Ν. Ε. Λευκάδας ΣΥΡΙΖΑ: Εθνική στρατηγική για την Α Ο Ζ

Ν. Ε. Λευκάδας ΣΥΡΙΖΑ: Εθνική στρατηγική για την Α Ο Ζ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ  Α Ο Ζ

Ήταν  αναμενόμενο ότι η διεθνή πραγματικότητα θα φέρουν το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας προ των ευθυνών του όσον αφορά τα κρίσιμα εθνικά μας θέματα.

Η  αναβαθμισμένη σε  προκλητικότητά  και επιθετικότητα Τουρκική πολιτική σε συνδυασμό με τη σύγχυση και την έλλειψη σχεδιασμού  από τη μεριά της κυβέρνησης δημιουργούν ερωτηματικά και θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας.

Ως αντιπολίτευση η  ΝΔ  και σε συνάρτηση με την στάση της ως κυβέρνηση αποδεικνύει ότι   εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται την εξωτερική πολίτική της χώρας ως αυτοτελή επεισόδια με όριο την κάθε κυβερνητική θητεία και ανάλογα το τι υπαγορεύει το μικροκομματικό-κατά κανόνα καταστροφικό, ιδίως όταν πρόκειται  για εθνικά θέματα-  συμφέρον.

Μίλησε για εθνική προδοσία της συμφωνίας των Πρεσπών, χαραγμένο στην ιστορική μνήμη, ότι ο εθνικός διχασμός φτιάχνεται μέσω της εξωτερικής πολιτικής,  για να την αποδεχθεί μετά σιωπηλά .

Εναντιώθηκε στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας  Μακεδονίας ως πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής , ενάντια στον νέο-οθωμανισμό που ήθελε να εκβάλλει και στα Βαλκάνια η Τουρκία.

Παραβλέπει  ότι έθετε τη Β. Μακεδονία υπό την ομπρέλα της ελληνικής αεροπορίας δυνατότητα που ως τότε είχε η Τουρκική.

Ότι έσπασε την αποκλειστικότητα του ονόματος που διεθνώς είχε πετύχει η γείτονα χώρα

Ότι άνοιγε την πόρτα της συνεργασίας με αμοιβαία οφέλη  και στη χώρα μας μια ακόμη έξοδο στα Βαλκάνια

Αγνόησε ότι έσπασε η πολιορκία που συστηματικά έκτιζε η Τουρκία με όλες τις γειτονικές μας χώρες.  Με προφανή στόχο να αυξήσει την πίεση στη χώρα μας και να δημιουργήσει ευνοϊκότερες γι’ αυτήν συνθήκες στην  επίλυση των Ελληνοτουρκικών διαφορών προς όφελός της.   Καθαρό παράδειγμα η ακύρωση της συμφωνίας από την Αλβανία.

Χαρακτήριζε επιπολαιότητα και «κίνηση φθηνού  εντυπωσιασμού» την επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο, ότι αυτό θα εξυπηρετούσε την Τουρκία, και θα υπόσκαπτε  θεμελιώδεις θέσεις της Χώρας ,ενώ τώρα το προτείνει η ίδια.

Χαρακτήριζε αξιόπιστο τον εκφραστή της Τουρκικής επιθετικής και παράνομης κατά το διεθνές δίκαιο πολιτικής  ενάντια στη χώρα μας,  Ερτογάν  και βασίζονταν στην επιχειρηματολογία του, συντασσόμενη μόνο και μόνο για να εναντιωθεί στην νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας και να αποκομίσει εκλογικά οφέλη κάτι που τώρα προσάπτει σε όσους ασκούν κριτική στα λάθη και στην ασυνέπειά της.

Έθετε ως κόκκινη γραμμή για την προάσπιση των Εθνικών συμφερόντων  την πλήρη επήρεια 100% όλων των νησιών, τη μέση γραμμή και τα απώτατα όρια της υφαλοκρηπίδας , αλλά τώρα, μας λέει ότι λόγω της συγκυρίας και των ειδικών συνθηκών δεν εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον.

Η απουσία  πρωτοβουλιών, η διπλωματική απραξία οδήγησε στην καλλιέργεια του κλίματος  ότι   παντού έχουμε εχθρούς .Προορίζονταν  για εσωτερική κατανάλωση κάτι που  πόλωσε και  αποπροσανατόλισε κομμάτι της  κοινωνίας .

Η παλινωδία μεταξύ μικρών μικρότερων και ταπεινών κινήτρων και σκοπών αναθεματίζοντας και την ίδια την πραγματικότητα όταν δεν βολεύει  χαρακτήριζαν την πολιτική στα Εθνικά  θέματα της  ΝΔ.

Κάτι που άλλαξε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον άνοιξε το δρόμο στο να καταστεί η χώρα  δυναμικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή , προχώρησε σε περιφερειακές συμμαχίες ,στην συμφωνία των Πρεσπών.

Δυσκολεύτηκε ο κ. Μητσοτάκης να κατανοήσει τότε την αναγκαιότητα της  συμφωνίας απορώντας. Αλλά τώρα, κάλιο αργά μας είπε ότι   : «όσο αδρανούμε, όσο ολιγωρούμε, τόσο οι συμβιβασμοί γίνονται οδυνηροί».

Υπό το καθεστώς της  πίεσης που δημιουργεί το παράνομο Τουρκολυβικό σύμφωνο και την αυξημένη προκλητικότητα της Τουρκίας  η κυβέρνηση της  ΝΔ προχώρησε  και  ψήφισε στη βουλή  συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο αφήνοντας πολλά ερωτηματικά.

Για το σκεπτικό που πρόταξε στη διαπραγμάτευση  αν διαπραγματεύτηκε με βάση την αρχή της μέσης γραμμής ή της αναλογικότητας

Δέχθηκε μειωμένη επήρεια σε όλα τα νησιά που εμπλέκονται στις δυο συμφωνίες ενώ  στο παρελθόν η πλήρη επήρεια την νησιών ήταν για τη ΝΔ κόκκινη γραμμή

Δεν προετοίμασε και δεν εξασφάλισε στη σύνοδο των 27 σε Ευρωπαϊκό επίπεδο μια κοινή δήλωση και δεν ζήτησε έγκαιρα την επιβολή κυρώσεων και την ενεργοποίηση  των περιφερειακών συμμαχιών της χώρας.

Αμηχανία και ασυναρτησία λόγων και πράξεων προηγήθηκαν στην αντιμετώπιση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, άλλοτε έψαχνε στη λάσπη, άλλοτε δεν διεξήγαγε   όταν διεξήγαγε έρευνα και εσχάτως μάθαμε ότι ο άνεμος στο Αιγαίο δεν φυσάει αλλά ρουφάει.

Όσο για την πραγματικότητα ότι  ερευνητικά και πολεμικά πλοία της Τουρκίας στα Ελληνικά ύδατα παραβιάζουν  τα κυριαρχικά μας δικαιώματα , ούτε κουβέντα να γίνεται. Αν ο παραβάτης είναι σύμβουλος Πρωθυπουργού  απολύεται , αν είναι άλλος  Έλληνας πολίτης τότε κατηγορείται ότι  έχει Τουρκική συνείδηση .

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Πρωθυπουργός  εισάγουν μια άλλη αντίληψη για τον πολιτικό διάλογο και για τη Δημοκρατία  που δυστυχώς ούτε νέα είναι ούτε και άγνωστη, οικεία μπορούμε να πούμε, σε κάποια μέλη της κυβέρνησης.

Περισσότερο σήμερα από κάθε άλλη στιγμή στο παρελθόν επιβάλετε   εθνική συνεννόηση  και  χάραξη Εθνικής στρατηγικής στα εθνικά θέματα.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ ως πατριωτική δύναμη ευθύνης, επιδιώκει σταθερά την ειρηνική επίλυση των διαφορών και την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, στη βάση του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης πολιτικής, με εμβληματικό παράδειγμα τη Συμφωνία των Πρεσπών.

 

29 /8 /2020                                 Ν Ε ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *