Καταγγελία του Εργατικού Κέντρου για τα σχολεία

Καταγγελία του Εργατικού Κέντρου για τα σχολεία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ- ΒΟΝΙΤΣΑΣ

  

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

 

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας καταγγέλλει τη στάση του Διευθυντή Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας για την άρνησή του να δώσει το λόγο στον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας Βόνιτσας για σύντομο χαιρετισμό στους μαθητές και τους καθηγητές του ΕΠΑΛ Λευκάδας κατα τη διάρκεια του αγιασμού τη Δευτέρα 11 Σεπτέμβρη με το πρόσχημα ότι μπορεί να κατηγορηθεί το σχολείο για πολιτικοποίηση και «μονομερή προβολή πολιτικών ή συνδικαλιστικών απόψεων».

 

Είναι πάγια τακτική των Διευθύνσεων σε όλη την Ελλάδα με το πρόσχημα του να αποφύγουν να συνδικαλιστικοποιήσουν και να πολιτικοποιήσουν την εκπαιδευτική διαδικασία να απαγορεύουν τη συμμετοχή συνδικαλιστών σε αντίστοιχες διαδικασίες, εκδηλώσεις κλπ. Την ίδια στιγμή που δίνεται εύκολα το βήμα σε εκπροσώπους των Δήμων, δημοτικούς συμβούλους κλπ. Από την άλλη πλευρά με κάθε τρόπο υπάρχει ανοχή αν όχι στήριξη στην είσοδο, με κάθε τρόπο, διάφορων εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων για διαφημιστικούς σκοπούς, που προβάλλουν στα μυαλά ακόμα και των πιο μικρών παιδιών τις σάπιες αξίες της επιχειρηματικότητας και του ανταγωνισμού, του «ο θάνατός σου η ζωή μου». Αντίστοιχα τέτοια δουλειά γίνεται με διάφορες ΜΚΟ προβάλλοντας την εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών με το μανδύα του εθελοντισμού. Είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα από όλη την Ελλάδα.

 

Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι το σημερινό σχολείο, όσα φτιασιδώματα και να κάνουν, δεν είναι πεδίο ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας των παιδιών αλλά πεδίο διαμόρφωσης των αυριανών φτηνών και ευέλικτων εργαζομένων χωρίς δικαιώματα και με σκυμμένο κεφάλι μέσα στους εργασιακούς χώρους. Προφανώς και σε ένα τέτοιο σχολείο δεν χωράνε οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, δε χωράνε οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας των εργαζόμενων γονιών των παιδιών, που φοιτούν ειδικά στο ΕΠΑΛ, που προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Είναι πολύ πιθανό, δε, τα ίδια τα παιδιά να εργάζονται παράλληλα με το σχολείο ή εποχιακά το καλοκαίρι έχοντας μαζί με την ιδιότητα του μαθητή και αυτή του εργαζόμενου.

 

Την ίδια ώρα έχει με νόμο θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική περίοδο μαθητείας χωρίς εργασιακά δικαιώματα και με επιδοτούμενη την αμοιβή των μαθητευόμενων αμέσως μετά την αποφοίτησή τους στο λεγόμενο «μεταλυκειακό έτος». Φυσικά, σε αυτήν την περίοδο της μαθητείας με τα ίδια προσχήματα θα απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή των μαθητών- εργαζομένων με τα σωματεία και την πάλη για τα δικαιώματά τους στο χώρο δουλειάς.

 

Είναι απαραίτητο να γίνει πράξη το σύνθημα «εργάτη κάνε υπόθεση δική σου, το μέλλον και τη μόρφωση που θα ‘χει το παιδί σου» καταγγέλλοντας τέτοιες πρακτικές.

 

13-09-2017

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *