Η συνέλευση – παρωδία της Παλαιοκατούνας

Η συνέλευση – παρωδία της Παλαιοκατούνας

του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ

Σε παρωδία, δυστυχώς, κατέληξε η Συνέλευση των κατοίκων της τοπικής κοινότητας Νεοχωρίου Λευκάδας, την περασμένη Τετάρτη στην ταβέρνα “ΔΗΜΗΤΡΗΣ” της Παλαιοκατούνας, που ήταν και η πρώτη της νέας δημοτικής περιόδου, μόλο που υπήρξε πολύ ικανοποιητική προσέλευση και συμμετοχή των κατοίκων. Οι αιτίες της αποτυχίας της ήταν πολλές, με κυριότερη την στρεβλή όπως αποδείχτηκε αντίληψη του προέδρου του τοπικού συμβουλίου κ. Ανυφαντή για το πως διενεργείται μια τέτοια συνέλευση, ο οποίος μπορεί να κατέβηκε σαν “ανεξάρτητος”  σε τούτες τις εκλογές, όμως φάνηκε να έλκει την αυτοδιοικητική του εκπαίδευση από τον προηγούμενο δήμαρχο (στου οποίου το ψηφοδέλτιο ήταν στις προηγούμενες εκλογές) και να έχει κληρονομήσει το “αποφασίζομεν και διατάσσωμεν” που διέκρινε κι εκείνον στις “δικές του” συνελεύσεις…

Το λέω αυτό γιατί αν, ο κατά τα άλλα συμπαθής συγχωριανός μου πρόεδρος είχε παρακολουθήσει κατά την προηγούμενη πενταετία, κάποια αντίστοιχη συνέλευση σε άλλο χωριό, (π.χ. στους Τσουκαλάδες, στην Καρυά, στους Σφακιώτες κ.α. που να μην ήταν το τοπικό του συμβούλιο προσκείμενο στον προηγούμενο δήμαρχο, οπότε θα έλειπε ο ίδιος και οι λαθεμένες αντιλήψεις του) θα γνώριζε πως σ΄ αυτές τις συνελεύσεις δεν προεδρεύει ούτε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, ούτε ο δήμαρχος ή ο αντιδήμαρχος, αλλά εκλέγει η ίδια η συνέλευση συντονιστή εκ των παρόντων, κάποιον που τα μέλη της εκτιμούν πως θα είναι σε θέση να διευθύνει την διαδικασία.

Όμως ας δούμε στιγμιότυπα απ΄ την αποτυχημένη, όπως εξελίχθηκε “συνέλευση”:

Η συνέλευση – παρωδία της Παλαιοκατούνας

Μια άποψη απ΄ το προεδρικό τραπέζι με τον αντιδήμαρχο κ. Λιβιτσάνο σε πρώτο πλάνο, δίπλα απ΄ τον  κ. Ανυφαντή που επέμεινε να προεδρεύει…

Η συνέλευση – παρωδία της Παλαιοκατούνας

Στην αρχή υπήρξε χαλαρότητα. Εγώ, αν και ήμουν ο μοναδικός δημοτικός σύμβουλος τόσο του χωριού όσο και της δημοτικής Ενότητας Ελλομένου, βολεύτηκα (απρόσκλητος) στην άκρη του προεδρικού τραπεζιού, ώστε να ακουμπήσω τα χαρτιά μου και να μπορώ να γράφω…

Η συνέλευση – παρωδία της Παλαιοκατούνας

Διακριτές οι παραταξιακές και κομματικές παρουσίες, στο ανώτατο μάλιστα επίπεδο και εξοπλισμένες με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, σπέρνουν αμφιβολίες για την θρυλούμενη ανεξαρτησία του προέδρου στις εκλογές και ερμηνεύουν κατά πολύ την συμπεριφορά του…

Η συνέλευση – παρωδία της Παλαιοκατούνας

Και οι εντάσεις δεν άργησαν να έρθουν αφού οι αφορμές ήταν πάμπολλες…

*****

Να κάποιες εξ αυτών:

Τα άρθρα 84, 85 και 86 του Ν 3852/2010 που καθορίζουν τα των συνελεύσεων δεν επιτρέπουν σ΄ αυτόν που τα διαβάζει να μπερδέψει την θεσμοθετημένη και υποχρεωτική από τον Νόμο “Συνέλευση της τοπικής κοινότητας” με την χαλαρή κουβεντούλα -με τσιπουράκι και μεζέ- στην ταβέρνα μεταξύ γνωστών και φίλων! Δεν λέω πως είναι κακό κάτι τέτοιο κι ούτε αποκλείεται ενίοτε να αποδειχθεί κι αυτό χρήσιμο. Ωστόσο αυτό δεν είναι συνέλευση!..

Το άρθρο 85 λοιπόν, προβλέπει με σαφήνεια πως γίνονται οι Συνελεύσεις και πως γίνονται οι προτάσεις, μεταξύ των οποίων τα έργα που πρέπει να εκτελεστούν βρίσκονται σε κυρίαρχη θέση. Προβλέπει επίσης ότι τηρούνται πρακτικά από υπάλληλο του Δήμου, ενώ οι αποφάσεις για τα συζητούμενα θέματα λαμβάνονται από τους παρόντες με σχετική πλειοψηφία. (Σ.Σ. Εμείς στην “συνέλευση” τέτοια πράγματα δεν είδαμε).

Το άρθρο 84 λέει ότι το συμβούλιο κοινότητας εκφράζει γνώμη και διατυπώνει προτάσεις προς το Δ.Σ.  Τέτοιο πράγμα εκ μέρους του προέδρου δεν είδαμε, ούτε σε τούτη την περίοδο που ξεκίνησε πρόσφατα, ούτε και στην προηγούμενη όμως, που επί πέντε χρόνια ήταν ξανά πρόεδρος κι εγώ κάλυπτα τα συμβούλια δημοσιογραφικά… Πάντως τώρα, σαν μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου δεσμεύομαι να στηρίξω ή και να εισηγηθώ ακόμη ευχαρίστως, οτιδήποτε αποφασιστεί για τους οικισμούς του χωριού μας. Το ίδιο άρθρο λέει επίσης ότι το συμβούλιο αποφασίζει ποια έργα θα εκτελεσθούν από το ποσοστό των ΚΑΠ που αναλογούν στην κοινότητα (τα οποία όμως είναι κάτι ψίχουλα…).  Όμως τα πραγματικά έργα δεν εκτελούνται από τα λίγα χρήματα των ΚΑΠ. Εκτελούνται κυρίως από τα διάφορα Ευρωπαϊκά προγράμματα (τα μεγάλα έργα, αν υπάρξει η απαιτούμενη πίεση και γνώση), από τα ανταποδοτικά τέλη, (τα έργα ύδρευσης- αποχέτευσης, δημοτικού φωτισμού και καθαριότητας) και βεβαίως από ίδιους πόρους του Δήμου, εφόσον υπάρχουν και ζητηθούν κατάλληλα…

Στην παράγραφο 5 του άρθρου 86 ακόμη, ξεκαθαρίζεται ότι για να ληφθούν οι αποφάσεις που προβλέπονται στο άρθρο 84 καλούνται οι κοινωνικοί φορείς της περιφέρειας της Τ.Κ. προκειμένου να υποβάλλουν τις προτάσεις τους. (Αυτό λέγεται διαβούλευση, αλλά που ήταν;).

Δεν είδαμε στη “συνέλευση” να έχει προηγηθεί ή να κάτι απ΄ αυτά που προβλέπει ο νόμος. Γι αυτό και είπαμε του προέδρου πως βάζει το κάρο μπροστά απ΄ το άλογο, όταν έκπληκτοι τον ακούσαμε να λέει πως  πρώτα κατέθεσε αρμοδίως τις προτάσεις του για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου και μετά συγκάλεσε την συνέλευση!

Η Κοινότητα Νεοχωρίου με τους τρεις πανέμορφους οικισμούς της είναι μια πολύ προνομιούχα κοινότητα με απεριόριστες προοπτικές εξέλιξης κι ανάπτυξης. Ίσως να αδικήθηκε διαχρονικά από κάποιους θεσμικούς παράγοντές της που αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και των απαιτήσεων του τόπου. Αυτό όμως, καθώς και για το ποιες ευκαιρίες παραμένουν ανοιχτές,  είναι ένα μεγάλο θέμα που αξίζει να αναλυθεί σε ένα αποκλειστικό άρθρο το οποίο και θα ακολουθήσει σύντομα.

***

Δεν ήταν στις προθέσεις μου να κάνω μάθημα στον αγαπητό μου συγχωριανό και πρόεδρο, αν και είναι φανερό πως  το χρειάζονταν. Αφού όμως τυχαίνει να ενδιαφερόμαστε και μάλιστα με θεσμικούς ρόλους για το κοινό μας χωριό και με δεδομένο πως θέλουμε κι οι δυο γι αυτό το καλύτερο, ήμουν υποχρεωμένος να του πω να μην λειτουργεί στο μέλλον μ΄ αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο, που αν μη τι άλλο είναι και απολύτως ατελέσφορος…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *