Κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων σε στάση εργασίας

Κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων σε στάση εργασίας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ    ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ    ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ    ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Απόφαση Γενικής συνέλευσης

ΤΡΙΤΗ  16  ΑΠΡΙΛΗ   ΣΤΑΣΗ  ΕΡΓΑΣΙΑΣ  8-11 πμ

 Απαντάμε στις αυταπάτες και τα προεκλογικά πυροτεχνήματα με το δυνάμωμα του αγώνα βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες που συνθλίβονται για να κερδίζουν οι λίγοι

 

Συνάδελφοι υγειονομικοί, εργαζόμενοι, Λευκαδίτισσες-ες

Ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου Λευκάδας πραγματοποίησε την Πέμπτη 11/04/2019 έκτακτη Γενική συνέλευση με κύριο θέμα τα οξυμένα προβλήματα λειτουργίας που παρουσιάζουν μια σειρά από τμήματα, προβλήματα τα οποία δημιουργούν οι πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Μέσα από την διαδικασία της συνέλευσης εκφράστηκε η αγωνία των εργαζομένων και διαπιστώθηκε πως αν το νοσοκομείο της πόλης μας σήμερα λειτουργεί και υπηρετεί τον Λευκαδίτικο λαό, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην ακούραστη και χωρίς όρια συμβολή του προσωπικού του. Είναι σαφές πως αν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου πραγματοποιούσαν μόνο τις συμβατικές τους υποχρεώσεις το νοσοκομείο δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει.

Ζούμε καθημερινά στο χώρο δουλειάς  τις συνέπειες από την  πολιτική που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση  η οποία υποβαθμίζει και εμπορευματοποιεί  τη Δημόσια Υγεία. Δραματικές   ελλείψεις προσωπικού και συνεχή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προκαλούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου που οι διοικήσεις προσπαθούν να λύσουν ξεζουμίζοντας κυριολεκτικά το προσωπικό, μη σεβόμενοι ακόμα και την ίδια την μητρότητα. Μανάδες με δύο και τρία παιδιά είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένες να ξημεροβραδιάζονται στο νοσοκομείο….

Για μια ακόμη φορά η παθολογική κλινική του νοσοκομείου παρά την αλματώδη αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών, παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας.  Ανάλογη κατάσταση διαμορφώνεται και στα άλλα τμήματα  και κλινικές του νοσοκομείου, (Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, αναισθησιολογικό τμήμα, χειρουργική κλινική και χειρουργείο, παιδιατρική κλινική, ακτινολογικό τμήμα και  εργαστήρια, τεχνική υπηρεσία και υποστηρικτικές υπηρεσίες) από την έλλειψη γιατρών, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και τεχνικού προσωπικού.

Και όλα αυτά συμβαίνουν λίγες μέρες πριν τα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου που για λειτουργήσει  και να αναπτυχθεί χρειάζεται πολλαπλάσιο προσωπικό !

Η υποβάθμιση έως ανυπαρξία πρόληψης και πρωτοβάθμιων δομών υγείας, η ραγδαία επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου του λαού μας, η γήρανση του πληθυσμού και η κατακόρυφη αύξηση των τουριστών,  δεν συνοδεύτηκε με τη σοβαρή ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό του νοσοκομείου ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες που προέκυψαν  και που οι  ίδιοι  δημιουργήσανε, τωρινοί και προηγούμενοι κυβερνώντες,  με τις πολιτικές τους.

Τα επίσημα στοιχεία (Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου) από Ιανουάριο 2015 έως Οκτώβριο 2018 (δεν έχουν δημοσιευθεί νεότερα) διαψεύδουν αποστομωτικά την κυβερνητική προπαγάνδα: Αποχώρησαν από την Υγεία συνολικά 7.097 εργαζόμενοι (μόνιμοι, ΙΔΑΧ) και προσλήφθηκαν 6.343 εργαζόμενοι (754 λιγότεροι).

Χαρακτηριστικό είναι ότι ολόκληρο το 2018, δεν προκηρύχθηκε ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ και η προκήρυξη 2Κ/2019 των 1.116 θέσεων αφορά στην αντικατάσταση ισάριθμων επικουρικών συναδέλφων, που η σύμβασή τους λήγει τον Μάιο (δηλαδή δεν προσθέτει ούτε έναν, ενώ είναι σαφές ότι μεγάλο ποσοστό από τους υπηρετούντες επικουρικούς θα απολυθεί).

 

 

Ακόμη κι αν από το 2019 υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση για μία πρόσληψη σε κάθε μία αποχώρηση, αυτό πρακτικά σημαίνει διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης με τις πολλές χιλιάδες ελλείψεις προσωπικού, την οριακή λειτουργία τμημάτων και κλινικών, τη συνεχιζόμενη εντατικοποίηση για τους υγειονομικούς, αλλά και την ταλαιπωρία και την επισφαλή περίθαλψη για τους ασθενείς.

Μειώνουν για μια ακόμη φορά  την κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία κατά 65 εκατ. ευρώ φέτος και συνολικά την τετραετία   2015- 2019 κατά 860 εκατ. ευρώ και την ίδια ώρα αυξάνουν  τις πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ δηλαδή από τις εισφορές μας (χαρακτηριστικό παράδειγμα την αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων για υγειονομική περίθαλψη κατά 770 εκατ. ευρώ), καλώντας μας να πληρώνουμε ξανά και ξανά για παροχές υγείας που  είναι υποτυπώδης.

 Ο φετινός προϋπολογισμός του νοσοκομείου προβλέπει κρατική χρηματοδότηση  ΜΟΝΟ  1.078.297 ευρώ, ενώ η υπόλοιπη χρηματοδότηση καλύπτεται από τον ΕΟΠΠΥ με 1.464.210 ευρώ και τις άμεσες πληρωμές με  259.884 ευρώ,  αποκαλύπτοντας  την εμβάθυνση της επιχειρηματικής του λειτουργίας .

Η ανυπαρξία μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων , η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού, η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, εντάσσονται στο σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πιστά υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις  για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας  με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως “αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες” που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, από την “πώληση” υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία.

Χρήματα υπάρχουν αλλά τα δίνουν στους λίγους, παίρνοντας τα από τους πολλούς, που είμαστε όλοι εμείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρόσφατες τροπολογίες που χαρίζουν  20 εκατ. στους φαρμακοβιομηχάνους, αυξάνουν τις τιμές των φαρμάκων και μειώνουν το φόρο στα κέρδη των μετόχων των μεγάλων επιχειρήσεων από το 15% στο 10%, όταν εμείς φορολογούμαστε με 22% και από το 2020 θα μας μειώσουν και άλλο το αφορολόγητο, αρπάζοντάς μας ένα ακόμη μισθό.

Απέναντι σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης που σφαγιάζει τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα του λαού μας σε δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, ώστε να καλοπερνάν οι λίγοι και να ζουν μες στη χλιδή, ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ να δυναμώσουμε τον αγώνα, συμμετέχοντας στην στάση εργασίας και ΣΤΗ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ   ΣΤΟ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΙΣ 10 πμ  για να βροντοφωνάξουμε «πρώτα οι δικές μας ανάγκες».

 

Αγωνιζόμαστε για:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου.
  • Άμεση πρόσληψη παθολόγων, νεφρολόγων, αναισθησιολόγων, παιδιάτρων και χειρουργών για την ασφαλή λειτουργία των  κλινικών και τμημάτων.
  • Κατάργηση του αίσχους των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της διαρκής ομηρίας και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Αυξήσεις στους μισθούς & ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς με μία νύχτα την εβδομάδα και μια εφημερία την εβδομάδα.
  • Μέτρα προστασίας και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς με πρόσληψη γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας.
  • Αποκλειστικά Δημόσια & Δωρεάν Υγεία για όλους, χωρίς επιχειρηματική δράση!
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην Υγεία.
  • Κατάργηση όλων των πληρωμών στην Υγεία σε θεραπείες, εξετάσεις, φάρμακα.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *