Το πρώτο οδυνηρό κρας-τεστ της δημοτικής Αρχής

Το πρώτο οδυνηρό κρας τεστ της δημοτικής Αρχής

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΑΖΗΣ(*)

Χρειάστηκε να συμπληρωθούν δέκα μήνες της δημοτικής Αρχής στην εξουσία για ν΄ αποδειχθεί στην πράξη αυτό που ο κόσμος είχε τούμπανο και κάποιοι κρυφό καμάρι: Πως χωρίς το εκ δεξιών δεκανίκι της η δημοτική Αρχή πάρα πολύ δύσκολα θα περνούσε οποιαδήποτε εισήγησή της!

Αυτό έγινε την Παρασκευή στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου: Η παράταξη του κ. Σολδάτου κάτω απ΄ την ισχυρή πίεση Νυδριωτών και Μεγαλοαυλακιωτών δεν τόλμησε να ψηφίσει την δημαρχιακή εισήγηση, οπότε η δημοτική Αρχή για πρώτη φορά στην μέχρι τώρα θητεία της πέρασε …κάτω απ΄  τον πήχυ! Άντε και καλή αρχή…

Ας δούμε όμως τα πιο καθοριστικά σημεία που οδήγησαν στην πρώτη αυτή “ήττα” της δημοτικής Αρχής. Το πρώτο ήταν η καθολική δυσφορία του κόσμου στο Νυδρί και Μ. Αυλάκι, που έχουν ταλαιπωρηθεί αφάνταστα 35 χρόνια τώρα με το “σχέδιο”, όμηροι και μαζί θύματα των διαφόρων κυκλωμάτων, πονηρών παραγόντων και ανίκανων ρουσφετολόγων πολιτικών, που τώρα τους λένε  ούτε λίγο ούτε πολύ να …αγοράσουν τις περιουσίες τους, σε συνδυασμό με την δράση και την δικαστική προσφυγή της γνωστής “Εταιρείας” των πολιτών της περιοχής, υποχρέωσε την αξιωματική “Αντιπολίτευση” να ανακρούσει πρύμα και να εγκαταλείψει την δημαρχιακή εισήγηση στην αχαμνή υποστήριξη της Δημαρχιακής παράταξης, της “συνεταιριστικής” της παράταξης “Κοινωνία Πολιτών” του Γιάννη Λιβιτσάνου, της παράταξης του Κώστα Δρακονταειδή “Όλοι για τη Λευκάδα” και του …(αντιδημάρχου) Ευτύχιου Ζουριδάκη!

Πάντως ήταν μια ήττα που περίμενε κι ο ίδιος ο δήμαρχος, όπως ομολόγησε, κι αυτό είναι λογικό αφού η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί “εκλογικό κάστρο” του κυβερνώντος κόμματος και της δημοτικής παράταξης Σολδάτου και συνεπώς ήταν εντελώς απίθανο να αγνοηθεί η βούληση των κατοίκων. Οπότε το ερώτημα γίνεται, γιατί η δημοτική Αρχή έφερε μια τέτοια εισήγηση διακινδυνεύοντας μια σύγκρουση με ευρύτερες πιθανές συνέπειες στην χαλαρή και απροβλημάτιστη μέχρι τώρα συμπόρευση και υποστήριξή της σε όλα ουσιαστικά τα θέματα;

Αυτό είναι ένα ερώτημα στο οποίο μόνο ο κ. δήμαρχος -και πιθανόν το μέλλον- μπορεί να απαντήσει…

Το πρώτο οδυνηρό κρας τεστ της δημοτικής Αρχής

Δεν έλειψαν οι εντάσεις, ούτε όμως και οι απόψεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ενημέρωση που έκανε για το πρόβλημα ο Νυδριώτης χημικός μηχανικός  Γιώρος Θερμός, ο οποίος μάλιστα έφερε σαν παράδειγμα και οδηγό τις ενέργειες του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας που αντιμετώπισε παρόμοιο πρόβλημα..

Το πρώτο οδυνηρό κρας τεστ της δημοτικής Αρχής

Στο πάνελ ήταν και ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας κ. Προκοπίου ο οποίος στην ενημέρωση-εισήγησή του απέδωσε ευθύνες στην “υπηρεσία” (του), χωρίς κι αυτός όμως να κατονομάσει πρόσωπα. Παράλληλα απάντησε σε κάποιες από τις ερωτήσεις που έγιναν, αν και ο υπογράφων δεν μπορεί να πει ότι καλύφθηκε απ΄ την απάντησή του στο σαφέστατο ερώτημα που έθεσε: “Αν υποθέσουμε πως δεν προχωράει το σχέδιο, τι θα σημαίνει αυτό για τους κατοίκους; Θα συνεχίζουν να χτίζουν και αν ναι σε ποια βάση;”

Το πρώτο οδυνηρό κρας τεστ της δημοτικής Αρχής

Και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Πανταζής Κηρολίβανος ήταν παρών στην συνεδρίαση και συνεισέφερε στην συζήτηση με πολύτιμες πληροφορίες της ειδικότητάς του…

Το πρώτο οδυνηρό κρας τεστ της δημοτικής Αρχής

Σημαντική ήταν και η παρουσία του δικηγόρου και ειδικού δημαρχιακού συμβούλου κ. Φ. Γράψα, ο οποίος φώτισε αρκετές γκρίζες γωνίες νομικής φύσεως του θέματος… Δεξιά στην φωτογραφία ο πρόεδρος της Κοινότητας Νεοχωρίου κ. Χαράλαμπος Ανυφαντής που τοποθετήθηκε αλλά και καταψήφισε την εισήγηση… Ο έτερος των προέδρων ο κ. Γάννης Καββαδάς της Κοινότητα Νυδριού, δεν ψήφισε γιατί είχε αποχωρήσει την ώρα της ψηφοφορίας…

***

Από την άλλη πλευρά, ο πρώην δήμαρχος κ. Δρακονταειδής εμφανίστηκε ιδιαίτερα αγχωμένος στην προσπάθειά του να βγεί ο ίδιος “λάδι” από πιθανές ευθύνες κατά την δική του πενταετία, βιάστηκε να φορτώσει τα λάθη γενικώς και αορίστως στην “υπηρεσία”, χωρίς βεβαίως ονόματα!  Πάντως ήταν αναμενόμενο να κινηθεί έτσι, αφού όπως σταθερά διαφαίνεται το τελευταίο που θέλει είναι να συγκρουστεί με την δημοτική Αρχή και να ανοίξει μέτωπο με αυτούς που είναι σήμερα στα πράγματα, έχουν στα χέρια τους τα ντοκουμέντα και πιθανόν μπορούν να τον εκθέσουν…

Ας ακτινογραφήσουμε τώρα τις τοποθετήσεις και τα σημεία που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα της μονοθεματικής αυτής συνεδρίασης του Δ.Σ.

Το πρώτο οδυνηρό κρας τεστ της δημοτικής Αρχής

Η παράταξη Σολδάτου μέριασε χωρίς να βάλει πλάτη, κι η δημαρχιακή εισήγηση μπατάρισε…

Είπε μεταξύ άλλων ο κ. Θόδωρος Σολδάτος:

“Επιχειρήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή να αντιμετωπιστεί το ζήτημα ως γόρδιος δεσμός, με τη λογική του να τελειώνουμε. Διακατέχομαι και εδώ από την πεποίθηση ότι η αντιμετώπιση έγινε με επιπολαιότητα και με βιασύνη και χωρίς να λογαριαστούν τα ειδικά γνωρίσματα της συγκεκριμένης περίπτωσης και χωρίς να ληφθεί υπόψιν ένα τεράστιο κοινωνικό κόστος, δεν μιλάω για οικονομικό…

…Η πρότασή μου είναι το δημοτικό συμβούλιο να ζητήσει για λόγους νομιμότητας από την τωρινή περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων να ακυρώσει την απόφαση Γαλιατσάτου του 2019 και να ξαναπάμε μόνο για τις εισφορές…

…Αν δεν υπάρχει ενδιάμεσος οικονομικότερος τρόπος, ας προχωρήσουμε με τις μειωμένες εισφορές, με αιτιολογημένη έκθεση του δημοτικού συμβουλίου του προεδρικού διατάγματος του 1985 και ας επωμιστεί ένα βάρος ο Δήμος Λευκάδας και εν ευθέτω χρόνω θα ζητήσει την κάλυψη του και μέσα από διαδικασίες που θα ακολουθηθούν από τον Δήμο στον τομέα της εξεύρεσης πόρων, αλλά και από την Πολιτεία η οποία οφείλει να σέβεται τα ζητήματα τα οποία προκύπτουν για τους πολίτες”.

Το πρώτο οδυνηρό κρας τεστ της δημοτικής ΑρχήςΟ Κώστας Δρακονταειδής μεταξύ άλλων είπε:

“…Πρώτη φορά στα πέντε χρόνια που ήμουν δήμαρχος  ευθέως καταλογίζω ευθύνες στην υπηρεσία  και δεν αναφέρομαι στη σημερινή διοίκηση της,  αλλά σε συγκεκριμένα γεγονότα που ξεκίνησαν από το 2000….

…20/10/2011 το δημοτικό συμβούλιο   αποφασίζει την  ανάρτηση  του σχεδίου του Νυδρίου.  Στις 10/2013  δύο χρόνια ακριβώς μετά  το δημοτικό συμβούλιο  αποφασίζει  να παραταθεί  η προθεσμία  υποβολής ενστάσεων και αυτό είναι τραγελαφικό.

Σας ρωτάω,  από το 2011 μέχρι το 2013  σας προκύπτει  από τις συγκεκριμένες αποφάσεις που προανέφερα πολιτική βούληση να ολοκληρωθεί το σχέδιο;

…Θέλω να καταλάβουν οι πολίτες του Νυδριού  ότι εμείς είχαμε την πολιτική βούληση  όμως το λέω ευθέως  αδειαστήκαμε από την υπηρεσία,  όπως και όλο το Νυδρί.

Επαναλαμβάνω δεν φωτογραφίζω τον κύριο Προκοπίου,  είμαι σαφής…

…Η πρότασή μας είναι να προχωρήσει η γνωμοδότηση αυτή,  όμως ταυτόχρονα το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να πάρει μία πολιτική δέσμευση  που θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες σε επόμενο συμβούλιο  και πού θα δεσμεύεται πως για όλα αυτά όσα θα προκύψουν στην πορεία,  να ζητήσει  εφόσον προχωρήσει το σχέδιο   να πάει σε διαδικασία τροποποίησης  και αναφέρομαι και στο κομμάτι το ρυμοτομικό….”

Το πρώτο οδυνηρό κρας τεστ της δημοτικής Αρχής

Τι πρότεινε ο Δήμαρχος:

“…Να πάρουμε σήμερα απόφαση για την υπαγωγή στις διατάξεις περί εισφοράς σε γη και σε χρήμα των ιδιοκτησιών εντός ορίου οικισμού Νυδριού – Μεγάλου Αυλακίου και να εξετάσουμε σύμφωνα με ποιες διατάξεις.

Ταυτοχρόνως να ζητήσουμε από την υπηρεσία να προβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα στην σύνταξη πινάκων πού να αποτυπώνουν τον αριθμό των ιδιοκτησιών ανά κατηγορία επιφάνειας, τα ελλείμματα γης που θα προκύψουν από την πιθανή εφαρμογή α: του προεδρικού διατάγματος του 1985 β: του νόμου 2508 του 1997 γ: του 4315 του 2014 πάντα για τα εντός οικισμού.

Δηλώνω ότι έχοντας όλα αυτά τα στοιχεία εγώ δεσμεύομαι να συγκαλέσει ο Πρόεδρος μονοθεματικό συμβούλιο, ώστε να αξιολογήσουμε όλα αυτά τα δεδομένα και να δεσμευτούν ως  σώμα και να δεσμευτούμε ότι αν υπάρχει άλλη εφαρμόσιμη, ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση προφανώς για χαμηλότερες εισφορές να πάρουμε την πολιτική απόφαση να ζητήσουμε από την κυρία περιφερειάρχη την ανάκληση της πράξης εφαρμογής”.

Ο κ. Κώστας Γληγόρης και η παράταξη “Δίαυλος”, γενικά συμφώνησαν με την πρόταση του Θ. Σολδάτου και δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν την εισήγηση, όπως το ίδιο είπαν και οι της Λαϊκής Συσπείρωσης καθώς και οι καθήμενοι αριστερά τους Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ Ζαβιτσάνος και Μελάς.

Το πρώτο οδυνηρό κρας τεστ της δημοτικής Αρχής

Το πρώτο οδυνηρό κρας τεστ της δημοτικής ΑρχήςΟ εντεταλμένος σύμβουλος κ. Τάσος Γαζής αφού συνδιαλέχθηκε κατ΄επανάληψη και κατ΄ ιδίαν με συναδέλφους της παράταξής του (βλέπε την πάνω φωτογραφία) και αφού έξυσε με νόημα το κεφάλι του, δείγμα του προβληματισμού του, (βλέπε την διπλανή φωτογραφία), τελικά  αποφάσισε να καταψηφίσει την εισήγηση.

 

ΤΕΛΙΚΑ:

Με 18 ψήφους κατά και 13 υπέρ  καταψηφίστηκε η εισήγηση της δημοτικής αρχής  για τον τρόπο υπολογισμού της εισφοράς του σχεδίου πόλεως Νυδριού – Μ. Αυλακίου.

Από την παράταξη Σολδάτου την εισήγηση ψήφισε ο Ε. Ζουριδάκης ο οποίος μάλιστα προκάλεσε ένταση με τον πρόεδρο επιμένοντας να δικαιολογήσει την ψήφο του. Όταν του εδόθη ο λόγος, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, είπε απαιτώντας μάλιστα να γραφεί στα πρακτικά, ότι η ψήφος του είναι κατά συνείδηση και το οφείλει στα παιδιά του και στα παιδιά του Νυδριού, δημιουργώντας απορίες και ερωτηματικά σε μας τους υπόλοιπους συμβούλους, αν υπονοεί κάτι ο ποιητής: Εμείς δηλαδή, δεν ψηφίζουμε κατά συνείδηση;

Σε ότι αφορά τις οφειλές στα παιδιά τώρα, που ανέφερε ο κ. Ζουριδάκης, για τα δικά του τα παιδιά  δεν ξέρουμε, για τα υπόλοιπα παιδιά του Νυδριού όμως, αν κρίνουμε απ΄ τις καθολικές αντιδράσεις των γονιών τους που πνέουν τα μένεα εναντίον της εισήγησης που ψήφισε, διατηρούμε πολλές αμφιβολίες κατά πόσο είναι καλοδεχούμενη τόσο η οφειλή όσο και η ψήφος του…

***

(*) Ο ΝΙΚΟΣ ΓΑΖΗΣ είναι Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Λευκάδας με την παράταξη “Δίαυλος”

και με την ευκαιρία

εύχεται στους συντοπίτες του Ελλομενίτες (Νυδρί-Μ. Αυλάκι και Βλυχό)

που γιορτάζουν σήμερα την προστάτιδα Κυρά του Βράχου Αγία Κυριακή

χρόνια πολλά και με υγεία.

 

 

Σχολιάστε

  1. ΓΑΡΜΠΗΣ

    ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΕ.
    ΠΟΙΟΣ?
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΝΑ ΔΟΣΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ?
    ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *