Ο Αη-Νικόλας της Ιράς

          Ο Αη Νικόλας της Ιράς

  Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου της Ιεράς, της Ιράς ή της Νηράς στο Αθάνι πρωτοχτίσθηκε το 1087 μ.Χ.

Όπως λένε οι ντόπιοι τα λείψανα του Αγίου αφού τα άρπαξαν σταυροφόροι Βενετοί που συμμετείχαν στην Α Σταυροφορία τα μετέφεραν με κάποιο καράβι τους από την πόλη των Μύρων της Λυκίας (της Μικρά Ασίας) στην πόλη Μπάρι της Νότιας Ιταλίας.

Όμως στο εξωτερικό λιμάνι της νότιας Λευκάδας, στον όρμο Δέματα, το πλοίο έπεσε στα βράχια και ακινητοποιήθηκε. Παρά τις προσπάθειες των σταυροφόρων που κατέβηκαν στη στεριά και προσπαθούσαν να το αποκολλήσουν το πλοίο παρέμενε ακινητοποιημένο στην άκρη του ακρωτηρίου. Στο σημείο υπάρχουν βράχια σε σχήμα τσακισμένου καραβιού, όπως λένε πάντα οι ντόπιοι, θαύμα του Αγίου προς απόδειξη του συμβάντος.

Αδυνατώντας οι σταυροφόροι να θέσουν και πάλι το πλοίο σε πλεύση έχτισαν εκκλησάκι προς τιμή του Αγίου Νικολάου με την παράκληση να τους βοηθήσει ο Άγιος ώστε το καράβι να αποκολληθεί και αφού αποπλεύσει φθάσει στον τελικό προορισμό του.

Πράγματι μετά την αποπεράτωση της μονής ο Άγιος Νικόλαος, προστάτης των ναυτικών,  βοήθησε και το απόγευμα της Κυριακής 9 Μαΐου 1087 το καράβι με τα λείψανα του Αγίου έφθασε στο Μπάρι.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Ιρά Αθανίου έκτοτε ανακαινίστηκε τον 16ο – 17ο αιώνα ενώ και στα τέλη του 19ου αιώνα έγιναν σημαντικές ανακαινιστικές εργασίες με φροντίδα του ηγούμενου της Μονής, ιερομόναχο Παγκράτιο Κατωπόδη. Από το 2013 το μοναστήρι λειτουργεί ως γυναικεία μονή.

Ο Αη Νικόλας της Ιράς

            Στο καθολικό της διασώζονται ανέπαφες δεκατρείς εικόνες του τέμπλου, έργα του αγιογράφου Ανδρέα Μπέτζου (1799) καθώς και η δεσποτική εικόνα μοναδικής τέχνης του Αγίου Νικολάου, έργο του Δημητρίου Φώσκαρη (1699), που θεωρείται η πιο παλιά ενυπόγραφη και χρονολογημένη φορητή εικόνα της Λευκάδας.

Τη δεκαετία του 1920, σύμφωνα με τοπικές μαρτυρίες, η μονή  χρησιμοποιήθηκε ως τόπος απομόνωσης ατόμων που είχαν προσβληθεί από ευλογιά ενώ κατ’ άλλους χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας κληρικών.

Έξω από το μοναστήρι σώζεται παλιό αλώνι, ερείπια ιππήλατου μύλου  και οι μοναδικές λίθινες (πέτρινες) κυψέλες σταθερής κηρήθρας στις οποίες με την τοποθέτηση προεκταμάτων διενεργούσαν τον τρύγο του μελιού που παρήγαγαν οι μέλισσες που αφθονούν στην περιοχή, εξαιτίας της πλούσιας βλάστησης και του άφθονου θυμαριού που φυτρώνει στην περιοχή.

Ο Αη Νικόλας της Ιράς

Ο Αη Νικόλας της Ιράς

                                 Σεβαστή Κωνσταντινίδη – Ρεκατσίνα

πρώην δήμαρχος Καρυάς

Δημοτική Σύμβουλος Λευκάδας

με την παράταξη «δίαυλος»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *