέργειες

Με τους κατοίκους του Καλάμου και κατά των ιχθυοκαλλιεργειών φάνηκε να συντάσσεται ο πρώην δήμαρχος στην συζήτηση για την Π.Ο.Α.Υ. των Εχινάδων Νήσων,. Δεν παρέλειψε μάλιστα να μας πει πως συμμετείχε στο Πανελλήνιο συντονιστικό Μέτωπο που ήταν αντίθετο από το 2012, όπως και ότι αργότερα, σαν δήμαρχος πλέον, για το θέμα έκανε επαφές με υπουργούς και επισκέψεις στον …πρωθυπουργό (κ. Τσίπρα!). Μας είπε ακόμα για τον τότε μελετητή και νυν υπουργό κ. Οικονόμου, για τον τότε υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο, μέχρι και την άποψή του για τις ανεμογεννήτριες μας είπε. Το μόνο που δεν μας είπε, μολονότι είχε γίνει αναφορά και μάλιστα από νωρίς σ΄ αυτό, ήταν γιατί σαν Δήμος Λευκάδας κατά την δική του δημαρχιακή θητεία (τον Μάρτη του 2019) δεν κατέθεσε τις αντιρρήσεις του στην Περιφέρεια, όταν συζητούνταν το θέμα και υπήρχε η δυνατότητα να επηρεάσει τις εξελίξεις…

Ο Αυτοδιοικητικός

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *