Ανακοίνωση του Α.ΜΕ.Λ. για τις εξορύξεις

Ανακοίνωση του Α.ΜΕ.Λ. για τις εξορύξεις

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΏΠΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΕ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

 

Η Δημοτική Παράταξη «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΌ ΜΕΤΩΠΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ» δηλώνει την αντίθεσή της απέναντι στις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ του Ελληνικού Κράτους και των εγχώριων και διεθνών πετρελαϊκών κολοσσών αναφορικά με τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης του υπεδάφους.

 

Την εποχή που όλο και περισσότερες αναπτυγμένες χώρες εγκαταλείπουν κάθε σχέδιο περαιτέρω εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων σε όφελος των εναλλακτικών πηγών καθαρής και ανανεώσιμης ενέργειας, στον τόπο μας κάποιοι πιστεύουν ότι τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο θα μας λύσουν όλα τα προβλήματα, ως μια νέα «Τράπεζα της Ανατολής», χωρίς να αναλογίζονται ότι τα όποια λιγοστά έσοδα θα πέφτουν κι αυτά στην μαύρη τρύπα του χρέους της χώρας. Στο σημερινό γεωπολιτικό σκηνικό τα κίνητρα των χωρών αυτών δεν είναι εντελώς αθώα. Είναι ευκολότερο για τις δυτικές ανεπτυγμένες χώρες να αποδεσμευτούν από την ανάγκη της άμεσης παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, αφού μπορούν να προμηθεύονται ό,τι χρειάζονται από υποανάπτυκτες χώρες, δέσμιες πολιτικά και οικονομικά, όπως η Νιγηρία, η Βενεζουέλα και η Ελλάδα, με αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις.

 

Η έρευνα και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην περίπτωση του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας θα γίνει στην πιο σεισμογενή περιοχή όλης της Ευρώπης, πράγμα που εγείρει εύλογα ερωτήματα για την αντοχή τύχη των εγκαταστάσεων σε περίπτωση ενός σημαντικού σεισμικού συμβάντος. Επίσης, είναι προς συζήτηση το θέμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ των ερευνών και της εκμετάλλευσης με την δημιουργία νέων σεισμικών γεγονότων. Αξίζει να ειπωθεί ότι οι έρευνες γίνονται και με την μέθοδο ελεγχόμενων εκρήξεων που προκαλούν τεχνητούς σεισμούς.

 

Όπως γίνεται φανερό, το περιβαλλοντικό ρίσκο είναι τεράστιο. Ούτως ή άλλως, η ίδια η διαδικασία της εξόρυξης αλλά και της μεταφοράς των προϊόντων θα επιβαρύνει το ευαίσθητο θαλάσσιο και παράκτιο φυσικό περιβάλλον. Κυριότερα, όμως, η σεισμικότητα της περιοχής και η διεθνής εμπειρία των ατυχημάτων που σχετίζονται με την εξόρυξη υδρογονανθράκων δείχνει ξεκάθαρα ότι ένα περιβαλλοντικό ατύχημα αφενός είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί και αφετέρου θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην φύση, στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και την οικονομία του τόπου. Η μόλυνση που θα προκληθεί από ένα σχετικά μέσου μεγέθους ατύχημα θα αποβεί καταστροφική για τον τουρισμό, την αλιεία, την ζωή μας ολόκληρη, για πολλά χρόνια.

 

Οι πόροι για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους καταστροφών θα βαρύνουν αποκλειστικά την Περιφέρεια μέσω του ειδικού ταμείου που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό, αφού είναι σε όλους γνωστό ότι η περιβαλλοντική υποβάθμιση είναι αναπόφευκτη. Το ταμείο αυτό θα γεμίζει υποτίθεται με το πενιχρό ποσοστό των πετρελαϊκών κερδών που θα λαμβάνει η Περιφέρεια από τις πετρελαϊκές εταιρείες και που δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο λόγο. Έτσι κι αλλιώς, κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τις εταιρίες ούτε για την παραγωγή τους (επομένως ούτε για την φορολογία προς το Κράτος και την Περιφέρεια), ούτε για τις συνθήκες ασφαλείας των εγκαταστάσεων. Όλα θα γίνονται από εσωτερικές επιτροπές, χωρίς πρόσβαση από καμία Ανεξάρτητη Αρχή. Οι εταιρίες θα «αυτοελέγχονται» και θα αποδίδουν κατά το δοκούν τις χάντρες και τα καθρεφτάκια στους ιθαγενείς.

 

Η διεθνής και ιστορική εμπειρία δείχνει ότι στις περιοχές που υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου δημιουργούνται γεωπολιτικές εντάσεις. Ειδικά όταν οι περιοχές αυτές βρίσκονται εντός των ορίων αδύναμων και χρεωμένων κρατών οι αντιπαραθέσεις των μεγάλων ολιγοπωλίων φέρνουν μαζί τους τον ιμπεριαλισμό, την αποικιοκρατία, τις πολεμικές συγκρούσεις. Έτσι διευθετούν τις διαφορές τους τα μεγάλα διεθνή συμφέροντα, όταν βρίσκουν το πεδίο ελεύθερο, χωρίς την αντίδραση των λαών. Εμείς αρνούμαστε να σταθούμε ως αδιάφοροι θεατές και να παρακολουθούμε τον τόπο μας να λεηλατείται και να υποβαθμίζεται προς όφελος των λίγων. Οι πολίτες έχουμε φωνή και πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας να συμμετέχουμε στην λήψη των σημαντικών αποφάσεων που αφορούν τη γη, τη θάλασσα, τη φύση, τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας.

 

Είμαστε αντίθετοι στις αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις που υπογράφονται, που θα υποβαθμίσουν το περιβάλλον μας, θα πληγώσουν την οικονομία μας και δεν θα προσφέρουν τίποτα στους πολίτες.

 

Επομένως πιστεύουμε ότι πρέπει να  καταγγελθούν ,όλες οι μνημονιακές συμβάσεις έρευνας και εξορύξεων υδρογονανθράκων της κυβέρνησης, με τους μονοπωλιακούς ομίλους και τις πολυεθνικές της ενέργειας.

Να σταματήσουν άμεσα οι εξορύξεις και η άντληση.

 

Απαιτούμε την στροφή σε εναλλακτικές και βιώσιμες μορφές ενέργειας μικρής κλίμακας σε τοπικό επίπεδο έτσι ώστε να αυξήσουμε την ενεργειακή μας αυτάρκεια και να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της παραγωγής και κατανάλωσης υδρογονανθράκων στο περιβάλλον και την υγεία μας.

 

Χρειάζεται συνολικός ενεργειακός σχεδιασμός με  χωροθέτηση των πηγών και μορφών ενέργειας γιατί η ενέργεια είναι υπόθεση του Κράτους και όχι των ιδιωτών.

 

ΛΕΥΚΑΔΑ  27-4-2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *