Το άρθρο της ημέρας: Διλήμματα…

Το άρθρο της ημέρας: Διλήμματα…

του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η διαφαινόμενη ολοκλήρωση -επιτέλους- του Θεάτρου της Λευκάδας, που παραμένει ημιτελές κι εγκαταλειμμένο επί δεκαετίες, αποτελεί για όλους τους απανταχού Λευκαδίτες μια πολύ χαρμόσυνη είδηση. Όσοι μάλιστα είμαστε μιας κάποιας ηλικίας είμαστε διπλά χαρούμενοι, αφού είναι πλέον πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να προφθάσουμε να το καμαρώσουμε και να το απολαύσουμε κι οι ίδιοι, κάτι που μέχρι τώρα δεν προσδοκούσαμε εξαιτίας της πρότερης αδράνειας κι ακινησίας! Ως εκ τούτου επιθυμώ κι εγώ διακαώς να χειροκροτήσω και μαζί να ευχαριστήσω τον πρωτεργάτη αυτής της καλής εξέλιξης…

Όμως βρίσκομαι μπροστά σ΄ ένα σοβαρό δίλημμα: Ποιος ακριβώς από τους σημερινούς πολιτικούς άρχοντες είναι αυτός που δικαιούται να πιστωθεί την συγκεκριμένη μεγάλη επιτυχία, ώστε να χειροκροτήσω και να ευχαριστήσω το σωστό πρόσωπο; Γιατί ως γνωστόν στην μεγάλη Πατρίδα μας (την Ελλάδα), χωρίς τον δραστήριο πολιτικό που θα χειριστεί με επιμονή κι ευστοχία τέτοιου είδους ζητήματα, κανένα σημαντικό έργο δεν γίνεται. Η μικρή Πατρίδα μας (η Λευκάδα) πάλι, έχει το ασυνήθιστο “προνόμιο” να διαθέτει κάποια  δημόσια πρόσωπα που διακρίθηκαν περισσότερο για τις επιδόσεις τους στην τέχνη του “τορπιλίζειν” τα σημαντικά έργα, σαν καλή ώρα την υποθαλάσσια ζεύξη και τις προβλήτες για τα μέγκα-γιώτ, παρά για την προώθηση αναπτυξιακών έργων. Αν τώρα δίπλα σ΄ αυτά προσθέσουμε και το άλλο αξίωμα, που ισχύει δίχως  εξαίρεση και στις δυο Πατρίδες μας, ότι η νίκη (και γενικότερα η επιτυχία) έχει πολλούς πατεράδες ενώ η ήττα (κι η αποτυχία) είναι ορφανή, θα αντιληφθείτε καλύτερα τον παραπάνω δικό μου προβληματισμό…

Ας δούμε τώρα πως αρχίζουν να διαμορφώνονται τα πράγματα σ΄ αυτό τον τομέα, γιατί λαμβανομένων υπ΄ όψη των πολύ υψηλών επιδόσεων στον τομέα της επικοινωνίας που έχουν αναπτύξει  και χαρακτηρίζουν τους καθ΄ οιανδήποτε τρόπο εμπλεκόμενους με το θέμα σημερινούς πολιτικούς μας, προβλέπω πως θα ακολουθήσουν ομηρικές μάχες μεταξύ τους προκειμένου να μας πείσει ο καθένας για λογαριασμό του, πως είναι δικό του επίτευγμα αυτή η επιτυχία.

Η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων λοιπόν, που είχε και το προνόμιο με την δική της υπογραφή να ζωντανέψει και να ενταχθεί το έργο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ιονίων Νήσων του ΕΣΠΑ 2014-2020 και μάλιστα στην εκπνοή της ισχύος του, σαν εμπειρότατη και παραγωγικότατη στα επικοινωνιακά που είναι, το ανακοίνωσε με ένα διθυραμβικό επίσημο δελτίο τύπου, στο οποίο με σαφήνεια υπονοεί πως είναι δικό της επίτευγμα.  Καταλήγοντας μάλιστα δεν παραλείπει να “πετάξει” την μπάλα στον Δήμο  Λευκάδας, ο οποίος -όπως λέει- σαν δικαιούχος, πριν την υποβολή του αιτήματος για δημοπράτηση του έργου οφείλει να έχει τακτοποιήσει την μοναδική εκκρεμότητα, να εκπονήσει δηλαδή την Μελέτη Αποτίμησης – Ανασχεδιασμού Στατικής Επάρκειας  και μετά την υπογραφή της σύμβασης, να επικαιροποιήσει την Μελέτη Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης. Και ολοκληρώνει με ένα σαφέστατο υπονοούμενο η περιφερειάρχης το δελτίο της, γράφοντας με σημασία ότι “Μια σελίδα για την πολιτιστική ανάπτυξη της Λευκάδας ανοίγει και είμαι σίγουρη ότι όλοι θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων”…

Ο δήμαρχος Λευκάδας, παραβλέποντας την “μπαλιά” της περιφερειάρχη και μάλλον πριν ενημερωθεί -λόγω της ώρας- από τις Υπηρεσίες και τους συμβούλους του για το τι ακριβώς είναι η πρώτη Μελέτη που απαιτείται, έσπευσε με μια θριαμβευτική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να πανηγυρίσει γράφοντας “…Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί ο δεύτερος μεγάλος στόχος της νέας δημοτικής αρχής, μετά από τα απορρίμματα, επετεύχθη. …Το όνειρο όλων των Λευκαδιτών, να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο πολιτιστικό τοπόσημο, παίρνει σάρκα και οστά. Η προσπάθεια για μια Σύγχρονη Λευκάδα συνεχίζεται”, καταλήγει, αφού ενδιάμεσα “ανακοινώνει” κι ο ίδιος -μετά την περιφερειάρχη βέβαια-την επιτυχία με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ!

Δεν ξέρω αν η συγκεκριμένη ανάρτηση γράφηκε απ΄ το ίδιο ή από επαγγελματία διακεκριμένο επικοινωνιολόγο, πάντως είναι υποδειγματική. Γιατί χωρίς να πει την παραμικρή ανακρίβεια, αποφεύγει έντεχνα τους λογικούς προβληματισμούς που σχετίζονται με την πατρότητα της επιτυχίας -αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι δική του- και με πρωτοστάτες τους γνωστούς και συνήθεις  (οργανωμένους ή όχι) χειροκροτητές, οδηγεί τον αναγνώστη στην επιδοκιμασία των like και σε καταιγισμό από “μπράβο” προς τον ίδιο!

Πρόκειται ασφαλώς για μια εξαιρετική επικοινωνιακή κίνηση και σαν τέτοια βαθμολογείται με άριστα, αλλά βέβαια παραμένει πάντα στο χαλαρό επίπεδο των μέσων της κοινωνικής δικτύωσης όπου ο καθένας ανέξοδα γράφει ότι θέλει. Που σημαίνει πως αναμένεται κι ένα πιο υπεύθυνο δελτίο τύπου, με όλα τα στοιχεία και τις πραγματικές ενέργειες  -εφόσον υπάρχουν- της σημερινής δημοτικής Αρχής, που οδήγησαν ή έστω που συνέβαλαν σ΄ αυτή την επιτυχία…

Τελευταίος στην σειρά ανέλαβε δράση πριν από λίγο ο επίσης επικοινωνιακός βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, ο οποίος με επίσημο δελτίο τύπου του, προσεγγίζει μάλλον πιο τεκμηριωμένα και αναλυτικά το ζήτημα, απ΄ ότι οι δυο προηγηθέντες άρχοντες.

Αφού λοιπόν αποδίδει τα εύσημα στην κυβέρνηση για το γεγονός πως, κατόπιν πολλών και συγκεκριμένων δικών του ενεργειών, παραχώρησε το ακίνητο στον Δήμο Λευκάδας για 50 χρόνια χωρίς αντάλλαγμα, ξεκαθαρίζει  -και πολύ σωστά- πως χωρίς αυτή την προϋπόθεση τίποτε δεν θα μπορούσε να προχωρήσει, (σ.σ. ιδιαίτερα μετά τους άφρονες και σφόδρα αποτυχημένους χειρισμούς προηγούμενων δημοτικών Αρχών περί αιγιαλού και παραλίας της λιμνοθάλασσας).

Και αφού ο αιρετός αναφέρει μια προς μια τις δικές του συγκεκριμένες επαφές, συναντήσεις και ενέργειες, λέει: “Η παραχώρηση ήταν η σημαντικότερη και απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, προκειμένου να μη χαθούν τα περισσότερα από 6 εκατομμύρια του προϋπολογισμού.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Περιφερειάρχης κ. Ρόδη Κράτσα προχώρησε στην υπογραφή ένταξης του έργου, διότι με τη συλλογική μας προσπάθεια, ένας μεγάλος στόχος για το νησί μας επιτέλους, έπειτα από χρόνια προσπαθειών, επιτυγχάνεται”.

Και καταλήγει με νέα πάσα της μπάλας προς τον Δήμο, υπενθυμίζοντάς του πως είναι η δική του σειρά να “κάνει παιγνίδι…”.

Τα τελικά συμπεράσματα δικά σας…

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.