Μουσείο φωνογράφου, γραμμοφώνου & ραδιοφώνου

Μουσείο φωνογράφου, γραμμοφώνου & ραδιοφώνου

Μουσείο φωνογράφου, γραμμοφώνου,  ραδιοφώνου,  μηχανημάτων αναπαραγωγής ήχου…

         Ο κ. Χρήστος Βλάχος (Ζλούμης) είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες, ίσως και παγκοσμίως, μιας απίστευτης όσο και εντυπωσιακής συλλογής γραμμοφώνων, ραδιοφώνων, φωνογράφων και κάθε είδους μηχανήματος αναπαραγωγής ήχου.

Συλλογή που ξεκίνησε το 1962.

Όλα τα μηχανήματα βρίσκονται σε λειτουργία καθώς έχουν επισκευασθεί και συντηρούνται καθημερινά από τον συλλέκτη.

Κάθε μηχάνημα είναι συλλεκτικό και το καθένα κουβαλάει τη δική του μακρινή ή και πιο κοντινή ιστορία.

Μουσείο φωνογράφου, γραμμοφώνου & ραδιοφώνου

Συλλογή στην οποία περιλαμβάνονται 170 γραμμόφωνα, πάνω από 850 ραδιόφωνα λαμπάτα, 80 και πλέον πικάπ, 10 τζουμποξ, μπομπινόφωνα, πάνω από δέκα χιλιάδες δίσκοι βινυλίου (78 και 45 στροφών) καθώς και φωτογραφικό υλικό.

Μουσείο φωνογράφου, γραμμοφώνου & ραδιοφώνου

        Ο κ. Βλάχος δεν έπαψε ποτέ να αναζητά μόνιμη στέγη για τη στέγαση της συλλογής σε κάποια δημοτική αίθουσα που θα του παραχωρηθεί από το Δήμο Λευκάδας ώστε να στεγασθεί και παραμείνει (η συλλογή) στη γενέτειρά του, την Καρυά.

Σε μια τέτοια περίπτωση προτίθεται να οργανώσει χρονολογικά ή κατά θεματική ενότητα τα εκθέματα, να τα φροντίζει και συντηρεί ο ίδιος (καθώς απαιτείται σχεδόν καθημερινά να τα κουρδίζει, να τα θέτει σε λειτουργία, να προβαίνει σε επισκευές κ.α.) και αφού κάποια στιγμή στο μέλλον αποσυρθεί ο ίδιος, η συλλογή να περιέλθει με δωρεά του στο Δήμο της Λευκάδας.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα ούτε ο Δήμος, η Περιφέρεια ή κάποιος φορέας δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημά του.  Έτσι και αφού για λίγα χρόνια η συλλογή φιλοξενήθηκε και εκτέθηκε σε μισθωμένο από το συλλέκτη κτήριο στην είσοδο της Καρυάς, πριν λίγους μήνες επέστρεψε στο σπίτι του συλλέκτη που βρίσκεται στην πάνω γειτονιά της Καρυάς.

Ποτέ βέβαια δεν είναι αργά και ίσως ο Δήμος θα πρέπει να εξαντλήσει το ενδεχόμενο να παραχωρήσει για τη στέγαση της συλλογής κάποια δημοτική αίθουσα ή ίσως να ανακαινίσει και επισκευάσει για το σκοπό αυτό το κτήριο Γλένη (δίπλα στο Δημαρχείο Καρυάς) ώστε να μη χαθεί η ευκαιρία να αποκτήσει η Καρυά και ο Δήμος της Λευκάδας ένα λαογραφικό μουσείο που, κατά την άποψή μας, μπορεί να γίνει από τα πλέον περιζήτητα στο είδος του.

 

Σεβαστή Κωνσταντινίδη Ρεκατσίνα

πρώην δήμαρχος Καρυάς

Δημοτική Σύμβουλος με την παράταξη “δίαυλος”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *