Ωτακούσματα: Οι ευγένειες του βουλευτή…

Ωτακούσματα: Οι ευγένειες του βουλευτή…

Ένα πολύ ενδιαφέροντα διάλογο άκουσα -άθελά μου- στην καφετέρια του Ξενοδοχείου «ΙΟΝΙΑΝ ΣΤΑΡ» λίγο μετά την εκδήλωση της κοπής της πίτας ΝΟ. Δ.Ε. από τον υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη. Πρέπει να πω πως οι συνομιλητές ήταν δυο ώριμοι άνδρες, άνω των εξήντα, ο ένας με μουστάκι, οι οποίοι κάθονταν μπροστά μου και σε μικρή απόσταση, ενώ μιλούσαν τόσο μεγαλόφωνα που άκουγα πεντακάθαρα  τι έλεγαν.

Αφού λοιπόν σχολίασαν γενικώς την κομματική εκδήλωση που μόλις είχε ολοκληρωθεί, πίνοντας τα εσπρεσάκια τους, λέει αυτός με το μουστάκι στον άλλον:

-Τελικά είναι πολύ ευγενικό παιδί ο βουλευτής. Τον άκουσες που ευχαρίστησε από μικροφώνου την συνυποψήφιά του κυρία Αργυρή Κατωπόδη;

-Γιατί ευγενικός; Δεν θα έπρεπε να την ευχαριστήσει αφού κι αυτή συνέβαλλε στην εκλογή του ψηφοδελτίου και του ίδιου; ρώτησε αυτός.

-Μα συνήθως φίλε μου, κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά και ευχαριστούμε αυτόν που είχε κάποια σημαντική συνεισφορά στην κοινή προσπάθεια, κάτι που δεν νομίζω πως είχε η συγκεκριμένη, αφού και καμία ψήφο να μην έπαιρνε τίποτε δεν θα άλλαζε στην εκλογή, επέμεινε ο μουστακαλής.

-Μην γίνεσαι άδικος, απάντησε ο άλλος. Ξέρω  πως η κυρία πήρε πάνω από χίλιους ψήφους και συνεπώς επιμένω πως είχε πολύ σημαντική συμβολή στην νίκη…

-Φοβάμαι πως βλέπεις τα πράγματα πολύ επιφανειακά φίλε μου, επέμεινε ο μυστακοφόρος, ενώ ταυτόχρονα έψαχνε τις τσέπες του κι έβγαλε ένα πυκνογραμμένο τεφτέρι. Λοιπόν για να δούμε τα πράγματα λίγο πιο προσεκτικά. Ελπίζω να συμφωνείς, πως για να μην θεωρηθεί κάποιος αποτυχημένος του εκλογικού Μαραθωνίου, θα πρέπει να πάρει τουλάχιστον όσες ψήφους πήρε και ο προκάτοχός του…

-Συμφωνώ, και θυμάμαι πως η κυρία στην οποία αναφερόμαστε πήρε πάνω από χίλιους ψήφους, ενώ ο κ. Μελάς, τον οποίο θεωρητικά αντικατέστησε, δεν είχε φθάσει ούτε τις  χίλιες…

-Σωστά μιλάς ότι η σύγκριση πρέπει να γίνει με τον κ. Βασίλη Μελά, τον οποίο η κα Κατωπόδη αντικατέστησε στην δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου. Για να δούμε λοιπόν τις επιδόσεις τους, είπε κι άνοιξε το τεφτέρι, που ήταν παλιό και πυκνογραμμένο, σαν αυτό που είχαν παλιά οι πλανόδιοι πραματευτάδες για να γράφουν τα βερεσέδια των νοικοκυράδων. Βρήκε αυτό που έψαχνε και συνέχισε:

-Έχεις δίκιο, σύμφωνα με την πρώτη ολοκληρωμένη καταμέτρηση η κα Κατωπόδη  πήρε 1.053 ψήφους ενώ ο κ. Μελάς είχε πάρει μόνο 967. Βέβαια μετά στο Πρωτοδικείο ίσως να άλλαξαν κατά τι αυτά τα νούμερα, δεν τα έχω, όμως όχι τόσο που να μεταβάλλουν ουσιαστικά οτιδήποτε. Όμως φίλε μου η σύγκριση σε ψήφους διαφορετικών εκλογών δεν γίνεται με απόλυτους αριθμούς, αλλά πάντα σε συνάρτηση με την τελική κομματική επίδοση, κάτι που φαίνεται μόνο με την ποσοστική επίδοση επί των συνολικών ψήφων του κόμματος. Θέλω να πω πως δεν μπορείς να συγκρίνεις με απόλυτους αριθμούς ψήφων, όταν η Ν.Δ. τον Γενάρη του 2015 έλαβε μόνο 4.369 ψήφους  συνολικά, ενώ τον Ιούλιο του 2019 έλαβε 6.778. Κάνοντας ποσοστική σύγκριση λοιπόν, προκύπτει ότι η κα Κατωπόδη  με τους 1.053 ψήφους της πήρε το 15,54% των (6.778) ψήφων του κόμματος, ενώ ο κ. Μελάς το 2015, με τις 967 ψήφους του πήρε το 22,13% των (4.369) ψήφων του κόμματος.  Ή αν το προτιμάς αλλιώς, μπορείς να πεις ότι αν ο κ. Μελάς συμμετείχε στις έκλογές του 2019 με βάση  το παλιό του ποσοστό (το 22,13%) του 2015, από τις 6.778 ψήφους της Ν.Δ.  θα του αναλογούσαν οι  1.478 ψήφοι, αριθμός δηλαδή πολύ μεγαλύτερος απ΄ την επίδοση της κας Κατωπόδη. Με άλλα λόγια η κα Κατωπόδη  θα έπρεπε να πάρει 1.478 ψήφους (αντί των 1.053 που πήρε) για να θεωρηθεί η προσφορά της στο ψηφοδέλτιο (και στο κόμμα) ισάξια με αυτή του κ. Μελά, (η οποία πάντως  προσφορά και πάλι θα του περίσσευε του βουλευτή κ. Καββαδά…)

-Έτσι που το λες, σαν να έχεις δίκιο, συμφώνησε ο άλλος και συμπλήρωσε: Τελικά όντως είναι ευγενικό παιδί ο Θανάσης…

Ο Ωτακουστής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *