Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ   ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Η  ΔΩΡΕΑΝ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ  ΚΑΙ  ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ   ΑΠΟΤΕΛΕΙ  ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ  ΚΑΙ  ΟΧΙ  ΑΤΟΜΙΚΗ  ΤΟΥ  ΥΠΟΘΕΣΗ !

ΚΑΛΥΨΗ   ΟΛΩΝ   ΤΩΝ   ΕΞΟΔΩΝ  ΑΠΟ  ΤΟ  ΚΡΑΤΟΣ !!

Συναδέλφισσες –συνάδελφοι

Με αφορμή την υποχρεωτική 5ήμερη εισαγωγική εκπαίδευση των νεοδιοριζόμενων εργαζομένων του νοσοκομείου στα πλαίσια της διετής δόκιμης υπηρεσίας τους, η οποία πραγματοποιείται στα μεγάλα αστικά κέντρα υπό την ευθύνη του ΕΚΚΔΑ (ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ  ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ), επισημαίνουμε τα εξής:

  • Τα έξοδα της μετακίνησης, της διαμονής και της σίτισης των εργαζομένων πρέπει να καλυφθούν αποκλειστικά από το νοσοκομείο και το ΕΚΚΔΑ όπως προβλέπει το άρθρο 40 και 47 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα που ορίζει ότι «Οι αρμόδιες υπηρεσίες υποχρεούνται να φροντίζουν για την πρόβλεψη των αναγκαίων πιστώσεων στον οικείο προϋπολογισμό για την εκπαίδευση των εργαζομένων».
  • Είναι ανεπίτρεπτο να «πλασάρεται» στους εργαζόμενους η εκπαίδευση ως ατομική τους υπόθεση και να «επιχειρείται ο εκφοβισμός» τους με αίολες διατυπώσεις όπως:  «ότι δεν θα μονιμοποιηθούν ή δεν θα προαχθούν βαθμολογικά αν δεν πραγματοποιηθεί η  εισαγωγική τους εκπαίδευση  στο προβλεπόμενο διετή χρόνο» για να αποδεχθούν το γεγονός να συνδράμουν οι ίδιοι  οικονομικά  ή να μη διεκδικήσουν το κόστος όλων των εξόδων.

Ποιός όμως είναι ο σκοπός αυτών των προγραμμάτων; Γιατί δίνει τόσο μεγάλη βαρύτητα το κράτος ώστε να συνδέει σε αρκετές περιπτώσεις τη βαθμολογική εξέλιξη με την παρακολούθηση αυτών των προγραμμάτων;

Από την ίδια την ιστοσελίδα του ΕΚΚΔΑ αναφέρεται ότι σκοπός αυτών των  εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι να υιοθετήσουν οι νέοι εργαζόμενοι τους στόχους «της μεταρρύθμισης και αναδιάρθρωσης  του δημοσίου» της σύγχρονης δηλαδή πολιτικής για το Δημόσιο. Μεταρρύθμιση και αναδιάρθρωση σημαίνει μικρό, ευέλικτο και  φτηνό δημόσιο.  Έχει ως στόχο  να ανοίξει ζωτικό χώρο στους επιχειρηματικούς ομίλους για να επενδύσουν σε κλάδους που μέχρι τώρα ήταν στο Δημόσιο τομέα,  για να αυξήσουν τα κέρδη, την ανταγωνιστικότητά τους.   Για τους εργαζόμενους σημαίνει δουλειά μέχρις εξάντλησης, περικοπές μισθών και επιδομάτων, ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και υλικά κλπ. Όλοι μας λίγο – πολύ τα έχουμε αντιμετωπίσει και τα αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση με τα αναπτυξιακά συνέδρια, προσπαθεί να καλλιεργήσει την αναμονή και την αυταπάτη  ότι τάχα θα πάρουν κάτι και οι εργαζόμενοι από την επερχόμενη ανάπτυξη. Με τον ίδιο τρόπο προπαγανδίζουν την ανάπτυξη και τα άλλα κόμματα που ψήφισαν το 3ο Μνημόνιο. Η κυβέρνηση την ονομάζει «δίκαιη και κοινωνικά υπεύθυνη», η ΝΔ «βιώσιμη» κλπ. Οι μόνοι που θα ωφεληθούν από αυτή είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που τρίβουν τα χέρια τους. Έχουμε πείρα από όλα τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά τα χρόνια της κρίσης με την επιδείνωση της ζωής μας για σωθούν οι τράπεζες και οι άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Πολλοί συνάδελφοι, που στο παρελθόν παρακολούθησαν  τέτοια προγράμματα, διαπίστωσαν «τη χαλαρότητα με την οποία αντιμετώπιζαν  και οι ίδιοι οι εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι όλη αυτή τη διαδικασία». Η κυβέρνηση όμως και το κράτος, όπως και με το ζήτημα της «αξιολόγησης» , θα αξιοποιήσει με μεγαλύτερη επιτακτικότητα αυτά τα προγράμματα για να στρατεύσει τους δημόσιους υπαλλήλους στους στόχους της προσαρμογής του κρατικού μηχανισμού στη σύγχρονη πολιτική για το Δημόσιο.

Ας προβληματιστούμε όλοι και για ένα άλλο ζήτημα. Η λειτουργία αυτών των προγραμμάτων χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ τα οποία είναι δικά μας χρήματα που αποδίδονται από τους φόρους που πληρώνει ο λαός στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Γιατί αυτά τα χρήματα δεν δίνονται για να  καλυφθούν οι ελλείψεις στην Υγεία και αλλού;

Καλούμε το Νοσοκομείο σε συνεργασία με το ΕΚΚΔΑ να μεριμνήσουν για να καλυφθούν  όλα τα έξοδα  των εργαζομένων ώστε να μην πληρώσουν ΟΥΤΕ  ΕΝΑ  ΕΥΡΩ  από το λεηλατημένο, πενιχρό εισόδημά τους.

ΤΟ Δ.Σ

Λευκάδα 3/4/2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *