Ένα ξεχωριστό Λεύκωμα με άρωμα Λευκάδας

Ένα ξεχωριστό Λεύκωμα

Λιομάζεμμα

¨ Το νέο Λεύκωμα του   Fritz Berger

 

Ένας  φάκελος,  τον οποίο  έφερε ο ταχυδρόμος  της γειτονιάς μου, με  γέμισε  χαρά για   δυο κυρίως λόγους. Πρώτος:   Ο φάκελος   είχε σταλεί από ένα αγαπητό μου  πρόσωπο με το οποίο  με συνδέει φιλία περισσότερο από πενήντα χρόνια. Ο φίλος μου  ανήκε, και όπως μαθαίνω ανήκει  ακόμα,  στην Ελβετική Χριστιανική  Οργάνωση   CFD, που εργαζόταν στα χωριά της ΝΔ  Λευκάδας  (1962-1972) για την ανύψωση του βιοτικού και πολιτιστικού τους επιπέδου   προσφέροντας κάθε λογής ηθική και υλική βοήθεια  και ο  δεύτερος,  διότι περιείχε  ένα φωτογραφικό Λεύκωμα,  το οποίο ανοίγοντάς το με ενθουσίασαν οι ωραίες φωτογραφίες  του.

Το φωτογραφικό Λεύκωμα έχει τίτλο:

Ένα ξεχωριστό Λεύκωμα

           Γλώσσα γραφής  η γερμανική  και αποστολέας, ο φωτογράφος       Fritz Berger, ο φωτογράφος του νησιού μας, όπως τον αποκαλούν πολλοί,  ο οποίος ζει, προσωρινά, στη Σουηδία και όπως είναι γνωστό σ’ όλους του Λευκαδίτες λατρεύει το νησί μας, το θεωρεί δεύτερη πατρίδα του και με  το δικό του καλλιτεχνικό τρόπο προβάλλει τις ομορφιές του με τις εκθέσεις  που και  στο νησί μας έχει  κατά καιρούς οργανώσει και τις δημοσιεύσεις των «διάσημων πια φωτογραφιών του» σε περιοδικά και εφημερίδες της Ευρώπης.

           Στο βιβλίο αυτό ο   καλλιτέχνης φωτογράφος παρουσιάζει πλήθος δένδρων  μικρών  και μεγάλων, αειθαλών  και φυλλοβόλων  καρποφόρων και οπωροφόρων  που με τη δική του  ματιά  προκαλούν  ιδιαίτερο ενδιαφέρον  σε καλλιεργητές,  σε λάτρεις της φύσης  ή  σε καλλιτέχνες.

Ένα ξεχωριστό Λεύκωμα

Ο φακός του έχει αποθανατίσει δένδρα  από την ιδιαίτερη πατρίδα του Ελβετία, τη Σουηδία, το Νεπάλ, το Πακιστάν,   από τη μακρινή Χιλή  και οπωσδήποτε από τη Λευκάδα και  πιο συγκεκριμένα  από τα χωριά Χορτάτα, Νικολή, Δρυμώνα, Άγιο Νικήτα, Άγιο Ηλία  Βασιλική κ.α.  Ο συνολικός  αριθμός των λευκαδίτικων δένδρων  που περιέχονται στο Λεύκωμα  ανέρχεται στα είκοσι επτά (27)  και μαζί με τα κείμενα που τα συνοδεύουν καταλαμβάνουν  είκοσι τρεις  (23) σελίδες  από τις   εκατόν εβδομήντα εννιά (179),   τις οποίες  έχει το βιβλίο .

Ένα ξεχωριστό Λεύκωμα

Το δένδρο όμως  το οποίο εντυπωσιάζει   είναι αυτό του εξώφυλλου, το οποίο όπως σημειώνει κάπου (σ.73 )είναι μια ελιά στον Άγιο Νικήτα χωρίς βεβαίως   και οι άλλες φωτογραφίες του να μην προκαλούν θαυμασμό.-

 Θανάσης Μελάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *