Όταν ο Νίκος γίνεται Φώτης!

Όταν ο Νίκος γίνεται Φώτης!

του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ

Το Σάββατο (12-10-2019) με αφορμή τον θάνατο του εφοπλιστή -και επί δεκαετίες εργοδότη μου- Γιώργου Ποταμιάνου, αναρτήθηκε στο ΦΟΡΤΣΑ ΛΕΥΚΑΔΑ ένα άρθρο μου (βλέπε https://www.fortsalefkada.gr/arthra/100399/) με αναφορά στον ξεχωριστό αυτό Άνθρωπο, όπου αντί μνημοσύνου, όπως χαρακτηριστικά έγραφα, περιείχε μια παλιά μικρή ιστοριούλα ενδεικτική του χαρακτήρα και της ευαισθησίας του ανδρός. Το άρθρο εκείνο συνοδεύονταν από την ίδια φωτογραφία που βλέπετε σ΄αυτό εδώ το άρθρο που δείχνει τον υπογράφοντα όταν ήταν πλοίαρχος στο κρουαζιερόπλοιο “ΟΔΥΣΣΕΥΣ” μαζί με τον αείμνηστο Γιώργο Ποταμιάνο, κατά το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας της πλοιοκτήτριας εταιρείας του “ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ” το 1992.

Την Δευτέρα (14-10-2019) που έγινε η κηδεία του εφοπλιστή, πλημμύρισε το διαδίκτυο από την συγκεκριμένη φωτογραφία που δημοσίευσαν τα περισσότερα ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας, η οποία φωτογραφία συνόδευε το ρεπορτάζ της κηδείας, ενώ κάποια από τα μέσα, πέρα απ΄ την φωτογραφία, αναδημοσίευαν και την ιστοριούλα από το ΦΟΡΤΣΑ ΛΕΥΚΑΔΑ.

Όλα καλά μέχρις εδώ, μόνο που υπήρχε ένα μικρό πλην κρίσιμο λαθάκι, τόσο στην λεζάντα της φωτογραφίας όσο και στο συνοδό κείμενο: Ο υπογράφων και εικονιζόμενος, από καπετάνιος Νίκος Γαζής, εντελώς ανεξήγητα έγινα καπετάνιος Φώτης Γαζής! Ήταν λάθος εξ απροσεξίας; ήταν λάθος εξ επίτηδες; (γιατί ακούστηκε κι αυτό), κανείς δεν ξέρει. Είτε έτσι πάντως είτε αλλιώς, το λάθος προφανώς το έκανε ο αρχικά δημοσιεύσας, τον αντέγραψαν όλοι οι υπόλοιποι και το “Φώτης” κυριάρχησε απόλυτα σε αντίθεση με το “Νίκος” που εξαφανίστηκε!

Και όπως ήταν φυσικό, κάπου εκεί άρχισαν τα τηλέφωνα! Γνωστοί, συγγενείς και φίλοι με έπαιρναν να μου ευχηθούν για το νέο μου όνομα και να μου κάνουν την σχετική πλάκα. Τους ευχαριστώ πολύ, αλλά πάντως να ξέρουν πως θα συνεχίσω να γιορτάζω του Αγίου Νικολάου κι όχι των Φώτων. Όχι πως θα μου κακόπεφταν διπλές ευχές βέβαια…

*****

Και για του λόγου το αληθές, δείτε την σχετική ανάρτηση ενός απ΄ τα μεγαλύτερα ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας:

***

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 14-10-2019

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Αν. Ποταμιάνος, ο πατριάρχης της κρουαζιέρας

Όταν ο Νίκος γίνεται Φώτης!

Μηνάς Τσαμόπουλος

14/10/2019, 17:49 1

Thema Insights

Ο Γιώργος Ποταμιάνος, ο μεγάλος αδελφός του Ανδρέα, έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω ένα τεράστιο έργο ως επιχειρηματίας

Ήταν ίσως ο βασικότερος εκ των θεμελιωτών της ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας και της κρουαζιέρας. Ο Γιώργος Ποταμιάνος, ο μεγάλος αδελφός του Ανδρέα, έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω ένα τεράστιο έργο ως επιχειρηματίας.

Ο ίδιος πριν από 20 περίπου χρόνια σε μία εκμυστήρευσή του θυμόταν: «Πρόλαβα λιμανάκια χωρίς προβλήτες, βαρκάρηδες που με τα κουπιά τους εξυπηρετούσαν τους επιβάτες των ποσταλιών, μαουνιέρηδες που φόρτωναν και ξεφόρτωναν στη ράδα καφάσια, βαρέλια, σακιά, κότες και άλλα ζωντανά, και δεν ήταν λίγες οι φορές σαν έσπαζε ο κάβος της σαμπάνιας, κάποια ευτραφής αγελάδα να σκάει στη θάλασσα. Πρόλαβα καπεταναίους στους φουρτουνιασμένους χειμώνες που κράταγαν το βαπόρι τους στον ατμό για να φουντάρουν ίσα ίσα να απαγκιάσει η μία πλευρά για να διευκολυνθεί η από-επιβίβαση επιβατών όσο πιο κοντά στη στεριά μπορούσαν, και ούρλιαζαν με τη μπουρού «Τελειώνετε θα μας πετάξει στα βράχια η τραμουντάνα». Αυτός ήταν ο Γιώργος Ποταμιάνος.

***

…. ακολουθεί ένα πλήρες βιογραφικό του εκλιπόντος…..

και συνεχίζει με την δική μου ιστορία γράφοντας βέβαια λάθος το “FORTSALEFKADA” εδώ…

***

Ο καπετάνιος Φώτης Γαζής με συγκινητικό σημείωμά του στην ιστοσελίδα www. Forcalefkada. γράφει: Ας μου επιτραπεί εδώ, αντί μνημοσύνου, να γράψω μια μικρή μα πολύ χαρακτηριστική ιστορία για τον χαρακτήρα του, που έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στην μνήμη μου αν και έχουν περάσει σχεδόν τριάντα χρόνια από τότε:

Ήταν μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα και βρισκόμουν σε ένα γραφείο του 7ου ορόφου της ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ, δίπλα απ΄ το γραφείο του αείμνηστου πλέον Γιώργου Ποταμιάνου. Σε μια στιγμή τον είδα να μπαίνει στο γραφείο και μου λέει: «Έχετε ένα τσιγάρο καπετάνιε;»

«Βεβαίως κύριε Γιώργο» του απάντησα και του πρόσφερα ένα τσιγάρο λίγο έκπληκτος και πολύ περίεργος, αφού γνώριζα πως όχι μόνο δεν κάπνιζε μα ήταν και φανατικός αντικαπνιστής. Μου ζήτησε και φωτιά, του έδωσα και το άναψε επί τόπου. Εγώ τον παρακολουθούσα και δεν κρατήθηκα: «Μα καπνίζετε κύριε Γιώργο;» τον ρώτησα. Εκείνος τράβηξε δυο-τρεις φανερά αδέξιες ρουφηξιές, με σκοπό να μεγαλώσει η κάφτρα του τσιγάρου και μου είπε: «Όχι ακριβώς, αλλά τώρα το χρειάζομαι». Ταυτόχρονα ανοίγει με πολύ προσοχή μια χαρτοπετσέτα που κρατούσε στο χέρι του, μέσα στην οποία υπήρχε μια μύγα βρεγμένη και παγωμένη, που έμοιαζε μάλλον πεθαμένη. Της φύσηξε λίγο απ΄ τον καπνό του τσιγάρου, ενώ πλησίασε με προσοχή την κάφτρα του τσιγάρου περιφερειακά στη μύγα με σκοπό να την ζεστάνει! Και ώ του θαύματος! Η ασυνήθιστη αυτή μέθοδος «ανάνηψης» αποδείχτηκε επιτυχής. Η μύγα ζωντάνεψε και πέταξε, αφήνοντας τον ευαίσθητο αυτόν Άνθρωπο με μια έκφραση απέραντη ικανοποίησης και ευτυχίας, που ακόμα την βλέπω μπροστά μου!…

Δεν ξέρω τι έκφραση είχα εγώ, μα πρέπει να έδειχνα πολύ έκπληκτος γιατί μου λέει μ΄ ένα πλατύ χαμόγελο: «Τι να κάνουμε καπετάνιε, ζωντανό πλάσμα είναι κι αυτό και τη ζωή πρέπει να την σεβόμαστε και να την βοηθάμε» είπε. Μετά έσβησε το τσιγάρο στο τασάκι μου, γιατί στο δικό του γραφείο δεν είχε, μ΄ευχαρίστησε κι έφυγε…

Αυτός ήταν ο Γιώργος ο Ποταμιάνος, ή απλά ο κύριος Γιώργος για όλους εμάς που τον γνωρίσαμε από κοντά και που η εκδημία του μας γέμισε με απέραντη θλίψη! Ένας άνθρωπος με απίστευτα αποθέματα αγάπης κι ευσπλαχνίας για κάθε έμβιο όν που είχε την ανάγκη του, ακόμα και για ένα κατά τεκμήριο ενοχλητικό έντομο, το οποίο σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι θα καταδιώκαμε!

***

Το NEWMONEY γράφει τα ίδια πράγματα, ο “Φώτης” ζει και βασιλεύει τόσο στην λεζάντα της φωτογραφίας όσο και στο κείμενο, αλλά εδώ τουλάχιστον γράφουν σωστά το “fortsalefkada”! Κάτι είναι κι αυτό… ενώ το in.gr περιορίστηκε στην είδηση στης κηδείας, χρησιμοποιώντας μεν την …διάσημη πλέον φωτογραφία μας, όμως χωρίς ονόματα: Ούτε Φώτης ούτε Νίκος!…

***

Υ.Γ: Αν πάντως και στα κεντρικά ΜΜΕ κάνουν τέτοια “λάθη”(;) τότε ας μην τα βάζουμε με τους “συντοπίτες” μας “επαγγελματίες  δημοσιογράφους” για τα συχνά μαργαριτάρια τους…

 

2 σχόλια

  1. Καπετάνιε μην στεναχωριέσαι είναι γνωστές οι επιδόσεις του πρώτου φλέματος στα fake news και τις ανακριβείς πληροφορίες

    • FortsaLefkada

      Το κακό είναι πως αυτοί το πρωτόπαιξαν (λάθος) και μετά το πήραν σχοινί κορδόνι από δαύτους και όλοι οι υπόλοιποι και γέμισε το ιντερνετ! Μια περίπτωση ευρείας δημοσιότητας μου έκατσε κι εμένα και μου την έκλεψε ο …Φώτης!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *