Ανακοίνωση της Τ.Ε. Λευκάδας του ΚΚΕ

Ανακοίνωση της Τ.Ε. Λευκάδας του ΚΚΕ

             Έχει περάσει ένας μήνας από το άνοιγμα των σχολείων και η κατάσταση που επικρατεί στην εκπαίδευση έρχεται να διαψεύσει την προσπάθεια της Κυβέρνησης να εξαπατήσει τους εργαζόμενους, τις φτωχές λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά της για την τάχα εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

Τα κενά στα σχολεία, οι καταργήσεις τμημάτων και οι συγχγωνεύσεις σχολείων αποτέλεσαν και αποτελούν πολιτική επιλογή της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την εξοικονόμηση, μιας και για αυτούς η χρηματοδότηση της παιδείας αποτελεί κόστος.

Στα σχολεία της Λευκάδας υπάρχουν αρκετά κενά σε μαθήματα κατεύθυνσης (Μουσικό σχολείο, 2ο Λύκειο… ) ειδικά μαθήματα, καθηγητές , δάσκαλοι ειδικής αγωγής, ελλείψεις σε εργαστηριακές και κτιριακές υποδομές, τα τμήματα είναι πολυάριθμα, ενώ παραμένει προβληματική η λειτουργία του σχολείου Καρυάς που οδηγείται σε κλείσιμο.

Οι αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία για την προσαρμογή της στις κατευθύνσεις της καπιταλιστικής αγοράς, με τη δημιουργία σχολείων «πολλών ταχυτήτων», ανάπτυξη ατομικών δεξιοτήτων από μικρή ηλικία, απομάκρυνση των μαθητών από το δικαίωμα της γενικής μορφωσης κλπ αποτελούν επιταγές του 3ου Μνημονίου που συμφώνησαν και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΝΔ ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ.

Οι ευθύνες βαραίνουν αυτούσιες και όλους τους τοπικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου από το βουλευτή μέχρι τη δημοτική αρχή. Όλοι αυτοί στηρίζουν τις στρατηγικές κατευθύνσεις για την οικονομία και την Παιδεία κι ας λένε ότι δεν στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική. Στηρίζουν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που γεννάει όλα αυτά τα προβλήματα. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες όσο και αν ψελλίζουν ότι δε συμφωνούν με όσα γίνονται και ότι φταίει το «κακό» Υπουργείο, η «κακιά» ΕΕ και η «κακιά» Μέρκελ ανάλογα με το πώς βολεύει καλύτερα. Όταν ψηφίζεις και στηρίζεις τις αποφάσεις της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΣΕΒ μην περιμένεις ότι τα μέτρα δε θα χτυπήσουν και την πόρτα της εκλογικής σου περιφέρειας, την Περιφέρεια και το Δήμο που έχεις την πλειοψηφία.…  Δε γίνεται και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος.

Το σχολικό σύστημα εκπαίδευσης δεν αντιμετωπίζεται από το καπιταλιστικό κράτος και τα κόμματά του ως σύστημα που να παρέχει ολόπλευρη σύγχρονη επιστημονική γνώση για όλους με σκοπό  την ανάπτυξη ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων που θα συμβάλλουν μελλοντικά στην κοινωνική πρόοδο για την ικανοπόιηση των λαϊκών αναγκών.

Αντίθετα, ο χώρος της Παιδείας χρησιμοποιείται για την παραγωγή ιδιωτικού κέρδους και στην δημιουργία του αυριανού ευέλικτου εργατικού δυναμικού που θα παράγει με σκοπό τις ανάγκες του επιχειρηματικού κέρδους για το κεφάλαιο.

Η “ανάπτυξη” που οραματίζονται να πετύχουν για τα κέρδη του μονοπωλιακού κεφαλαίου απαιτεί  μόνιμο τσάκισμα των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων, μόνιμο κόφτη στην Παιδεία, στην Υγεία , στην Πρόνοια  για την εξοικονόμιση κονδυλίων που θα δοθούν ως ζεστό χρήμα στους πολυπόθητους επενδυτές. Η ανάπτυξη τους δεν έχει καμία σχέση με την ανάπτυξη που έχει ανάγκη ο λαός για να βελτιώσει τη ζωή του. Το αντίθετο αποτέλεσμα θα φέρει για τους εργαζόμενους, τις λαϊκές οικογένειες, τη νεολαία! Αρκετά μάτωσε η εργατική τάξη για την κρίση τους, δεν πρέπει να δεχτεί άλλες θυσίες για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, τη νεολαία, τους εκπαιδευτικούς καθηγητές και δασκάλους να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στον αγώνα για ένα σχολείο που να ικανοποιεί πλήρως όλες τις ανάγκες των παιδιών μας για γενική επιστημονική μόρφωση, φυσική και αισθητική αγωγή χωρίς να χρειάζεται να βάζουμε το χέρι στην τσέπη.

Μέσα από τον οργανωμένο – συλλογικό αγώνα να παλέψουμε  ενάντια στην αιτία που δημιουργεί αυτά τα προβλήματα. Αυτή δεν είναι άλλη από το σύστημα μέσα στο οποίο ζούμε και βλέπει την εκπαίδευση με όρους κόστους – κέρδους, που έχει μετατρέψει τη μόρφωση σε εμπόρευμα.

 

Να διεκδικήσουμε:

  • Αµεση κάλυψη των κενών, καµία διδακτική ώρα χαµένη, κάλυψη ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης.
  • Κανένα παιδί εκτός ολοήµερου σχολείου. Να λειτουργήσουν όλα τα τµήµατα Ένταξης για τους µαθητές που το έχουν ανάγκη.
  • Να λειτουργήσουν όλες οι δοµές Ειδικής Αγωγής για τους µαθητές που το έχουν ανάγκη.
  • Δωρεάν µετακίνηση όλων των µαθητών.
  • Δωρεάν ιατροφαρµακευτική περίθαλψη για τους µαθητές, άµεση υποδοµή για δωρεάν δελτία υγείας.
  • Δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για όλους.
  • Να µην περάσει το σχέδιο για το νέο ακόµα πιο σκληρό και ανταγωνιστικό Λύκειο.

 

Στόχος μας πρέπει να είναι το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο σύγχρονης Γενικής Παιδείας, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν. Ένα σχολείο που στο επίκεντρο του θα έχει την ολόπλευρη μόρφωση και διαπαιδαγώγηση του νέου ανθρώπου, που θα του δίνει τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται ολοκληρωμένα το κοινωνικό, φυσικό και πολιτικό περιβάλλον. 

 

10/10/2017

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *