Τα μοσχάρια έφαγαν τις μαρίδες?

Τα μοσχάρια έφαγαν τις μαρίδες?

του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ(*)

Ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή όχι με τον βουλευτή Λευκάδας κ. Θανάση Καββαδά, θα πρέπει να του αναγνωρίσουμε πως είναι υπερκινητικός και για βουλευτής πρωτόγνωρα δραστήριος, με σοβαρή προσπάθεια  να προωθήσει προβλήματα και θέματα του τόπου μας στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια. Για την αποτελεσματικότητά του όμως, ο καθένας έχει την δική του εκτίμηση και φυσικό είναι σ΄ αυτό να υπάρχουν διαφωνίες.

Έχοντας καταπιαστεί ο βουλευτής το τελευταίο διάστημα με πολλά προβλήματα του τόπου μας, δεν έχω καμιά αμφιβολία πως σε πολλά απ΄ αυτά προσέφερε λίγο ή περισσότερο στην λύση τους ή στην δρομολόγηση και στην εξέλιξή τους. Σε ένα όμως απ΄ αυτά, αυτό των ανεπιτήρητων βοοειδών, που επί χρόνια τώρα έχουν φέρει σε απόγνωση τους κατοίκους των ορεινών χωριών μας και που συνιστούν θανάσιμο κίνδυνο για την κυκλοφορία στο οδικό μας δίκτυο, ο βουλευτής πέτυχε μια ξεκάθαρη προσωπική επιτυχία, καταθέτοντας τροπολογία η οποία έχει ήδη ψηφιστεί και δια της οποίας επιτρέπεται η αναισθητοποίηση των ανεπιτήρητων ώστε να καθίσταται δυνατή η σύλληψή τους!

Τα μοσχάρια έφαγαν τις μαρίδες?

(Το μεγάλο πρόβλημα των ανεπιτήρητων ζώων βαίνει προς την λύση του μετά την τροπολογία του βουλευτή για σύλληψη με αναισθητοποίησή τους…)    

***                                               

Ας θυμηθούμε όμως και αρκετά άλλα ζητήματα τα οποία στο μέτρο του δυνατού «έτρεξε» και ο βουλευτής, μαζί με άλλους θεσμικούς, έστω κι αν θα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το ακριβές ποσοστό της συμμετοχής εκάστου. Από πλευράς ζητημάτων που ενδιαφέρουν όλους τους Λευκαδίτες είναι αυτό της τελικής διαχείρισης των σκουπιδιών που δρομολογήθηκε πρόσφατα και ήδη βρίσκεται σε  εξέλιξη, είναι  η υποθαλάσσια ζεύξη και η προσπάθεια να έχουμε στον τόπο μας τριτοβάθμια εκπαίδευση. Απ΄ τα θέματα που αφορούν συγκεκριμένες περιοχές του Νομού μας, ή κάποια κατηγορία επαγγελματιών, είναι τα τουριστικά αγκυροβόλια Βασιλικής και Νυδριού, η μαρίνα στο Βλυχό και η συνέχιση της λειτουργίας της βιντζότρατας, η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται υπό διωγμό και οι ψαράδες της, από πάππου προς πάππον οι περισσότεροι, οδηγούνται σε υποχρεωτικό πρόωρο και ισόβιο παροπλισμό, θύματα των μεγάλων συμφερόντων των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας, όπως λένε οι ίδιοι.

Τα μοσχάρια έφαγαν τις μαρίδες?

(Η διατήρηση της βιντζότρατας που πιάνει την μαρίδα, το ψάρι του φτωχού και βρίσκεται υπό διωγμό, είναι ένας από τους στόχους του βουλευτή…)

***

Ο εξοβελισμός τους μάλιστα απ΄ την θάλασσα, σαν μοναδικοί παραγωγοί της μαρίδας που είναι, αφορά και αρκετούς καταναλωτές, αφού μαζί τους θα εξαφανιστεί και το ταπεινό αυτό ψάρι λαϊκής κυρίως κατανάλωσης, που παραδοσιακά συμπεριλαμβάνεται στο τραπέζι των φτωχών  συμπατριωτών μας.

Σε κάποια λοιπόν απ΄ τα παραπάνω θέματα,  ο βουλευτής κατάφερε με τις παρεμβάσεις του να συμβάλλει σημαντικά στο να δρομολογηθούν λύσεις κι αυτό είναι κάτι που του πιστώνεται από τους πολίτες. Η επιτυχία δε της τροπολογίας του για το πρόβλημα των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, είναι ευεργετική για την λύση του μεγάλου αυτού προβλήματος και σε πολλά άλλα μέρη πατρίδας μας, όπου αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα…

Εξίσου πανελλήνιας εμβέλειας βέβαια είναι και το πρόβλημα με τις βιντζότρατες, αφού αφορά και τους ομοειδείς ψαράδες σε ολόκληρη τη χώρα, άσχετα αν η ενεργοποίηση του βουλευτή γίνεται αποκλειστικά για τους Λευκαδίτες.

Τα μοσχάρια έφαγαν τις μαρίδες?

(Οι Λευκαδίτες ψαράδες της βιντζότρατας, που τους βλέπετε στο γραφείο του βουλευτή <στις 3-1-2020> να ζητούν την παρέμβασή του ώστε να διασωθεί το παραδοσιακό ψάρεμά τους)

***

Μόνο που για τούτο το πρόβλημα, αντίθετα απ΄ το προηγούμενο,  μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει φανεί στον ορίζοντα κάποια αισιόδοξη τροπολογία που θα δώσει τη λύση. Κι επειδή αρμόδιος υπουργός και για τα δυο αυτά θέματα είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδης, γνωστός για τις αρνητικές θέσεις του στο δεύτερο ζήτημα, θεωρούμε πολύ πιθανό να πει στον βουλευτή: “Σού έδωσα τα βόδια, τις μαρίδες ξέχνα τες”…

Να λοιπόν για ποιο λόγο κι εμείς αναρωτιόμαστε, αν τα μοσχάρια έφαγαν τις μαρίδες…

Τα μοσχάρια έφαγαν τις μαρίδες?

(Ο υπουργός κ. Μάκης Βορίδης κι ο βουλευτής κ. Θανάσης Καββαδάς ποζάρουν χαμογελαστοί μετά την υπογραφή της τροπολογίας για τα ανεπιτήρητα βοοειδή)

***

(* Ο ΝΙΚΟΣ ΓΑΖΗΣ  είναι δημοτικός σύμβουλος του Δ. Λευκάδας με την παράταξη “Δίαυλος”)

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *