Ο Σύλλογος Εργαζομένων Στο Γ.Ν.Λ. για την αξιολόγηση

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Στο Γ.Ν.Λ. για την αξιολόγηση

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

 

ΝΑ ΜΗΝ περάσουν οι  εκβιασμοί στους εργαζόμενους  της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να προχωρήσει η ‘‘αξιολόγηση’’ !

 

Το Δ.Σ του  συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου χαιρετίζει τους εργαζόμενους- μέλη του  που με αποφασιστικότητα, μαζικά και σε ποσοστό πάνω από 97%, παρέδωσαν τα έντυπα “αξιολόγησης” στο σύλλογο, υλοποιώντας την απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ από την “αντιδραστική αξιολόγηση”  της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Μπροστά στη μεγάλη επιτυχία της αποχής των εργαζομένων στο Δημόσιο από κάθε διαδικασία “αξιολόγησης” που ξεπέρασε το 90%, προσπαθεί αδίστακτα  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,  με τη στήριξη της ΝΔ, των υπόλοιπων κομμάτων του συστήματος και των ΜΜΕ που ανήκουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες να προχωρήσει την “αξιολόγηση”,  χρησιμοποιώντας  και το “καρότο” και το “μαστίγιο”.

Σε τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εσωτερικών σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης στις 4 Σεπτέμβρη, και ψηφίστηκε στις 19 Σεπτέμβρη  προβλέπεται ότι «οι αξιολογητές οφείλουν να έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους  αξιολόγησης των υφισταμένων τους, προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων». Εκβιάζουν  δηλαδή με αυτό τον τρόπο συναδέλφους για να προχωρήσει η αξιολόγηση.

Επαναλαμβάνουμε, για άλλη μια φορά, ότι η “αξιολόγηση” τους δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε οι ίδιοι και οι κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες να γίνουν καλύτερες, σύγχρονες, πιο ποιοτικές στην παροχή αναβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών για τις λαϊκές οικογένειες, ούτε στην αντιμετώπιση υπαρκτών φαινομένων λούφας, αδιαφορίας ή διαφθοράς.

Αντίθετα, στόχος της “αξιολόγησης” και της στοχοθεσίας (όπως και όλων των υπόλοιπων αλλαγών στο δημόσιο τομέα π.χ. ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ κλπ) είναι η μεγαλύτερη προσαρμογή του κράτους ώστε να υπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων για ενίσχυση της κερδοφορίας τους (αυτή είναι η  ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ τους), καθώς και η τρομοκράτηση και χειραγώγηση των εργαζομένων στο δημόσιο.

Έτσι, στον τομέα της υγείας – πρόνοιας, η “αξιολόγηση” και η στοχοθεσία στοχεύουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων και στην προώθηση σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων, στην παράδοση ολόκληρων τομέων και υπηρεσιών σε επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία τους. Άλλωστε η μείωση του δημόσιου τομέα υγείας με αντίστοιχη μείωση των μόνιμων εργαζομένων είναι κατεύθυνση της Ε.Ε και απαίτηση του ΣΕΒ, ώστε να διευκολυνθεί η ιδιωτική επιχειρηματική δράση.

Ταυτόχρονα, ανοίγουν τον δρόμο για μειώσεις μισθών και διαθεσιμότητες, αφού προβλέπεται:

1) «μετά από τρεις ετήσιες συνεχόμενες αξιολογήσεις (σ.σ. που κρίνουν τον εργαζόμενο “ανεπαρκή”) δύναται να αναστέλλεται η αυτόματη μισθολογική του εξέλιξη» (άρθρο 12, Ν.4354/2015).

2) Υπάλληλοι που έχουν διανύσει τα δύο πρώτα έτη της δοκιμαστικής υπηρεσίας τους δεν μονιμοποιούνται αν «υπάρχει δυσμενής έκθεση αξιολόγησης των ουσιαστικών προσόντων» (άρθρο 40 υπαλληλικού κώδικα).

3) μόνιμος υπάλληλος «ο οποίος εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες μη προακτέων στον ίδιο βαθμό, παραπέμπεται (…) προς κρίση στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο (…) μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει κατά έναν βαθμό» (άρθρα 83, 95 και 152 του υπαλληλικού κώδικα).

Απόδειξη του πραγματικού αντιδραστικού χαρακτήρα της αξιολόγησης είναι και η έντονη πίεση που ασκείται για την ολοκλήρωση της όχι μόνο από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΠΟΤΑΜΙ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ αλλά και από κανάλια και εφημερίδες που ανήκουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες και αντικειμενικά προωθούν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης.

Πολύτιμη όμως βοήθεια στα κυβερνητικά σχέδια προσφέρουν οι παρατάξεις του νέου και παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Από τη μια, οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν ότι μπορούν για να «διαφημίσουν» τη σημερινή αξιολόγηση ως καλύτερη από την αντίστοιχη της ΝΔ και ζητούν την αναβολή της διαδικασίας αξιολόγησης μέχρι να ολοκληρωθούν πρώτα οι νέες κρίσεις για επιλογή προϊσταμένων.

Από την άλλη, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, που συναποτελούν την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, δηλώνουν αντίθετοι στην αξιολόγηση γιατί – όπως γράφουν στην πρόσφατη σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ (10/8/2017):

«Όλοι οι Προϊστάμενοι στα Νοσοκομεία (Διευθυντές, Υποδιευθυντές, Τμηματάρχες) 2.100 στο σύνολο κατέχουν τις θέσεις Ευθύνης με ανάθεση από τους Διοικητές των Νοσοκομείων.»

«Εάν συμμετείχαμε στην αξιολόγηση οι Διοικητές των Νοσοκομείων θα παρενέβαιναν στους Προϊσταμένους Αξιολογητές που είναι ευάλωτοι αφού είναι τοποθετημένοι με ανάθεση και όχι με κρίση για να κατηγοριοποιήσουν τους υπαλλήλους όχι με βάση την υπηρεσιακή τους εικόνα, αλλά με κομματικά κριτήρια.»

«Αντιθέτως εάν είχαν κριθεί με τριετή θητεία δεν θα είχαν κανένα λόγο να μην βαθμολογήσουν αντικειμενικά.»

Και καταλήγουν στην ανακοίνωση:

«Όποιος καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτιαποδεχόμενοι ουσιαστικά τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί «διαφορετικής και καλύτερης αξιολόγησης»

Μαζί οι παρατάξεις αυτές (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ, η καθεμιά με το δικό της τρόπο) κάνουν ότι μπορούν για να κρύψουν τον πραγματικό χαρακτήρα και τη στόχευση της αξιολόγησης και συνολικά των αλλαγών στο δημόσιο. Γι’ αυτό επικεντρώνουν την κριτική τους στη διαδικασία της αξιολόγησης.

Η αιτία της στάσης τους είναι ότι στην πραγματικότητα συμφωνούν – όπως και τα κόμματα τους –  στην ανάγκη προσαρμογής της λειτουργίας και της δομής του κράτους για να υπηρετεί καλύτερα τα σύγχρονα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Στον τομέα της υγείας – πρόνοιας, συμφωνούν ουσιαστικά στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας τους από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή άλλωστε αποτελούσε θέση του ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον από το 2009, και στην υλοποίηση της προχωρεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, πιο αποτελεσματικά, για λογαριασμό του κεφαλαίου, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να δυναμώσουμε τον αγώνα για την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου για την «αξιολόγηση» και συνολικά για τις αντιλαϊκές αλλαγές στο Δημόσιο.

Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στον πραγματικό εχθρό, τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και την Ευρωπαϊκή Ένωση – ΔΝΤ που τους στηρίζουν. Να συμβάλλει στο δυνάμωμα της Κοινωνικής Συμμαχίας, στη συγκέντρωση δυνάμεων για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές προς όφελος του λαού.

 

ΤΟ Δ.Σ

 


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι –ισεs

Μπροστά στα νέα δεδομένα που προέκυψαν με την ψήφιση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ  της εκβιαστικής απεργοσπαστικής  τροπολογίας για την προώθηση της αξιολόγησης,  το Δ.Σ του Συλλόγου εργαζομένων αποφάσισε την πραγματοποίηση

Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, επαναληπτικής και τελευταίας, τη Δευτέρα 2 Οκτώβρη  1:00 μμ  στην τραπεζαρία του νοσοκομείου με θέμα:

  • Αξιολόγηση και η απάντηση των εργαζομένων στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

 

ΤΟ Δ.Σ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *