Απάντηση σε Γαζή Ν. για ληξιπρόθεσμα

Απάντηση σε Γαζή Ν. για ληξιπρόθεσμα 

Δήλωση Κωνσταντίνου Δρακονταειδή

Μια οφειλόμενη απάντηση στον ‘’Δημοσιογράφο’’

και Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γαζή Νικόλαο

 

Ο ανεκδιήγητος ‘’Τιτάνας της Δημοσιογραφίας’’ και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γαζής Νικόλαος ξαναχτύπησε! Χτύπα ξύλο δεν έπαθε κάτι. Δημοσιογραφικά εννοούμε!

Σε σχόλιο στην ιστοσελίδα του με τίτλο «Άλλος χρεώνει κι άλλος πληρώνει!», κατά την προσφιλή και πολύχρονη τακτική του, ανακαλύπτει και πάλι ότι ένας είναι ο εχθρός της Λευκάδας, ο Κωνσταντίνος Δρακονταειδής και η «Δημοτική Κίνηση «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»!

Κατανοούμε τις εμμονές του! Άλλωστε όπως λέει κι ο λαός μας «Άμα το παιδί δεν παίξει μικρό…»!

Στα πολιτικά στημένα και κομπλεξικά δημοσιεύματά του, ποτέ δεν απαντάμε, μιας κι έχουμε πολύ σοβαρότερα πράγματα να κάνουμε από το να ασχολούμαστε μαζί του. Επειδή όμως αυτή τη φορά αναφέρετε σε οικονομικά ζητήματα, ως βαθύς γνώστης που είναι, θα πάρει απάντηση.

Ο ‘’Φράνσις Φουκουγιάμα της Λευκάδας’’ λοιπόν, με αφορμή την «επιχορήγηση»  84 Δήμων της χώρας (ανάμεσα σ’ αυτούς κι ο Δ. Λευκάδας με το ποσόν του 1.570.000 ) από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τρίτους, έγραψε σχολιάζοντας:

«Κατ’ αρχήν και με όλες τις επιφυλάξεις, η κοινή λογική λέει πως ο πιθανότερος μεγαλύτερος δημιουργός της κορυφαίας αυτής επίδοσής μας στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, πρέπει να είναι η προηγούμενη δημοτική Αρχή.»

Τώρα η κοινή λογική του ‘’ογκόλιθου της δημοσιογραφίας’’, τι σχέση έχει με την κοινή λογική του μέσου πολίτη, μην με ρωτάτε! Προσέθεσε δε στο σχόλιο, για καλό και για κακό και τη φράση «με όλες τις επιφυλάξεις», και… νόμισε ότι καθάρισε!

Ενημερώνουμε λοιπόν τον ‘’τρισμέγιστο δημοσιογράφο’’ για τα εξής:

  1. Οι κυβερνήσεις, μέχρι το 2014, είχαν περικόψει τις χρηματοδοτήσεις προς τους Δήμους σε ποσοστό 65%!!!
  2. Οι ληξιπρόθεσμε οφειλές προς τρίτους, αφορούν κυρίως δικαστικές αποφάσεις. Ύστερα από προσφυγή στη δικαιοσύνη κάποιων πολιτών, για διάφορους λόγους, επιδικάζονται συγκεκριμένα ποσά να τους καταβληθούν από τους Δήμους. Προφανέστατα οι άνθρωποι δεν είναι μπαταχτσήδες, όπως τους χαρακτηρίζει, ο άσχετος δημοτικός σύμβουλος!
  3. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το Υπουργείο Εσωτερικών δεν επιχορηγεί τους Δήμους. Πρόκειται για άτοκο δάνειο με ευνοϊκούς όρους που το 40% είναι επιχορήγηση και το 60% θα αποπληρωθεί σε δόσεις. Αυτό, ίσως είναι και το μόνο που κατάλαβε!
  4. Αντίστοιχο πρόγραμμα είχε εκδοθεί και το 2016 από την προηγούμενη κυβέρνηση, κάτι που ζητούσε και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), με μια πολύ μεγάλη διαφορά. Το πρόγραμμα ήταν στο σύνολό του δωρεάν χρηματοδότηση προς τους Δήμους, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται να το αποπληρώσουν! Ήταν μια μορφή έμμεσης χρηματοδότησης για όσα είχε κατά καιρούς παρακρατήσει το κράτος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  5. Με αυτό το πρόγραμμα το 2016, εγκρίθηκαν για τους περισσότερους Δήμους της χώρας αντίστοιχα ποσά. Για το Δήμο Λευκάδας εγκρίθηκε ποσό 1.950.000 ‎, για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και αφορούσε παλαιότερες δημοτικές περιόδους. Ο Δήμος Λευκάδας αποπλήρωσε οφειλές ύψους 650.000 περίπου, για όσες υποθέσεις είχε τελεσίδικες αποφάσεις. Το μεγαλύτερο τμήμα αυτού του ποσού, αφορούσε περιπτώσεις της δεκαετίας του 1990.

Το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου ποσού, προβλεπόνταν να πάει για την αποπληρωμή της γνωστής υπόθεσης αποζημίωσης των ιδιοκτητών της πλατείας 8ης Μεραρχίας. Υπόθεση που ξεκίνησε πριν 50 χρόνια. Τελικά το ποσό δεν κατεβλήθη, επειδή δεν υπήρχε τελεσίδικος καθορισμός τιμής μονάδος από το δικαστήριο, ώστε να υπολογιστεί το ακριβές ύψος της αποζημίωσης. Ποσό που πιθανόν θα καταβληθεί, εφ’ όσον εκδοθεί η σχετική απόφαση του δικαστηρίου, από τα σημερινά χρήματα που θα λάβει ο Δήμος.

  1. Στη θητεία μας, όχι μόνο δεν επιβαρύναμε οικονομικά το Δήμο, με την λήψη οποιουδήποτε δανείου, αλλά δεν χρησιμοποιήσαμε και επιστρέψαμε τμήμα δανείου ύψους 600.000 ευρώ που είχε ληφθεί για αποπληρωμή χρεών ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους μερικών εκατομμυρίων, από την προηγούμενη από μας Δημοτική αρχή. Ταυτόχρονα, ούτε δημιουργήσαμε υποχρεώσεις που δεν είχαμε την δυνατότητα να τις αποπληρώσουμε.
  2. Από τα πιο σημαντικά στοιχεία για έναν Δήμο, είναι να κρίνεται στα οικονομικά θέματα από την είσπραξη των εσόδων του, τους ίδιους πόρους του δηλαδή.

Ενημερώνουμε λοιπόν τον ‘’Άτλαντα της τοπικής δημοσιογραφίας’’ ότι πριν αναλάβουμε, τα έσοδα του Δήμου την τελευταία πλήρη χρονιά της τότε Δημοτικής αρχής, το 2013, ήταν 3.551.132,65 . Σημειώνουμε ότι και η τότε Δημοτική αρχή είχε αυξήσει τα έσοδα.

Την αντίστοιχη τελευταία χρονιά της δικής μας θητείας, το 2018, τα έσοδα ήταν 5.522.916,29 . Αύξηση δηλαδή εσόδων 55,5%.

Όλα αυτά που κατά καιρούς γράφει ο ‘’λάτρης της παραπληροφόρησης’’ και γνωστός πολιτικός σαλταπίγκος, ενδεχομένως να ακουγόνταν και αστεία αν δεν ήταν επικίνδυνα, λόγω του ότι ο συγκεκριμένος κύριος είναι και δημοτικός σύμβουλος!

Εμείς, ύστερα από τα παραπάνω, απλώς τον παραδίδουμε στην κρίση των πολιτών!!!

 

Λευκάδα  3/7/2020                                            Κωνσταντίνος Δρακονταειδής

Δημοτικός σύμβουλος – πρ. Δήμαρχος

Επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»

 

 

Υ.Γ.: Ο Φράνσις Φουκουγιάμα πριν 25 χρόνια, στο βιβλίο του «Το Τέλος της ιστορίας» είχε ‘’προβλέψει’’ την οριστική νίκη του παγκοσμιοποιημένου Καπιταλισμού, απέναντι στον Σοσιαλισμό. Φυσικά τελευταίως, έχει αλλάξει άποψη και καλά έκανε!

Ο ‘’δικός μας Φουκουγιάμα’’ είναι σταθερός στις εμμονές του! Για όλα φταίει ο Κ. Δρακονταειδής και η Δημοτική Κίνηση «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»!

Υποψιάζομαι, πως στο επόμενο σχόλιο στη «διάσημη» ιστοσελίδα του, επειδή δεν μπορεί να μας προσάψει το προπατορικό αμάρτημα, μάλλον θα μας κατηγορήσει ό,τι από τα εργαστήρια της Κίνησής μας διέφυγε… ο Covid 19!!!

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *