Ανατολικά της Ελάτης

Η φωτο της ημέρας: “Ανατολικά της Ελάτης”

του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα το θέμα μας είναι η μαγευτική θέα (προς Ανατολάς) απ΄ την κορυφή της Ελάτης στα 1.100 μέτρα πάνω απ΄ την θάλασσα, σε μια υπέροχη φωτογραφία του Louis Loizou(*) και μια προσπάθεια “ξενάγησης” από τον υπογράφοντα.

Σ΄ αυτή λοιπόν την “ξενάγηση” και ξεκινώντας απ΄τα κοντινά προς τα μακρινά κι από αριστερά προς τα δεξιά βλέπουμε:

Κοντά μας και αριστερά φαίνεται η απόληξη της κορυφής του βουνού Ελάτη που στεκόμαστε, στην μέση περίπου του νησιού μας. Ο κοντινός οικισμός που φαίνεται μπροστά μας αριστερά είναι το Νεοχώρι και δίπλα του προς τα δεξιά η Παλαιοκατούνα (ή Άγιος Χριστόφορος) Νεοχωρίου.

Πάμε στην ακτογραμμή τώρα και ξεκινώντας πάντα από αριστερά, βλέπουμε το Νυδρί και σαν συνέχειά του το Μεγάλο Αυλάκι (ή Καλλιθέα) Νεοχωρίου. Δεξιότερα είναι το Στενό και μετά ο κόλπος του Βλυχού, με τον οικισμό Γένι απέναντι. Ολοκληρώνοντας την περιήγηση της συγκεκριμένης ακτής προχωρούμε προς τα αριστερά πλέον και φθάνουμε στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, απέναντι από το Νυδρί.

Μετά πάμε στα νησιά (ή Πριγκηπόνησα) όπως λέγεται το σύμπλεγμά τους: Από αριστερά λοιπόν φαίνεται το μισό (δυστυχώς) Χελωνάκι και πίσω του το μεγαλύτερο μέρος από το μεγάλο νησί που είναι η Σπάρτη. Λίγο δεξιότερα και απέναντι ακριβώς από το Νυδρί είναι το νησί Μαδουρή με την βίλα-κατοικία του εθνικού μας ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και δεξιότερα βλέπετε το νησί Σκορπίδι (ή Ψαλιδάκι) που μοιάζει σαν να το κυνηγάει με ανοιχτό το στόμα (σαν κροκόδειλος) ο διάσημος Σκορπιός, ιδιοκτησία  κάποτε του μεγιστάνα Ωνάση και σήμερα του Ρώσου εκατομμυριούχου Ριμπολόβλεφ!

Τελικά το νησάκι δεν γλίτωσε και το ρούμπωσε (όπως λέμε στα Λευκαδίτικα) ο Σκορπιός, (δηλαδή ο Ριμπολόβλεφ), ο οποίος μάλιστα με την συνδρομή των ελληνικών κυβερνήσεων “ρούμπωσε” και την θάλασσα μεταξύ των δυο νησιών, απ΄την οποία πλέον απαγορεύεται η διέλευση χωρίς την άδεια του ολιγάρχη!…

Δεξιότερα του Σκορπιού ξεδιπλώνεται με όλο του το μέγεθος και το μεγαλείο το Μεγανήσι (η αρχαία Τάφος) που όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο “μαστ” τουριστικός προορισμός σκαφάτων και γενικώς υψηλής οικονομικής δυνατότητας επισκεπτών…

Η κακή (για φωτογράφιση) ορατότητα σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη απόσταση, δεν κολακεύουν τον πανέμορφο Κάλαμο που διακρίνεται στο βάθος Ανατολικά, ούτε και τα Ακαρνανικά βουνά που ολοκληρώνουν το πλάνο προς τα αριστερά του.

***

(*)Συγχαρητήρια στον Louis Loizou για την υπέροχη φωτογραφία του (που είναι εμφανώς ποιοτικότερη απ΄τις δικές μου) και ζητάμε την κατανόησή του που προκειμένου αυτή να αποκτήσει δημοσιεύσιμες διαστάσεις προτιμήσαμε να “κόψουμε” το επώνυμο του φωτογράφου αντί να εξαφανίσουμε εντελώς το Χελωνάκι. Συγνώμη Λούη…

 

2 σχόλια

  1. Ξέχασες τα Χαραδιάτικα! 🙂

    • FortsaLefkada

      Έχεις απόλυτο δίκιο Λούη. Αλλά γι αυτό λένε της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελάει… Να συμπληρώσουμε πως το ίδιο ισχύει και για της νύχτας τα γραπτά!
      Πάντως σ΄ ευχαριστώ πολύ για την παρατήρηση. Με βάση αυτή την συμπλήρωσα, όσο διορθώνεται τέτοια παράλειψη…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *